Gorenjska
117 ogledov

Malar nam polepša življenje

Razstava Gorenjski muzej
1/2
Anton Černič Sto let stari valjčki
Od danes, 27. oktobra, je začasno in vse do preklica zaprt Gorenjski muzej in z njim tudi vse razstave, nekatere postavljene pred nekaj dnevi. »Na podlagi veljavnih predpisov in v skrbi za vaše in naše zdravje zapiramo vrata. Verjamemo, da se kmalu spet vidimo v razstavnih prostorih. Do takrat nas spremljajte na spletni strani, Facebook-u in Instagramu,« je zapisano na spletni strani.

Kot nam je povedala Jelena Justin, vodja programa v Gorenjskem muzeju, so imeli v oktobru zelo malo obiska, niti ni bilo šolskih skupin. So pa kljub temu postavili več razstav, uradnih odprtij zaradi epidemioloških razmer ni bilo. Med njimi je tudi malce posebna Malar nam polepša življenje v podstrešni galeriji gradu Khislstein, ki pa jo je bilo možno obiskati le 10 dni, kajti zdaj je vse zaprto.

Pobudo za omenjeno razstavo je dal Anton Černič iz Metlike, nekdanji dijak slikopleskarske šole v Kranju, ki je živel v dijaškem domu – ta je bil v 60. letih 20. stoletja prav v današnjem gradu Khislstein. Kustosinja Tjaša Šoštarič je v sklopu razstave predstavila poklic, ki se je s časom spreminjal, vendar ostaja nepogrešljiva obrt. Raziskala je, kdaj se je začela industrijska proizvodnja barv, ali smo v Sloveniji kaj zaostajali pri tem za Evropo, kje so se izobraževali mojstri na Gorenjskem in kakšno orodje so uporabljali pri svojem delu.

Barve, kot pravijo v Gorenjskem muzeju, »v nas vzbujajo čustva, spreminjajo razpoloženje in vizualno olepšajo prostor. Za prijetnejše bivanje je torej zaslužen malar, ki prinaša barve in urejenost v naš dom!«

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.