Gorenjska
4859 ogledov

Lucy ima srečo, čaka še 22 mačk iz Kranja

Zapuščena psička Lucy iz Kranja Zavetišče Ljubljana Vse živali v zavetišču fotografirajo in si jih lahko ogledate na njihovi spletni strani. Na tej fotografiji je Lucy iz Kranja, ki kmalu odhaja v nov dom.
Kranjski mestni svetniki so na nedavni seji brez razprave potrdili prerazporeditev dodatnih 20 tisoč evrov za izvajanje javne službe zavetišča za živali. Vzrok je vse več potreb po oskrbi zapuščenih psov in mačk. V prvem polletju so oskrbo potrebovali trije psi in 115 mačk, trenutno pa je v Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana 22 mačk in ena psička iz Mestne občine Kranj.

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana je enota Živalskega vrta Ljubljana, ki ima od februarja 2020 koncesijo Mestne občine Kranj. Marko Oman, dr. vet. med., vodja zavetišča, je za Žurnal24 pojasnil, da imajo trenutno v zavetišču skupno okrog 130 mačk in 10 psov. Iz Mestne občine Kranj pa je pri njih 22 mačk in ena psička. In ta črno-rjava psička Lucy, ki so jo našli konec julija na Stari cesti v Kranju, kmalu odhaja v nov dom.

Ob 4. oktobru, svetovnem dnevu živali in oskrbnikov, bodo v nedeljo, 3. oktobra, v zavetišču na Gmajnicah imeli tudi dan odprtih vrat od 10. do 18. ure, in takrat si bodo lahko obiskovalci ogledali živali v oskrbi. Mogoča pa bo tudi posvojitev. 

Neželeni mačji mladiči

Večino zapuščenih živali na Gmajnicah predstavljajo neželeni mačji mladiči. "Največ lahko na tem mestu storimo z ozaveščanjem skrbnikov živali, predvsem mačk, in jih spodbujamo k sterilizaciji oziroma kastraciji ter s tem preprečujemo kotitev neželenih mladičev. Jesenski čas je tudi sicer najbolj primeren, saj se mačke za krajši čas prenehajo razmnoževati, tako da jih je zdaj v tem obdobju priporočljivo sterilizirati in kastrirati tudi že vse dovolj stare mladiče tekočega leta. Sicer jih bo v naslednjem letu še več," je opozoril vodja zavetišča.

Veterinarji pa priporočajo tudi mikročipiranje. "Z mikročipiranjem psov se je skrbništvo uredilo in tudi če se pes izgubi, ga brez večjih težav vrnemo skrbniku. Kar tri četrtine vseh sprejetih psov v zavetišče se tako hitro vrne k lastniku. Več težav je pri mačkah: če se izgubi mačka, ima le en do dva odstotka možnosti, da se bo vrnila k lastniku. Je pa kar nekaj tudi srečnih zgodb, ko so se izgubljene mačke po več mesecih in celo letih vrnile k svojemu skrbniku, ker so bile čipirane ... Mikročipiranje ni obveza, je pa dobra priložnost in veljajo izkoristiti ... Steriliziraj, kastriraj, mikročipiraj in registriraj! Ne kupuj, raje posvoji!" je poudaril Marko Oman.

Po opravljenih storitvah vrnili skoraj polovico mačk

Iz gradiva za mestni svet je razvidno, da je Zavetišče za izgubljene živali Ljubljana v obdobju od 1. januarja 2021 do 30. junija 2021 poskrbelo za prevoz in oskrbo treh psov iz Mestne občine Kranj, ki so bili oddani v posvojitev novim skrbnikom. Pri oddanih psih sta bili opravljeni dve kastraciji in sterilizacija in druge potrebne storitve, skladne s protokolom zavetišča.

Zavetišče na Gmajnicah je poskrbelo tudi za prevoz oziroma oskrbo 115 mačk iz Mestne občine Kranj, osem mačk je bilo prenesenih še iz leta 2020. Opravili so 52 sterilizacij, 31 kastracij, 14 evtanazij zaradi poškodb in bolezni, poskrbeli so za zdravljenje in odpravo parazitov. Ena mačka je poginila. In 63 mačk so po opravljenih storitvah vrnili na lokacijo pobiranja.

Vpliv epidemije na zapuščene živali in zaposlovanje

Lani je Mestna občina Kranj za namen oskrbe zapuščenih živali iz proračuna porabila 34.789 evrov evrov. In sicer sta Zavetišče Perun (to storitev so opravljali od januarja 2000 do februarja 2020) in Zavetišče za zapuščebe živali Ljubljana (od februarja naprej) poskrbeli za prevoz in oskrbo 18 psov in 207 mačk.

V proračunu Mestne občine Kranj so imeli rezerviranih 47.748 evrov za izvajanje javne službe zavetišča za živali, a to zaradi velikega števila zapuščenih živali, predvsem legel mačk namreč narašča, kar je lahko posledica stanja zaradi covid-19, obenem pa nizke stopnje odgovornosti skrbnikov oziroma lastnikov živali, je na seji ob predstavitvi predloga o prerazporeditvi sredstev dejal mag. Marko Čehovin, vodja urada za gospodarske dejavnosti in promet.  

Kot smo že navedli, so mestni svetniki nato brez razprave sprejeli predlog o prerazporeditvi 20 tisoč evrov, poraba pa bo seveda odvisna od števila zapuščenih živali in njihove potrebne oskrbe.
In zanimivo je, s katere proračunske postavke so prerazporedili omenjeno vsoto. Imenuje se sredstva za izvajanje javnih del v privatnih podjetjih. Nekateri programi javnih del za leto 2021 (izbrali so jih na Zavodu RS za zaposlovanje) se namreč zaradi epidemije covid-19 ne izvajajo oziroma so se začeli izvajati pozneje, je zapisano v gradivu za sejo mestnega sveta.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.