Gorenjska
895 ogledov

Kranjski "Tour de France" uspel

Kolesarski praznik Sportida Kranj so minuli vikend preplavili kolesarji.
Minuli vikend je Gorenjsko obarval v znamenju kolesarstva. Odvila se je premierna dirka L'Etape Slovenia by Tour de France na dveh razdaljah, središče Kranja in ceste po Gorenjski je zavzelo več kot tisoč kolesarjev.

Kolesarski praznik je potekal v soboto in nedeljo, prvi dan je bil namenjen rekreativnim ljubiteljem kolesarjenja, družinam in otrokom, ki so se lahko preizkusili na otroški trasi (800 m) in družinski različici kolesarske dirke (12,5 km). V nedeljo so prišli na vrsto vzdržljivešji: daljše razdalje (138 km) rekreativne preizkušnje na dveh razdaljah v okviru blagovne znamke dirke po Franciji se je udeležilo več kot 600 kolesarjev, krajše (70 km) več kot 400.

Na najdaljši razdalji slavil Hoogerland

Med tekmovalci iz kar 17 držav je 138-kilometrsko dirko dobil Nizozemec Johnny Hoogerland, nekdanji profesionalni kolesar, tudi trikratni udeleženec dirke po Franciji (razdaljo je premagal v 3 urah in 24 minutah). Nekaj metrov za njim sta zaostala odlična slovenska rekreativna kolesarja Tadej Sedar in Igor Kopše. Dolga trasa se je vila skozi enajst gorenjskih občin, najbolj naporna pa sta bila vzpona na Jamnik in Šenturško Goro.

Na krajši razdalji je slavil Matic Plaznik, v ženski konkurenci pa je bila najhitrejša Barbara Koblar.

"Radi se prebijamo v ospredje"

Udeležence je na progi spodbujal tudi ambasador dirke in domačin, vrhunski slovenski kolesar Matej Mohorič, ki je z županom Mestne občine Kranj Matjažem Rakovcem tudi odprl nedeljsko dirko. Ta je izpostavil pomen sodelovanja Kranja s prestižno blagovno znamko kolesarske dirke.

"Radi se prebijamo v ospredje, še posebej veseli pa smo, ko si izmenjujemo znanje in izkušnje z najboljšimi. Zato je sodelovanje Kranja z blagovno znamko najprestižnejše kolesarske dirke na svetu prava kombinacija – takšna, ki vodi v nove zmage. Svetu smo s to prireditvijo pokazali bogato kolesarsko zgodovino Kranja, izkušnje, ki jih imamo preko domačega kolesarskega kluba, ki se sicer ponaša z najstarejšo mednarodno preizkušnjo na Slovenskem, krasno naravo in navsezadnje ljubezen do tega športa na Gorenjskem. Iskreno čestitam vsem udeleženkam in udeležencem prve izvedbe L'Etape Slovenia v Kranju," je povedal.

Dirka bo postala tradicija

Kolesarski praznik, ki pod okriljem slovitega Toura poteka v 20 državah po vsem svetu, je letos v Kranju potekal prvič, bo pa postal tradicionalen. Znan je namreč že termin druge izvedbe, 2. in 3. septembra 2023 bo tudi drugo preizkušnjo L'Etape Slovenia gostil Kranj z okolico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.