Gorenjska
138 ogledov

Kulturno-kulinarični večer Visoški lonec

Ivan Tavčar, Visoko nad Poljanami, dvorec Visoko M. Ha. Dvorec Visoko bo 14. julija zvečer na široko odprl vrata.
Na dvorcu Visoko v petek, 14. julija, ob 18. uri pripravljajo kulturno-kulinarični večer Visoški lonec.

Kot so sporočili iz Loškega muzeja, bo kustosinja Loškega muzeja Biljana Ristić najprej na vodenem ogledu na dvorcu (Visoko pri Poljanah 1) predstavila muzejske zbirke: obiskovalci bodo tako lahko spoznali Kalanovo rodbino, ki je na Visokem gospodarila od sredine 17. do skoraj konca 19. stoletja, Ivana in Franjo Tavčar, ki sta za visoško domačijo skrbela 45 let in sta tudi pokopana v družinski grobnici nedaleč od dvorca.

Ivan Tavčar, Visoko nad Poljanami, dvorec Visoko | Avtor: M. Ha. Kalanov rod je na Visokem gospodaril od sredine 17. do skoraj konca 19. stoletja. M. Ha.

Mojstrica Andreja Stržinar bo v sklopu dogodka v petek zvečer predstavila oblačilno dediščino škofjeloškega območja, nato pa si bo mogoče ogledati nastop folklorne skupine Zala, ki deluje pod okriljem Turističnega društva Žirovski Vrh. Za te plesalce je prej omenjena mojstrica izdelala kostume.

Ob koncu bo sledil kulinarični del dogodka. Hišni kuhar Janez Kržišnik bo pripravil visoški lonec, praznično jed, ki jo je povzel po kuharici Ta dobra stara kuha avtorja Pavla Hafnerja. Zanimivost lonca je, da je gospodinja Ana pripravila tri enake lonce jedi, enega za družino, drugega za posle in tretjega za dninarje. Pripravljali so vsakdanji in praznični lonec, praznični je vseboval tudi meso. Gospodinja je lonec po štirih urah vzela iz peči, ga zavila v flanelo in dala v skrinjo s senom, kjer se je jed ohlajala in so okusi postali še boljši. Jed bo možno tudi poskusiti.

Za rezervacijo (ta ni obvezna, je pa zaželena) pokličite na telefon 030 489 177 ali pišite na: dvorec.visoko@poljanskadolina.com. Vstop pri vodenem ogledu zbirk na dvorcu je prost, degustacija visoškega lonca pa stane osem evrov.

Ivan Tavčar, Visoko nad Poljanami, dvorec Visoko TAVČARJEVO LETO Gorenjska Mrko gleda Ivan in pazi na posestvo

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.