Gorenjska
1169 ogledov

Lažje bo najti prosto parkirno mesto

Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odobrila sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj za postavitev sistemov za umirjanje hitrosti, obveščanje uporabnikov mestnega potniškega prometa in usmerjanje voznikov do parkirišč v Mestni občini Kranj.

Kranjski mestni svetniki so na zadnji seji potrdili prerazporeditev sredstev v višini dobrih 14.000 evrov za postavitev sistemov za umirjanje hitrosti, obveščanje uporabnikom mestnega potniškega prometa in usmerjanje voznikov do parkirišč. Tako so razdelili načrt razvojnih programov (NRP) na dva dela, kar jim je predlaga država, in sicer zaradi pridobitve evropskih sredstev in večjo preglednost. »Načrtujemo postavitev 12 usmerjevalnih tabel na prosta parkirišča, 4 prikazovalnike zasedenosti parkirišč, 26 prikazovalnikov na avtobusnih postajališčih, kjer je najvišja frekvenca potnikov, in 10 prikazovalnikov hitrosti,« je ob tem pojasnil vodja oddelka za promet Slavko Savič.

Kmalu po sprejemu razdelitve NRP je država sporočila, da so občini odobrili evropska sredstva za ta projekt. Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je sredstva odobrila iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. V okviru projekta bo Mestna občina Kranj, kot rečeno, postavila sisteme za umirjanje hitrosti, obveščanje uporabnikov mestnega potniškega prometa in usmerjanje voznikov do parkirišč. Za dosego tega bodo postavili prikazovalnike hitrosti, zasedenosti parkirišč – tudi ob parkomatih ter prikazovalniki na avtobusnih postajališčih. Poleg naštetega bodo v občini vzpostavili tudi platformo za prikazovanje zasedenosti parkirišč, avtobusnih linij mestnega potniškega prometa, razpoložljivosti e-polnilnic in zasedenosti sistema KRsKolesom. S tem bodo omogočili prednost pešcem, kolesarjem in vozilom javnega potniškega prometa, vozniki osebnih vozil pa bodo prej našli prosto parkirno mesto.

Skupni stroški projekta znašajo slabih 404.000 evrov. Republika Slovenija in Evropska unija bosta projekt sofinancirali v višini slabih 246.000 evrov, občina pa bo prispevala še slabih 158.000 evrov. »Za operacijo trenutno pripravljamo razpisno dokumentacijo, ki je v zaključni fazi. Podpis pogodbe bo po sprejetem proračunu za leto 2022 in do poletja istega leta predvidevamo realizacijo projekta,« še pojasnjujejo na kranjski občini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.