Gorenjska
866 ogledov

Kranjski župan odkljukal že veliko zadanih ciljev

Pred dvema letoma smo v Sloveniji imeli lokalne volitve, na katerih smo izbrali nova vodstva občin. V Kranju je bil v drugem krogu izvoljen Matjaž Rakovec. Ob polovici mandata smo se z njim pogovarjali o oceni dosedanjega dela in načrtih za naslednjo polovico.

Kako ocenjujete dosedanje delo? Katere že uresničene obljube, projekte bi še posebej izpostavili?

Vedno sem si zastavljal visoke cilje in jih uresničeval. In tudi pri županovanju ni moja drža nič kaj drugačna. Polovica mandata je za nami in veliko projektov smo že odkljukali. Optimistično pa se oziramo tudi k novim. Med največjimi projekti, ki jih je MOK končala v tem mandatu, so prenova OŠ Simona Jenka – PŠ Center, gradnja več kot 200 novih parkirišč, Center trajnostne mobilnosti, širjenje mreže KRsKOLESOM, novi reflektorji, tartanska steza in balon v ŠC Kranj, zaključujemo obnovo ceste med Mavčičami in Prašami z enostranskim pločnikom in dvostransko kolesarsko stezo, vključena je tudi obnova vodovoda, meteorne kanalizacije, javna razsvetljava, vgraditev cevi za fekalno kanalizacijo in prestavitev kapelice na novo lokacijo, kar smo že opravili. Glede avtocestnega izvoza Kranj sever je našim argumentom prisluhnila aktualna vlada, dokončali smo nekaj pločnikov pomembnih za varnost pešcev, začeli smo izvajati strategijo varstva starejših, kupili prostore za dnevno varstvo starejših v nekdanjem trgovskem objektu Mercator na Planini, ki je bil več let zapuščen, uredili zeleno streho na OŠ Staneta Žagarja, pa grbinasti poligon na Planini. V sprejemanju je OPPN kanjona Kokre, ponašamo se z listino o zeleni politiki slovenskega turizma, izvedli smo nakup prostorov stare pošte v starem mestu za podjetniški inkubator, vzpostavljamo pogoje za stanovanjske novogradnje, uredili smo pot na Majdičev log, s tem ko smo povezali savski otok s starim mestom. Zasajamo drevorede in skrbimo za ozelenitev mesta, postavljamo merilce za čistočo zraka, zaključujemo projekt Gorki, za sabo imamo energetske sanacije 22 stavb, izvajamo projekt Pametno naselje Mlaka, GARS-u smo pomagali do nove avtolestve, v sodelovanju z državo smo obnovili Delavski most …


Kaj vas je presenetilo pri vodenju občine, tako pozitivno kot negativno?

Presenetil me je predvsem čas, ki je potreben za premik določenih zadev. Aparat, znotraj katerega delujemo, je seveda omejen z birokratizacijo in tu nastopi ta čas, ki ga omenjam. V tem kontekstu bi izpostavil prostorske dokumente, katerih sprememba traja vsaj dve leti. V nekaterih primerih, kot je v našem primeru gradnja doma starejših občanov, pot do gradbenega dovoljenja traja približno štiri leta. Vendar se uspešno prebijamo skozi vse te izzive.

Rad bi poudaril, da me je pozitivno presenetila predanost in pripadnost delu zaposlenih na občini. Saj veste, kako pogosto pravijo, da se v javnih službah dela manj kot v zasebnem sektorju. Prihajam iz gospodarstva, izkušnjo imam z obeh naslovov in povem vam, da za MOK ta predsodek nikakor ne velja. Na MOK smo zelo ambiciozni in motivirani, radi bi pustili svoj vtis v lokalnem okolju, dela se res zavzeto. Prizadevamo si k premikom za dobro občank in občanov, delovne naloge razumemo kot svoje poslanstvo. Ponosen sem, da delam v takšni ekipi.


Kakšno pa je sodelovanje z občakami in občani?

Ocenjujem, da dobro. Ogromno komunikacije opravimo tudi na terenu. Prav tako so dobro  potekala srečanja z občankami in občani, ki sem jim bil vse do epidemije na voljo osebno enkrat na mesec; po potrebi tudi vodje uradov. Običajno rešimo večino zagat oziroma skupaj najdemo vsaj pot do rešitve, če je to v naši pristojnosti oziroma moči. Zaradi epidemije tega trenutno ne izvajamo. Sicer pa na ogromno vprašanj, pobud, dilem, komentarjev odgovorimo prek komunikacijskih kanalov MOK. Z veseljem prisluhnemo konstruktivnim predlogom občanov, kadar lahko jih tudi upoštevamo oziroma vključimo v naše načrte.

 | Avtor:

 

So se vaše predstave glede vodenja občine v teh dveh letih kaj spremenile in če ja, kako, kje?

Z nastopom na položaju župana MOK sem se s sodelavci intenzivno lotil vseh načrtov. Ko sem predstavljal svoj predvolilni program, sem pojasnil, da je zastavljen za osem let oziroma dva mandata. Jasno, človek delovanje sistema najbolj spozna šele, ko dejansko prevzame položaj. Tedaj je tudi laže napovedati, koliko časa lahko kakšna zadeva traja. Pri uresničevanju začrtanih projektov je za MOK zelo pomembno, da je lokalno vodstvo v dobri navezi z državnimi institucijami. Brez tega se kolesje ne bi vrtelo, kot se, začrtani cilji pa bi lahko obstali na papirju v predalih. Ob začetku mandata je največji izziv predstavljalo področje prometa. V tem poglavju smo veliko premaknili – tudi zaradi učinkovitega sodelovanja z državnimi institucijami. Skratka, naredili smo precej, zavedamo pa se, da nas kar nekaj dela še čaka. Smo zagnani, trdoživi in vajeni uresničevati zastavljeno. Pogosto rečem, da nam pri tem pomaga tudi za naš konec značilna gorenjska trma.


Čemu boste še posebej namenili pozornost v drugem delu vašega mandata?

Nadaljevali bomo projekt AC Kranj sever, vzpostavljali nove kolesarske poti, razvijali trajnostno mobilnost, postopno prehajali na električne avtomobile in avtobuse, gradili nadhode, novi dom za starejše, se ukvarjali z dnevnim varstvom starejših, novo telovadnico na OŠ Staneta Žagarja, pa s prenovo nekdanje srednje gradbene šole, nekdanje trgovske šole in večnamenske športne dvorane. Še naprej bomo vzpostavljali pogoje za gradnjo novih stanovanj, ki jih v MOK primanjkuje, načrtujemo največji park v mestu, park dr. Janeza Bleiweisa, ureditev kanjona Kokre, nadaljevali bomo energetske sanacije, zelo pomemben je tudi OPPN za staro mestno jedro …

 

Katere projekte je lahko pričakovati, da bodo na koncu res uresničeni?

Če ne bomo naleteli na dolgotrajne birokratske ovire, pričakujem, da bomo uresničili večji del začrtanega. Za konec pogovora pa se vračava k začetni misli – sem človek, ki si zastavlja cilje in jih uresničuje. Najraje visoke, saj dajejo občutek, da sem premaknil nekaj zares velikega. In če mi to uspe v občini, v kateri sem odraščal in v kateri živim še danes, je to zame največje priznanje.

 

Ob polovici mandata so na Mestni občini Kranj pripravili tudi poseben video o izvedenih projektih v zadnjih letih, ki si ga lahko ogledate spodaj.

Komentarjev 6
  • Avatar praufo
    praufo 14:01 22.december 2020.

    kransterdam je poglavje zase, mogoče pa šiptarska mafija diha za vrat ... šipcev v kranju ko solate ... ne vem zakaj ... seveda pa ogromno droge

  • compracu 07:31 18.december 2020.

    www︎.︎Vytran︆.︆net - oddličen projekt za odrasle, ki želikko najti parrtnerja za sseks

  • glocokdo 17:33 17.december 2020.

    www︎.︎Vytran︆.︆net - odličen prrojekt za odrasle, ki želijo najti parrtnerja za seks