Gorenjska
296 ogledov

Kriva je aerobika

aerobika, stepper Žurnal24 main
Na Gorenjskem, ki ima že nekaj časa najvišjo okuženost s covidom-19 v Sloveniji , še posebej izstopata občini Železniki in Škofja Loka. O tem, kje so žarišča okužb, vsi neradi govorijo. V Železnikih pa zdaj tudi glasno povedo, da je bilo prvo žarišče v telovadnici.

Še septembra se je župan občine Železniki Anton Luznar v lokalnem glasilu Ratitovška obzorja pohvalil, da so se doslej virusu doslej dobro izogibali, a hkrati tudi opozoril, da se je treba držati priporočil NIJZ, in posvaril pred poslabšanjem razmer. Na vprašanje, kako so pripravljeni na morebiten porast okužb, pa je pred enim mesecem odgovoril, da imajo dobrih 20 tisoč zaščitnih mask, ki so jih kupili iz Kitajske preko podjetja Domel. Ob prvem valu so vzpostavili tudi mrežo prostovoljcev, javilo se jih je več kot 50, ki jih lahko po potrebi vnovič aktivirajo.

Poveljnik Civilne zaščite Železniki Aleksander Hajdinjak je danes pojasnil, da so zaprli vsa igrišča in igrala. Na vprašanje, kako to, da imajo v občini toliko bolnih, pa je dejal, da so očitno mnogi menili, da zaradi tega, ker je spomladi šlo najhuje mimo Železnikov, ni treba paziti oziroma so si vse razlagali po svoje. Avgusta je denimo civilna zaščita dobila samo eno prošnjo za pomoč občanu, ki živi sam, tega so potem 14 dni oskrbovali z vsem potrebnim. Za večino tistih, ki so v karanteni, poskrbijo sorodniki in sosedje, in se tako ne obračajo po pomoč, nam je potrdila tudi direktorica občinske uprave v Železnikih Jolanda Pintar. »Do zdaj smo dobili eno prošnjo za dostavo zdravil iz lekarne (zaradi karantene). Poziv za prostovoljce je bil šele dobro objavljen, tako da zaenkrat še ni odziva, računamo pa, da bi ob potrebi, lahko poklicali tudi tiste iz spomladanskega seznama,« je navedla

V Železnikih občinskega načrta zaščite in reševanja ob pojavu epidemije nalezljive bolezni pri ljudeh še niso sprejeli, saj je, kot je povedal poveljnik CZ, še v usklajevanju. Mesečno zalogo zaščitne opreme imajo, o čemer se je prepričal tudi pristojni inšpektor. V tem načrtu, ki je še v nastajanju, pa je kot rdeča cona predvidena športna dvorana v Železnikih. Na vprašanje, ali lahko potrdi govorice, da se je okužba v Železnikih razširila prav zaradi vadbe v telovadnici, pa je poveljnik dejal, da je temu res tako: virus se hitro širil med udeleženkami aerobike.

»Razneslo se je po vrtcih, šolah, … veste, veliko ljudi tukaj živi v dvodružinskih hišah. Po enem tednu je bilo 10 pozitivnih, po dveh tednih 30, nato 61, nazadnje včeraj 88, je dejal poveljnik civilne zaščite.  O tem, kaj se dogaja v podjetjih, kjer je v teh zaostrenih gospodarskih razmerah tudi veliko prezentizma, nihče ne razkriva. »Dejstvo pa je, da se veliko Železnikarjev vozi skupaj na delo in šolo z avti in tudi javnim prevozom. Ker gre za manjši kraj, so ljudje veliko v stiku in to je razlog za hitro širjenje,« je dejal Aleksander Hajdinjak.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.