Gorenjska
1149 ogledov

Matej Mohorič: zaupam v znanost

matej mohorič Epa Vrhunski kolesar Matej Mohorič je tudi promotor cepljenja proti covidu-19.
V tem tednu bodo po Sloveniji spet številna množična cepljenja proti covidu-19, na katera bodo prihajali naročeni in tudi nenaročeni. Tretje odprto cepljenje bo v Vojašnici Petra Petriča Kranj v sredo, 14. julija, med 14. in 16. uro. Na voljo bodo cepiva: Pfizer/BioNTech, Moderna, Janssen in AstraZeneca.

Zdravstveni dom Kranj je nedavno za večjo popularizacijo angažiral tudi šesterico, ki spodbuja občane, naj ne oklevajo: to so župan Matjaž Rakovec, pisatelj, prevajalec in komik Boštjan Gorenc Pižama, direktorica ZD Kranj Lili Gantar Žura, smučarska tekačica Vesna Fabjan, psihiater zdravnik in igralec Damijan Perne in eden najbolj popularnih slovenskih športnikov ta hip, Matej Mohorič.

Vrhunski kolesar iz Podblice, ki zdaj živi v Šenčurju, v kratkem zapisu pravi, da "veliko raje tvegam znane stranske učinke kot resne posledice bolezni. Zaupam v znanost."

Otroci morajo imeti soglasje

Kljub odprtemu cepljenju pa Zdravstveni dom Kranj še vedno zbira prijave za cepljenje prek lastnega spletnega obrazca, upoštevajo pa tudi prijave prek spletnega portala zVEM.

Na cepljenje brez naročanja lahko pridejo vsi starejši od 15 let, neodvisno od regije prebivanja. Otroka mora pri cepljenju spremljati odrasla oseba oziroma zakoniti zastopnik. Če prihaja sam, mora s seboj prinesti podpisano soglasje, ki je dostopno na tej povezavi.

Od 1. julija 2021 naprej parkiranje znotraj kranjske vojašnice ni več mogoče zaradi aktivnosti, povezanih s predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije. Parkirati je mogoče le še pred glavnim vhodom, kjer je približno 50 parkirnih mest. Prednost pri parkiranju imajo starejši in gibalno ovirani. ZD Kranj, ki izvaja cepljenje, poziva javnost k parkiranju na drugih lokacijah, prevozu z mestnim avtobusom do postaje Gorenjska oblačila (proge 5, 6, 7, 14 in medkrajevni avtobusi) in naprej peš (približno 400 metrov) ali s kolesom.

Medobčinski redarji opozarjajo, da je Bleiweisova cesta edina pot za izvoz gasilcev, reševalcev in policistov v severni del Kranja, na tej relaciji pa vozijo tudi varovalne kolone v okviru predsedovanja Svetu EU. Ob srečanju vozila s prednostjo morajo vozniki ustaviti svoja vozila ob robu ali zunaj vozišča, kar pa ob nepravilnem parkiranju vozil ob cesti skorajda ni mogoče storiti, s čimer se poveča tveganje za prometne nesreče. Zato pristojni pozivajo tiste, ki se pripeljejo na cepljenje, k odgovornemu ravnanju. Nepravilno parkiranje bodo sankcionirali, so sporočili z Mestne občine Kranj.

Prejšnjo sredo, 7. julija, so, kot smo že poročali, imeli v Kranju dnevni cepilni rekord. Cepili so 1383 ljudi, od teh jih je bilo 400 nenaročenih. Naslednji dan, v četrtek, 8. julija, pa je v kranjski vojašnici, ki je največji cepilni center na Gorenjskem, prejelo odmerek cepiva še 930 ljudi.

Med promotorji ZD Tržič tudi Žan Košir

Brez naročanja se bo mogoče v torek, 13. julija, od 10. do 12. ure cepiti tudi v Zdravstvenem domu Tržič. Na voljo bodo vsa cepiva, razen cepiva Moderna.

V Tržiču so prejšnji teden proti covidu-19 cepili 412 občanov, večino, 350, v javnem zdravstvenem domu, 60 pa v zasebni ambulanti. Tudi ZD Tržič ima svoje promotorje, med njimi so župan Borut Sajovic, deskar na snegu Žan Košir, direktor ZD Tržič in gorski reševalec Iztok Tomazin, direktorica Tržiškega muzeja Jana Babšek in ravnateljica OŠ Križe Erna Meglič.

Odprto cepljenje tudi v Škofji Loki in Medvodah

V Zdravstvenem domu Škofja Loka bo odprto cepljenje v 1. nadstropju doma v sredo, 14. julija. Od 15. ure do 16.30 bodo cepili s Pfizerjem, od 17.30 do 19. ure pa z Janssnom. Če bo pred zdravstvenim domom gneča, kot se je to zgodilo prejšnji teden, občanom svetujejo, da parkirajo vozila pod Tehnikom oziroma na Kapucinskem trgu.

Prejšnji teden so v ZD Škofja Loka proti covidu-19 cepili 511 ljudi.

Kranju in Škofji Loki blizu je tudi Zdravstveni dom Medvode na Ostrovrharjevi 6. Tam bodo odprto cepljenje izvajali v četrtek, 15. julija, od 14. do 18. ure. Na voljo bosta cepivi Janssen in Pfizer. Cepijo se lahko tudi vsi, ki še niso prejeli druga odmerka Pfizer in je od prvega odmerka minilo vsaj tri tedne, so zapisali na svoji spletni strani.

Kot so nam pojasnili iz službe za stike z javnostmi, ki skrbi za obveščanje o cepljenju v ZD Kranj, Škofja Loka in Tržič, bodo verjetno v Škofji Loki zadnje dni v juliju izvedli še eno oziroma že četrto odprto cepljenje.

 

Komentarjev 1
  • Laura_Felker 16:16 12.julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem brez spletnih izkušenj prejel 20569 EUR. ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦