Gorenjska
937 ogledov

Letos manj odpadkov kot lani

Saša Despot / Mediaspeed
V Mestni občini Kranj (MOK) so v sodelovanju z Zvezo tabornikov občine Kranj in Komunalo Kranj v soboto izvedli tradicionalno, že 21. čistilno akcijo OČISTIMO KRANJ 2022 – Kranj ni več usran.

Čiščenja številnih območij MOK se je lotilo skupno prek 5300 ljudi. Poleg Kranjskih tabornikov so sodelovali še druge enote Civilne zaščite MOK, Komunala Kranj, nekaj krajevnih skupnosti in mestnih svetnikov, ob tem pa še prostovoljna gasilska društva, lovska društva ter druge skupine.

Eno od območij, ki so ga čistili, je bil kanjon Kokre v mestnem jedru in v eni od ekip je sodeloval tudi podžupan Janez Černe. Zahvalil se je vsem, ki so današnje dopoldne posvetili čiščenju. »Vsak par rok šteje in skupaj smo poskrbeli, da bo Kranj spet čist. Najbolj zaskrbljujoči so predvsem manjši plastični odpadki. To je tista mikroplastika, ki se razgradi in pride v vodo, v živa bitja, na kar večkrat opozarjajo naravovarstveniki. Zato pozivam vse, naj odpadki ne pristanejo v naravi. Naša vizija destinacije je, da ta ostane čista, zdrava, varna in prijetna … Podpora Komunale Kranj ter Kranjskih tabornikov je pri tem nepogrešljiva.«

Vodja čistilne akcije Klemen Markelj, aktivni član Kranjskih tabornikov, je poudaril, da je tudi čistilna akcija ena od aktivnosti, ki so jih in jih še bodo pripravili ob jubileju, 70-letnici taborništva v Kranju. »Vsem našim akcijam je skupno poudarjanje pomena čistega okolja, s čimer želimo ozavestiti vse generacije, saj so mladi, kar se tega tiče, običajno bolj subtilni in dojemljivi. Res upam, da se bo začela količina odpadkov v naravi tudi na ta račun zmanjševati. Zahvaljujem se vsem, predvsem Mestni občini Kranj, za podporo v vseh teh letih in občankam in občanom, ki so odgovorni do okolja in redno zavihajo svoje rokave, ko se takole enkrat letno srečamo

Čiščenje Kranja je sicer potekalo po navodilih Komunale Kranj – predvsem, kako se pravilno zbira, ločuje in odlaga zbrane odpadke – in enot Civilne zaščite MOK. Te so s svojim znanjem in izkušnjami ter po potrebi z ustrezno opremo priskočile na pomoč predvsem na bolj zahtevnih in zato tudi potencialno nevarnih lokacijah, zlasti ob vodotokih in na težko dostopnih območjih. Sodelovalo je Društvo za podvodne dejavnosti Kranj in PRS RP Kranj, Jamarsko društvo Carnium Kranj, Društvo za raziskovanje jam, enote PP CZ MO Kranj, Radioamateriji CZ MOK, Intervencijska enota CZ MOK ter druge taborniške skupine oziroma rodovi. »Varnost je na prvem mestu in vsa ta leta ljudje oziroma skupine, ki čistijo, res odlično sodelujejo z enotami CZ MOK. Kjer je potreben čoln, vrv ali kakšna druga oprema, tam vskočimo mi. Čistilna akcija je tako za nas vsako leto tudi dober trening,« je povedal namestnik poveljnika CZ MOK Vid Krčmar.

Vsako leto udeleženci čistilne akcije naletijo na različne odpadke, kot so dežniki, pnevmatike, televizorji, kolesa, raznovrstna embalaža in drugo. Tokrat je skupina mladostnikov ob čiščenju ob Kokri pod mostom našla nakupovalni voziček, ki so ga uspeli uspešno izvleči iz vode in odstraniti. Nakupovalni voziček je iz reke Save v čoln uspela izvleči tudi Potapljaška reševalna služba Kranj. Po podatkih Komunale Kranj, ki je poskrbela za odvoz vseh zbranih odpadkov, so sicer udeleženci letos pobrali skupno 13.660 kilogramov odpadkov. To je manj kot lani, ko se je skupno nabralo kar 16.480 kilogramov odpadkov.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 14:48 27.marec 2022.

    To je podobno kot pri objavljanju podatkov okuženih z Covidom pred dvema mesecema ! Več kot je bilo testiranj ,več je bilo obolelih . Torej letos je bila udeležba iskalcev odpadkov manjša ,temu primeren je izid najdenih odpadkov .