Gorenjska
1040 ogledov

Kritike pomagale, namesto dolgih obvozov semafor in ročni režim

cesta na Bled Saša Despot
V najzahtevnejši fazi prenove Betinovega klanca pred Bledom bodo vendarle uvedli delno zaporo s semaforjem, velik del dneva tudi z ročnim usmerjanjem prometa.

Na začetku marca se začenja zahtevnejša faza temeljite rekonstrukcije Betinovega klanca pred Bledom, na katerem bodo zgradili krožno križišče in prilagodili ostalo infrastrukturo. Med marcem in majem bo vzpostavljen spremenjen prometni režim, so sporočili iz Direkcije RS za infrastrukturo. Prva polovična zapora na zgornjem delu Betinskega klanca je predvidena od 4. do predvidoma 24. marca, torej bo zaključena še pred velikonočnimi prazniki.

Že v Avsenikovem krožišču bodo usmerjali promet

Vodenje prometa je večji del marca predvideno s semaforjem izmenično enosmerno, v konicah oziroma v svetlem delu dneva pa z ročnim usmerjanjem prometa, so pojasnili na direkciji. Kdaj bodo konice, še ne vedo oziroma se bodo prilagajali razmeram na cesti. 

Da bi se izognili zastojem na Bledu, v smeri proti Lescam načrtujejo daljši interval spuščanja vozil.

Ker pa obstaja bojazen daljših zastojev, so že v Avsenikovem rondoju v Lescah in v krožnem križišču na vstopu v severno obvoznico predvideni dodatni usmerjevalci prometa.

Po zaključku polovične zapore, predvidoma od 24. marca do 1. aprila, bo promet potekal dvosmerno po desnem pasu obstoječe ceste v smeri Bleda in po novem delu v smeri Lesc.

Druga polovična zapora na spodnjem delu je predvidena od 2. aprila do zaključka del v tej fazi, predvidoma do 21. aprila. Prometni režim bo enak kot pri prvi polovični zapori v marcu, torej izmenično enosmerno z dodatnimi usmerjevalci prometa.

Od 21. aprila bo promet preusmerjen na novozgrajeni del krožnega križišča preko mostu in bo potekal dvosmerno. Do konca maja bo urejen tudi kolesarski in peš promet mimo gradbišča po novozgrajenih površinah.

Delo na cesti | Avtor: Žurnal24 Fotografija je simbolična. Žurnal24

12 ur na dan, določene aktivnosti tudi ponoči

Kot dodajajo na direkciji, bodo gradbena dela potekala 12 ur oziroma ves svetli del dneva, v nočnem času pa je predviden zgolj dovoz potrebnih materialov, saj na samem gradbišču ni dovolj prostora za deponijo vseh potrebnih materialov.

Da bi se izognili zastojem na Bledu, v smeri proti Lescam načrtujejo daljši interval spuščanja vozil, so zapisali na direkciji in dodali, da bodo v primeru ugodnih vremenskih razmer dela v prvi in drugi fazi zaključena pred predvidenimi roki.

Končna odločitev glede ureditve izmeničnega enosmernega prometa je za marsikoga veliko olajšanje. Prvotni načrt je namreč predvideval, da bi v smeri Lesce - Bled promet potekal enosmerno, medtem ko bi za nasprotno smer promet praktično v celoti speljali po 10 kilometrov dolgem obvozu mimo Gorij, kar bi pomenilo velike časovne zamude.

Naporni dnevi za prebivalce Bohinja 

Že zdaj imajo velikanske težave vsi, ki dnevno prihajajo iz Bohinja, saj jih samo na poti do Bleda čaka več delnih semaforiziranih zapor, zdaj bo sledila še dodatna na Betinovem klancu. Posledično prihaja tudi do motenj v urnikih avtobusnega javnega prometa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri_ 17:32 26.februar 2024.

    Na Bled bom prišel...le s helikopterjem!

Sorodne novice