Gorenjska
384 ogledov

Kranjski vrtci in šole pripravljeni na vrnitev otrok

prvi dan šole Saša Despot
V četrtek, 1. septembra, se bo po več kot dveh mesecih poletnega oddiha spet začel pouk v osnovnih in srednjih šolah, tudi v Mestni občini Kranj.

V desetih osnovnih šolah v Mestni občini Kranj (MOK) se bo v šolskem letu 2022/2023 šolalo skupno 5.725 učenk in učencev, od tega bo v šolske klopi prvič sedlo skupno 605 prvošolk in prvošolcev. To je dober odstotek otrok manj v primerjavi z lanskim šolskim letom. Na prvi šolski dan jih bodo v nekaterih šolah pozdravili tudi funkcionarji MOK. Župan Matjaž Rakovec bo tako obiskal OŠ Jakoba Aljaža, OŠ Staneta Žagarja Kranj, OŠ Franceta Prešerna in Podružnično šolo Mavčiče. V dar bodo v okviru projekta voda iz pipe vsi letošnji kranjski prvošolci prejeli stekleničko za vodo, s spodbudo naj si kakovostno vodo, ki jo imamo v Kranju, čim večkrat natočijo iz pipe.

 | Avtor:

 

V vrtcih je še nekaj prostora

V javne in zasebne vrtce s koncesijo na območju MOK bodo letos na novo sprejeli 502 novinca, od tega 349 v oddelke prvega starostnega obdobja in 153 v oddelke drugega starostnega obdobja. Skupno bo tako v s 1. septembrom 2022 v vrtce vključenih 2147 otrok, tako da bo oblikovanih 126,5 oddelkov. Na centralni čakalni seznam je bilo avgusta uvrščenih 117 otrok, od tega 92 otrok iz MOK, pri čemer 91 otrok še ne izpolnjuje starostnega pogoja za sprejem v vrtec. Po starostnih obdobjih pa je čakajočih 109 otrok za prvo starostno obdobje in 8 otrok za drugo starostno obdobje. Sprejem otrok sicer poteka skozi celo leto.

Trenutno vrtci sicer razpolagajo še s 54 prostimi mesti v oblikovanih oddelkih s 1. septembrom 2022, in sicer 17 za prvo starostno obdobje in 37 za drugo starostno obdobje. V Kranjskih vrtcih pa bodo med šolskim letom 2022/2023 odprli še štiri oddelke prvega starostnega obdobja - dva v Najdihojci in dva v Mojci -, in sicer ko bodo zasedena obstoječa prosta mesta. S tem bodo imeli možnost vključitve v vrtec tudi otroci, ki starostni pogoj za sprejem v vrtec izpolnjujejo pozneje.

 

Ob začetku šolskega leta poudarek na varnosti

Z željo zagotoviti čim boljšo varnost v prometu medobčinsko redarstvo in kranjska policija pred in po začetku novega šolskega leta še posebej intenzivno izvajata številne aktivnosti. V teh dneh pregledujejo cestnoprometno signalizacije v okolici šol in vrtcev, v prvih tednih začetka šole bodo skupaj s policisti izvajali poostren nadzor prometa v okolici šol in vrtcev z ukrepi, kot so umirjanje prometa z nadzori hitrosti, pozornost na varno hojo otrok in prečkanje ceste, parkiranje vozil, preverjanje opremljenosti prvošolčkov z rumenimi ruticami in odsevnimi telesi ob zmanjšani vidljivosti. Nadzori prometa bodo sicer potekali preko celega leta: »Vsak dan vozite, kot da je prvi šolski dan,« voznikom ob tem svetujejo policisti in medobčinski redarji. Ti imajo zdaj še štiri nove stacionarne samodejne merilnike hitrosti za izvajanje nalog na območju občin Kranj, Cerklje na Gorenjskem, Jezersko, Preddvor, Šenčur in Tržič.

Prehod za pešce, prvi šolski dan, policija | Avtor: PU Kranj Fotografija je simbolična. PU Kranj

 

Tudi letos je občina vlagala v obnovo vzgojnoizobraževalne ustanove

Med počitnicami so v večini kranjskih šol in vrtcih izvedli oziroma še izvajajo manjše in večje obnove ter druga potrebna dela. Med drugim poteka ureditev druge polovice vhodnega platoja pred OŠ Jakoba Aljaža, na OŠ Matija Čop so dobili novo opremo za tri učilnice, v OŠ Predoslje bodo zamenjali svetila, vse kranjske šole pa imajo zdaj, skladno s projektom E-mobilnost v MOK, tudi e-vozila. V načrtu je bila tudi obnova parketa v telovadnici na OŠ Franceta Prešerna, a se bo poseg terminsko nekoliko zamaknil, saj je treba prej še sanirati del strehe. Med obnovo parketa je namreč odstopil na strop obešen leseni del. Občina bo zato interventno pristopila k sanaciji celotne strehe, v novo jekleno konstrukcijo, dodatno izvedbo obvodov prezračevanja, požarnega javljanja in novo zasilno razsvetljavo.

So pa pri koncu dela na dveh obsežnih projektih, ki ju sofinancirata država in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, in sicer gradnja prizidka pri OŠ Staneta Žagarja ter prenova nekdanje srednje gradbene šole v starem Kranju na Cankarjevi 2, ki je bil degradiran približno 20 let. Slednja bo za uporabo nared do predvidoma sredi septembra, v okoli 1.850.000 evrov vredni bodoči Glasbeni in baletni šoli pa bo imel svoje prostore tudi Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Kranj.

 | Avtor:

Nekoliko pozneje – zaključek vseh pogodbenih obveznosti je določen za konec oktobra 2022, po pridobitvi uporabnega dovoljenja – bo končan projekt izgradnje nove telovadnice, šestih učilnic in večnamenskega prostora na OŠ Staneta Žagarja ter urejanje zunanjega igrišča. Vrednost investicije je ocenjena na 3.150.000 evrov, prostorska stiska bo poslej precej manjša, učenke in učenci pa bodo ure športa lahko opravljali na matični šoli in ne na alternativnih lokacijah kot doslej.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

Predvidoma oktobra se bo iz nekdanje srednje trgovske šole v staro mestno jedro, v nekdanji objekt poštne poslovalnice, preselila Kovačnica – podjetniški inkubator. Stavbo nekdanje trgovske šole bodo nato obnovili in tam bo sedem novih učilnic in prostor za razdelilnico hrane dobila OŠ Jakoba Aljaža, v kateri se zdaj soočajo s precejšnjo prostorsko stisko. Izvajalec za izdelavo projektne dokumentacije je že izbran, izvedbo v MOK načrtujejo v letu 2024.

Nekdanja Trgovska šola KRANJ | Avtor: BSC Kranj BSC Kranj

V prihodnje se obetajo še drugi večji projekti. Za dozidavo OŠ Helene Puhar Kranj ima občina že gradbeno dovoljenje, izdelava projektne dokumentacije za izvedbo gradnje je v zaključni fazi. Nato bo sledil izbor izvajalca del - javni razpis je predviden v prvi polovici leta 2023. Novi prostori bodo v pritličju, kjer bo dodatni prostor za zbornico, in v nadstropju, kjer je predvidena izgradnja štirih novih učilnic, ena od teh bo računalniška, treh kabinetov in sanitarij.

Do leta 2024 v MOK načrtujejo tudi izgradnjo novega vrtca Sonček. Trenutno je v pripravi projektni natečaj za izbor projektne rešitve, ki ga MOK pripravlja skupaj z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije.   V fazi izdelave je prav tako projektna dokumentacija za dozidavo in rekonstrukcijo objekta OŠ in vrtca Franceta Prešerna Kranj na Podružnični šoli Kokrica. Predvideno je, da bosta v pritličju objekta za vrtec preurejeni dve obstoječi igralnici in dozidani še dve novi, v mansardi pa štiri nove učilnice za osnovnošolsko izobraževanje. Ko bo objekt končan, se bo lahko ena enota vrtca umaknila v nov prostor, s tem pa se bo sprostila ena učilnica.

Še vedno pa se številni vrtci in šole v kranjski občini spopadajo s prostorsko stisko. Še posebej na to že več let opozarjajo na OŠ Stražišče, kjer tudi v letošnjem šolskem letu zaradi pomanjkanja učilnic ne morejo izvajati heterogenih skupin pri pouku matematike, slovenščine in angleščine. »Zaradi prostorske stiske na več šolah in predvidenih novih pozidav je mestna uprava Mestne občine Kranj naročila demografsko študijo, ki bo pomembno prispevala k določitvi prioritet po dozidavah šol. Končno verzijo demografske študije pričakujemo v mesecu septembru, ko bomo lažje predvideli vrstni red investicij. Sočasno s prostorsko stisko šol namreč, v izogib podvajanju stroškov, rešujemo še morebitne energetske sanacije, optimizacije učilnic in kabinetov in podobno,« na to odgovarjajo na kranjski občini.

 | Avtor:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.