Gorenjska
2827 ogledov

Matej Mohorič je ganil vse: otroke, starše in terapevte

Matej Mohorič, donacija, otroci, Zdravstveni dom Kranj
1/2
Zdravstveni dom Kranj Tako je bilo v telovadnici razvojne ambulante ZD Kranj 13.6.2022.
Včerajšnji 13. junij je bil srečen dan za peterico otrok in 25-letnega mladeniča - vsi s cerebralno paralizo ali z mišičnim obolenjem. V Razvojni ambulanti Zdravstvenega doma Kranj jih je namreč obiskal vrhunski kolesar Matej Mohorič in jim podaril pet prilagojenih sobnih koles in eno terapevtsko kolo v skupni vrednosti 10.000 evrov.

Kot so sporočili iz Zdravstvenega doma Kranj, je bila njihova telovadnica včeraj čustveno nabita od radosti in žara v otroških očeh, ganjeni pa so bili tudi starši in terapevti. Matej Mohorič je namreč izredno pozorno pokramljal prav z vsakim, dobil nazaj v dar risbico in veliko objemov.

In zakaj je donacija tako pomembna? Gre za novo, izvirno kranjsko prakso pomoči otrokom, ki imajo motnjo drže in gibanja, marsikdo ne hodi, vsi pa se lahko premikajo s kolesom. Za vse je premikanje s kolesom skoraj edina oblika ohranjanja vitalne kondicije. Toda ZZZS med pripomočki omogoča le dobavo trokolesa, ki pa je uporaben samo v poletnih mesecih. Otroci s tovrstnimi motnjami v drugih letnih časih izgubljajo poleti pridobljeno in dragoceno fizično moč.

Nevrofizioterapevtka Urška Bizjan iz ZD Kranj je skupaj z eno od mamic prišla na idejo, da bi gibalno oviranim otrokom, ki jim mišična moč in kondicija preko zime močno opešata, tudi takrat omogočili gibanje na ustrezno prilagojenih sobnih kolesih. Vendar pa je cenovno za starše tak nakup predrag – najmanj 1500 evrov, potrebne so tudi specifične prilagoditve, ki niso naprodaj – kar si marsikdo ne more privoščiti.

Naključno je ravno v tem času Matej Mohorič, eden najboljših kranjskih športnikov vseh časov, direktorico ZD Kranj dr. Lili Žura povprašal, ali bi lahko karkoli prostovoljno prispeval. In ideja je bila kot na dlani. Velikodušno je ponudil donacijo 10.000 evrov, ki je povezana prav s kolesarstvom. Tako smo združili njegovo širokosrčno ponudbo in izvirno Urškino idejo, so zapisali iz ZD Kranj v sporočilu za javnost.

Matej Mohorič, donacija, otroci, Zdravstveni dom Kranj | Avtor: Zdravstveni dom Kranj Zdravstveni dom Kranj

Pet posebej prilagojenih sobnih koles in eno terapevtsko kolo

Navdušeni starši Benjamina, Matica, Brine, Ane in še ene deklice, starih od 9 do 13 let, so tako domov v trajno last in uporabo odpeljali inovativno prilagojena sobna kolesa. Vrhunske trenažerje sta prav za vsakega posebej prilagodila odlična serviserja in mojstra iz KokBIKEClinic Grega Kok in Marjan Rode. Z drugačnimi sedeži, ki "oprimejo" otroka, z višjimi pedali in še kakšno individualno posebnostjo. Najverjetneje gre za prvi primer takšne prilagoditve sobnih koles pri nas. Sistemska rešitev na ravni ZZZS ne obstaja, morda bo ta primer prispeval k spremembi, upajo v Zdravstvenem domu Kranj. Šesti prejemnik terapevtskega kolesa pa je bil včeraj tudi 25-letnik: kot so pojasnili iz ZD Kranj, prekolesari toliko, da je potreboval novega, a do kolesa ni bil več upravičen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.