Gorenjska
1577 ogledov

Linhartovi šoli ukradli bronasti kip

Ukraden kip, avtor kipar Zdenko Kalin, Anton Tomaž Linhart arhiv OŠ Antona Tomaža Linharta Po dobrih 36 letih je izginil bronasti kip, delo kiparja Zdenka Kalina.
Danes so s Policijske uprave Kranj sporočili, da radovljiški policisti obravnavajo tatvino bronastega kipa Antona Tomaža Linharta pred istoimensko osnovno šolo v Radovljici. Tatovi naj bi bili ukradli kip že pred dnevi, druga škoda pa ni bila povzročena.

Na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Kranj, danes podrobnejših informacij o kipu nismo mogli pridobiti. Profesor Boris Mohorič, vršilec dolžnosti ravnatelja OŠ Antona Tomaža Linharta, pa je za Žurnal24 pojasnil, da so že v petek, 7. januarja, opazili, da kipa ni več na betonskem podstavku.

V zvezi s kipom je v. d. ravnatelja Boris Mohorič še navedel, da so od oktobra 1984 do julija 1985 gradili prizidek k OŠ Antona Tomaža Linharta in da se je v tem delu nove šole pouk začel s 1. septembrom 1985. Ob tej priložnosti je član gradbenega odbora za gradnjo prizidka Drago Rozman stopil v stik z avtorjem kipa, kiparjem Zdenkom Kalinom (1911-1990). Za izdelavo kipa je bil dogovor sklenjen ustno. Bronasti kip je stal pred vhodom v šolo na betonskem podstavku torej dobrih 36 let.  

V Radovljici, ki se ponosno imenuje tudi Linhartovo mesto, je več spomenikov, posvečenih osrednji osebnosti slovenskega razsvetljenstva, pionirju v gledališču in zgodovinopisju, pa tudi glasbeniku, arhivarju in prevajalcu Antonu Tomažu Linhartu. Linhart je bil namreč rojen v Radovljici 11. decembra 1756. Njegov rojstni dan je občinski praznik, po njem pa se imenujejo številne ustanove v Radovljici. Osrednji spomenik stoji nasproti Ekonomske gimnazije in srednje šole ob Gorenjski cesti. Ima obliko odra in knjige, v kateri je izrezana znamenita Linhartova podoba.

Komentarjev 1
  • ico8 16:12 12.januar 2022.

    Ce se ni prepozno, naredite kontrole pri odkupnih mestih odpadov oz. obkrozite celi Novo-meski rajon...