Gorenjska
308 ogledov

Kultura se tudi v drugem valu epidemije seli na splet

Mestna knjižnica Kranj
Drugi val epidemije covid-19 je zaprl vrata številnih ustanov, med njimi tudi kulturnih. A mnoge so poskrbele za svoje zvesto občinstvo in nekaj svojega pestrega programa prenesle v virtualni svet. Med njimi so Mestna knjižnica Kranj, Layerjeva hiša, Gorenjski muzej in Prešernovo gledališče Kranj.

Od začetka tedna je spet možen osebni prevzem knjig v vseh enotah Mestne knjižnice Kranj. Gradivo je treba predhodno naročiti. Člani knjižnice si lahko brezplačno izposojajo elektronske knjige preko sistema Biblos, na portalu PressReader pa lahko virtualno listajo po več kot 7300 aktualnih številkah časnikov in revij z vsega sveta. Na voljo je tudi izposoja zvočnih knjig. V kranjski knjižnici so poleg tega poskrbeli še za izvedbo niza pogovorov, ki jih objavljajo na spletu. Prihodnjo sredo, 11. novembra, bo ob 18. uri spletni pogovor Jakoba J. Kende in Marije Štremfelj o knjigi Transverzala. Teden pozneje, 18. novembra, sledi pogovor Mirjam Milharčič Hladnik, Alekseja Kalca in Darje Groznik o dobi velikih migracij na Slovenskem. Klub študentov Kranj pa pripravlja spletni Kviz znanja v četrtek, 26. novembra, ob 19. uri. Od 16. novembra bo članom knjižnice na voljo tečaj Informacijsko opismenjevanje, v katerem se bodo udeleženci na daljavo učili o računalništvu v oblaku, uporabi pametnih telefonov, družbenih omrežjih, spletnih aplikacijah in podobno. Potrebna je predhodna prijava. Članom knjižnice je na voljo tudi brezplačno spletno izobraževanje o cestnoprometnih predpisih.

Bogat repertoar na spletu svojim sledilcem nudijo ustvarjalci Prešernovega gledališča Kranj. Na YouTube kanalu ponujajo 22 predstav, ki si jih lahko vsak ogleda iz domače dnevne sobe. Vredno je pokukati tudi na spletno stran Gorenjskega muzeja, na kateri je med drugim na voljo vpogled v razstavo Everest 1979–2019, 40 let prvega slovenskega vzpona na vrh sveta.

Kulturni program na spletu pripravlja tudi Layerjeva hiša. Danes bosta ob 20. uri nastopili Zvezdana Novaković in Ana Duša. Kar nekaj terminov napoveduje predstava Jata izkušenih ptic, družbena koreografija v tretjem življenjskem obdobju. Obvezne so predhodne prijave.

Klub študentov Kranj in Trainstation SubArt pa na svojih spletnih kanalih predvajata koncerte v »živo« vsako soboto v novembru. Napovedujeta skupine Natt, Raggalution, Smetnaki in nekatere še neuveljavljene zasedbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.