Gorenjska
461 ogledov

Lažje in hitreje do informacij o potovalnih omejitvah

Saša Despot
Načrtovanje poti zaradi vnaprejšnjega preverjanja vstopnih pogojev za potnike v zadnjem času predstavlja dodaten in zahteven izziv. Fraport Slovenija in irsko podjetje SafeScore sta tako s ciljem rešitve tega izziva skupaj predstavila spletni pripomoček, s katerim uporabnikom omogočata dostop do ažurnih informacij o potovalnih omejitvah in zahtevah.

Potovalne omejitve vse od začetka epidemije v letu 2020 izjemno negativno vplivajo na turistično panogo, zaradi neizvedenih letov, ki jih štejemo v tisočih, je po ocenah po vsem svetu v turizmu brez dela ostalo več kot 80 milijonov ljudi. Hitro spreminjajoče se vstopne omejitve v države, ki so velikokrat sprejete brez vnaprejšnjih napovedi in otežujejo potovanja ter omejujejo svobodo gibanja, so požele številne kritike predstavnikov sektorja, tudi združenja IATA.

V spletnem pripomočku SafeScore, ki je na voljo na spletni strani ljubljanskega letališča, pa so zdaj informacije o vstopnih omejitvah povezano s Covid-19 prikazane zbrano, na pregleden in prijazen način. Iskanje podatkov o veljavnih omejitvah na spletnih straneh odgovornih institucij je za potnike zamudno, zdaj pa se lahko na enem mestu pozanimajo o vseh veljavnih ukrepih, ki zadevajo potovanja v času Covida-19. Pripomoček, ki je dostopen na vseh napravah, ponuja ažurne informacije o zahtevah za testiranje, karantenskih pravilih in sprejetih cepivih glede na izbrano destinacijo. Prav tako uporabnike obvešča o omejitvah v primeru transferjev ter vključuje povezave do obrazcev, ki jih je potrebno izpolniti za vstop v izbrano državo.

»Potniki se že od začetka epidemije na nas pogosto obračajo z vprašanji o pravilih in omejitvah glede potovanj. Področje je kompleksno, saj se zahteve spreminjajo, poleg tega pa se razlikujejo še od države do države. To orodje je natanko to, kar naši potniki potrebujejo - personalizirana in enostavna razlaga potovalnih omejitev. Namesto zamudnega iskanja v poplavi informacij na različnih spletnih straneh jim na enem mestu pomagamo, da se lahko lažje pripravljajo na potovanje. S prvimi rezultati smo zelo zadovoljni,« je povedala Monika Jelačič, strokovna sodelavka za komuniciranje pri Fraportu Slovenija in odgovorna za predstavitev pripomočka na spletu.

Predstavnik podjetja SafeScore Nicholas Gorman je ob tem povedal, da je ljubljansko letališče prvo letališče celinske Evrope, ki je ubralo tak napreden pristop in dodal: »Odzivi so enkratni. Pričakujemo, da bomo s tem prijaznim prikazom omejitev v prihajajočih mesecih letališčem omogočili bolj gladke postopke prijave na let s krajšimi vrstami, potniki bodo bolj zadovoljni, prispevali pa bomo tudi k zmanjševanju stroškov dela. Za ljubljansko letališče je bil cilj prispevati k rešitvi zahtevnega izziva na personaliziran način.«

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.