Gorenjska
543 ogledov

Ljubitelji glasbe pomembno zaznamovali kranjsko kulturo

Pred kratkim je izšla knjiga z naslovom Zgodba o KLG, zbornik Kluba ljubiteljev glasbe, v katerem so popisani začetki kranjske glasbene alternativne scene. Izid je omogočila Mestna občina Kranj, župan Matjaž Rakovec pa je prispeval tudi uvodno besed.

Leta 1975 ustanovljeni Kranjski Klub ljubiteljev glasbe (KLG) je s svojo aktivnostjo kar nekaj časa močno vplival na spoznavanje in popularizacijo raznovrstne glasbe – od klasične do avantgardne – na območju Slovenije in širše. KLG je organiziral koncerte, tematske večere, predavanja, oglede koncertov svetovno znanih glasbenikov in skupin, obisk festivalov in turnej v tujini. Od 1977 do 1984 je izdajal tudi glasilo.

 

Ob 45. obletnici ustanovitve so tako v Layerjevi založbi izdali zbornik, ki ga sestavljajo spomini 29 pričevalcev. Predstavlja dejstva in omejitve konkretnega časa, v zapisih ne manjka začinjenih prigod z oblastmi, je pa jasno, da so v KLG sodelovali mladi posamezniki, ki so izstopali po uspehu v šoli in dodatnih znanjih ter tako pomagali na različnih področjih, ki jih je delovanje kluba zahtevalo – od fotografiranja, urednikovanja glasila, do snemanja zvočnih zapisov.

 

Zbornik je prejel tudi kranjski župan

 | Avtor:

Izid zbornika je omogočila Mestna občina Kranj (MOK) s pomočjo pred kratkim upokojene vodje urada za družbene dejavnosti v MOK Nade Bogataj-Kržan. Ta je skupaj z županom Matjažem Rakovcem ta teden iz rok urednikov knjige, Gojka Bremca in Borisa Bogataja, ki sta bila aktivna člana KLG, prevzela še sveži izvod knjige. »Prav je, da je to zdaj popisano tudi v knjigi. Zgodba o KLG je dobra zgodba. Kot župan si bom prizadeval, da bi se ta tradicija nadaljevala, da torej Kranj ostane ustvarjalen in kulturno pester, takšnega posluha si želim tudi na ravni celotne Slovenije. Ker kultura in pestrost bogatita,« je ob tem poudaril kranjski župan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.