Gorenjska
723 ogledov

Marko Tušek: sistematični red v kaosu vsakdanjosti

Marko Tušek, slika Gorenjski muzej Kranj Marko Tušek, Paramount, 2021.
V galeriji Prešernove hiše v Kranju bodo v četrtek, 13. aprila, ob 19. uri odprli razstavo slik–objektov z naslovom 14 slik, akademskega slikarja Marka Tuška. Avtorja bo predstavila likovna kritičarka Nina Jeza, so sporočili iz Gorenjskega muzeja.

Marko Tušek (rojen 1964) je slovenski umetnik, slikar, fotograf in oblikovalec. Umetnost ga je zanimala že od otroštva, saj je odraščal obkrožen z umetniško kreativnostjo svojega očeta Vinka Tuška, ki je bil uveljavljeni slikar, grafik, kipar in likovni pedagog. Marko je veliko časa preživel v očetovem ateljeju in se tako že zgodaj učil principov kompozicije, barve in prostorskega dojemanja.

Najprej se je vpisal na Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, nato pa diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje pri profesorjih Emeriku Bernardu, Gustavu Gnamušu, Janezu Berniku, kasneje pa končal še slikarsko specialko pri profesorici Metki Krašovec. V času študija je nanj, tako kot tudi na številne generacije slikarjev, imel največji vpliv, prav profesor Emerik Bernard.

Marko Tušek, slika, likovna umetnost | Avtor: Gorenjski muzej Kranj Marko Tušek, Zajemanje uvida - Catching an Insight, 2019. Gorenjski muzej Kranj

Kot je v spremnem katalogu zapisala likovna kritičarka Nina Jeza, umetnik uporablja "harmonične materiale kot so les, akril, vezivne emulzije, varjene žice, letve in podobno. Leseni – organski – deli nagovarjajo belo steno v prostoru, le-ta pa jim v obliki white-cube-a in s tem modernizma, v katerem so zmeraj pomembni proporci in notranja razmerja, odgovarja v neki recipročni, a prav zato tako učinkoviti maniri. V dela vključuje slikarski rez, strukturo, oblike, prostor, kompleksnost, s čimer ponazarja sistematični red v kaosu vsakdanjosti".

Razstavo si bo mogoče v Prešernovi hiši v Kranju (Prešernova 7) ogledati do 27. maja, in sicer od torka do nedelje med 10. in 18. uro, le ob ponedeljkih je galerija zaprta. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.