Gorenjska
1024 ogledov

Krpana še testirajo v šolskem okolju

dokumenti papirji
Upravna enota Kranj bo kot prva med 58 upravnimi enotami v Sloveniji vzpostavila informacijski sistem Krpan. Gre za projekt, ki ga izvaja ministrstvo za javno upravo in so ga pred skoraj dvema letoma (ne brez težav) vzpostavili po centrih za socialno delo.

Po besedah nove načelnice dr. Metke Knific Zaletelj ima njihova upravna enota zelo dobro vzpostavljen sistem evidentiranja in vodenja splošnih in upravnih zadev. Novi informacijski sistem Krpan pa bo zaposlenim v državni upravi omogočal hitrejše, hitrejše, fleksibilnejše in učinkovitejše delo z dokumentnim gradivom ter tudi zagotovil varen zajem in upravljanje izvirnega in zajetega dokumentnega gradiva v digitalni obliki.

"V praksi to pomeni, da bomo lažje zagotavljali bolj kakovostne, varne in hitre storitve državljanom. Zaradi tega se bodo nekateri postopki skrajšali in tudi poenostavili," je razložila načelnica UE Kranj.

Na vprašanje, ali so nov sistem že testirali, je načelnica odgovorila, da ga še testirajo in da ga zdaj uporabljajo v t. i. šolskem okolju. Predvidoma pa ga bodo vzpostavili v prvi polovici aprila.

Koliko bo stal oziroma kakšni so stroški novega sistema za evidentiranje dokumentarnega gradiva, za katerega so na Upravni enoti Kranj prepričani, da je boljši od sedanjega, pa zaenkrat nimamo podatkov.

V Kranju stopili vojnim veteranom naproti

S 1. januarjem 2021 je bila vojnim veteranom zagotovljena pravica do zdravstvenega varstva (plačilo dodatnega obveznega zdravstvenega zavarovanja) po dopolnjeni starosti 50 let (prej je bilo to po starosti 55 let).
To pomeni, da se plačilo zdravstvenih storitev v višini razlike do polne vrednosti storitev, zagotovljenih v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja, zagotavlja vojnemu veteranu, ko dopolni 50 let starosti oziroma pred tem letom, če je pri njem nastala trajna popolna izguba delovne zmožnosti.

Upravna enota Kranj je, kot je navedla načelnica dr. Metka Knific Zaletelj, vsem 290 upravičencem oziroma vojnim veteranom, za katere je bilo iz evidence Kurir ugotovljeno, da izpolnjujejo starostni pogoj, posredovala dopis s pojasnilom in priloženim obrazcem.

"S tem smo upravičencem omogočili, da jim je bila priznana pravica od prvega dne v naslednjem mesecu po vložitvi zahteve (od 1. januarja 2021), takoj od trenutka, ko je zakon to dopuščal. Upravičencem smo stopili naproti, saj jim ni bilo treba iskati informacij o pridobitvi pravice do zdravstvenega varstva po določbah 6. in 15. člena Zakona o vojnih veteranih (ZVV)," je razložila načelnica.

Na podlagi 25. člena ZVV se pravica do zdravstvenega varstva vojnega veterana uveljavlja na zahtevo stranke, in sicer se prizna od prvega dne v naslednjem mesecu po vložitvi zahteve. Zaradi zamika pri sporočanju sprememb na zavarovalnice mora vojni veteran premijo dopolnilnega zavarovanja za mesec po vložitvi vloge še plačati, upravna enota pa konec meseca pri zavarovalnicah preveri plačila in plačano premijo vrne na transakcijski račun vojnega veterana.

Po izdani odločbi o pravici do zdravstvenega varstva upravna enota sporoči zavarovalnici spremembo plačnika dodatnega zdravstvenega zavarovanja, zato posamezniku spremembe ni treba sporočati na zavarovalnico. Premija dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za posameznega upravičenca znaša okvirno 35 evrov, odvisno je pri kateri zavarovalnici ima upravičenec sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje: pri Generali zavarovalnica d.d. znaša 34,50 evra, pri Triglav zdravstvena zavarovalnica d. d. je 35,55 evra in pri Vzajemna zdravstvena zavarovalnica, d. v. z. je 35,67 evra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.