Gorenjska
520 ogledov

Kranju se končno obeta dolgo pričakovana nova poslovna cona

Mestna občina Kranj
Kranj bo, kot kaže, po večletnih prizadevanjih le dobil poslovno–proizvodno cono. Na oktobrski seji so mestni svetniki s sprejetjem dopolnjenega Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu v prvem branju naredili prvi korak. Cona je umeščena v Hrastje, ob sedanji Agromehaniki. Na občini upajo, da bodo s prostorskimi zadevami zaključili do konca leta oziroma najkasneje v začetku prihodnjega.

Mestni svet Mestne občine Kranj je v prvi obravnavi sprejel dopolnjeni osnutek Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje urejanja Poslovno–proizvodne cone Hrastje. O vzpostavitvi poslovne cone se v Kranju govori že več kot 15 let. V igri je bilo sprva več možnih lokacij, a se je kot najbolj primerna izkazala tista v Hrastju, pri sedanji Agromehaniki. Na Območni obrtno podjetniški zbornici Kranj pravijo, da je pridobitev primerne poslovne cone dolgoletna želja in potreba kranjskih obrtnikov in podjetnikov, lokacija v Hrastju pa se je izkazala za najbolj ustrezno. Omenjeni odlok je občina v sodelovanju z Regijsko razvojno družbo iz Domžal pripravljala dve leti. »Poleti 2018 je bil sprejet sklep o začetku priprave, poleti 2019 se je začelo pridobivati smernice, bil je pripravljen dopolnjen osnutek, pridobili smo mnenje o vplivu investicije na okolje. Tukaj je sprva šlo dokaj hitro, dokler se ni začelo zapletati pri gozdarjih in se je zaradi tega pojavila potreba po okoljskem poročilu. To je bilo narejeno in nanj pridobljeno tudi pozitivno mnenje omenjenih gozdarjev, ki so ugotovili, da ni nobenih potrebnih zadržkov za izgradnjo poslovne cone, saj v celoti sledi izhodiščem, ki jih je že občinski prostorski načrt v programskih zasnovah za to območje definiral,« je svetnikom pojasnil direktor RRD, regijske razvojne družbe d.o.o., Borut Ulčar.

Da se vzpostavitev Poslovno-proizvodne cone Hrastje bliža uresničitvi, veseli tudi župana Mestne občine Kranj Matjaža Rakovca. »Več kot 15 let je od tega, kar se je zgodba začela odvijati. Na seji je bil zdaj v prvem branju sprejeta prostorska ureditev za obsežen nabor kompatibilnih dejavnosti, ki dopolnjujejo že začeti poslovno-proizvodni kompleks Agromehanike. Tukaj je približno dobrih 18 hektarjev zemljišča namenjeno za proizvodno-poslovno dejavnost. Mestna občina je že začela z odkupi zemljišč za novo cesto. Skratka, Kranju se res končno obeta nova poslovna cona, ki je kar težko pričakovana tako med domačimi obrtniki in podjetniki kot tudi zanimanje so že pokazali nekateri tujci,« je pojasnil Rakovec. Območje je razdeljeno na funkcionalne celote, ki se predvidoma stopnjujejo od poudarjeno poslovne in trgovske dejavnosti do proizvodnih, skladiščnih in storitvenih dejavnosti.

Glavni problem je cesta

Na občini pričakujejo, da bodo do decembra oziroma najkasneje do januarja dobili vsa dovoljenja, da bi lahko odlok dali v drugo branje. S tem se bo odprla možnost, da lahko že v prihodnjem letu investitorji začnejo razmišljati o investicijah v cono. Ob ponovnem zagonu projekta se je sicer kot glavna težava izpostavila nova cesta s priključkom na cesto Kranj-Šenčur in avtocesto. Župan Rakovec je tako že govoril z infrastrukturnim ministrom, predstavniki DARSa in Direkcije za infrastrukturo. »Bistveno za to cono je dovoz do regionalne ceste Kranj-Šenčur. Vemo, da je tam situacija takšna, da zahteva kar veliko iznajdljivosti. Državni načrt predvideva njeno širitev v štiripasovnico v prihodnjih treh, štirih letih, hkrati pa je tam tudi priključek na avtocesto proti Ljubljani. Glede na to, da pa imamo podporo različnih ministrstev, mislim, da bi lahko s to zadevo začeli prihodnje leto že reševati, sploh pa odkup zemljišč za cesto, ki bo šla mimo in skozi cono,« pojasnjuje Rakovec.

Interes obrtnikov je velik

Ob začetku postopka se je izpostavila tudi zainteresiranost obrtnikov za takšno cono. Kot pravi župan Matjaž Rakovec, se je izkazalo,da je interes res velik: »Moram priznati, da je tudi interes iz sosednjih občin, da bi se preselili v to cono, v kranjski občini je velik interes in pa tudi iz tujine. Ne smemo pozabiti, da je pozicija cone res lepa, ob avtocesti, blizu letališča in pa tudi železniška postaja ni daleč. Tako da vsi ti trije atributi so v prid tej industrijski coni.«

Kdo je zaslužen za novo cono?

Na seji se je izkazalo, da vsi mestni svetniki podpirajo projekt nove Poslovno-proizvodne cone Hrastje, se je pa večkrat izpostavilo, kdo je zaslužen zanjo. Tako je svetnik Bojan Homan (SDS) izpostavil, da so leta 2004 začeli s prostorskim urejanjem, da je bil odlok sprejet in je sedanja občinska uprava brez večjih zapletov prišla do sedanjega odloka. Oglasil se je tudi svetnik in bivši kranjski župan Boštjan Trilar (Več za Kranj), ki je poudaril, daje odlok o pripravi občinskega podrobnega prostorskega načrta podpisal on, samostojna svetnica Andreja Kert pa je ob tem le izrazila upanje, da bodo postopki sedaj šli hitro tudi naprej in če se bo kjer koli kaj zalomilo, da jo o tem obvestijo in bo skušala pomagati po svojih najboljših močeh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.