Gorenjska
861 ogledov

Matura potrkala na vrata – so gimnazijci pripravljeni?

Gimnazija Kranj
Matura se začenja. Včeraj začetek mednarodne, danes prvi del splošne – dijake danes čaka prva pola maturitetnega preizkusa iz slovenščine: esejski del. Gimnazijci menijo, da so na preizkus zrelosti pripravljeni.

Po skoraj celotnem šolskem letu spremljanja pouka iz domačega naslanjača čaka gimnazijce eden najpomembnejših preizkusov v življenju: matura. Kako uspešno so se lahko v teh razmerah srednješolci pripravili, bodo pokazali rezultati.

Prilagojen obseg, dodatne olajšave

Tako splošna in poklicna kot tudi mednarodna matura imajo letos zaradi dolgotrajnega šolanja na daljavo nekatere olajšave. Mednarodna matura, ki poteka v Sloveniji le na treh gimnazijah – na kranjski, drugi mariborski in na bežigrajski – se je začela včeraj in je nekoliko prilagodila svoj obseg: "V prid dijakom na mednarodni maturi gre, da je International Baccalaureate Organization IBO pokazala razumevanje in prilagodila obseg mature trenutni situaciji. Kako dobro so se dijaki lahko pripravili, bodo seveda pokazali šele rezultati, kljub vsemu lahko rečem, da so bile v neljubih razmerah priprave na maturo kvalitetne," je povedala Nataša Kne, koordinatorka mednarodne mature na Gimnaziji Kranj.

Nekaj prilagoditev čaka na prvem in ostalih preizkusih tudi kandidate splošne mature: pri razpravljalnem eseju, za katerega je bilo potrebno prebrati romana Konje krast (Per Petterson) in Figa (Goran Vojnović), so dijaki za branje lahko izbrali le en ali oba romana, za interpretativni esej je treba brati oba. Prav tako bo prilagojeno točkovanje pri ostalih delih pisne mature, pri ustni bo nekoliko povečana predvidljivost vsebin.

Pripravljeni ali ne?

Da so dijaki zaradi situacije z zaprtjem vzgojno-izobraževalnih zavodov plačali visoko ceno, je povsem jasno, dodaja Nataša Kne: "Najbolj so seveda nastradale laboratorijske vaje, manjkal je tudi neposreden pristen stik, kritično razpravljanje pri pouku, izmenjava izkušenj med dijaki."

Kljub izrednim razmeram so dijaki pripravljeni, poudarja Martina Lušina Basaj, profesorica slovenščine na kranjski gimnaziji. "Mislim, da so moji dijaki na esej zelo dobro pripravljeni. Natančno smo predelali oba romana, pregledali dodatno literaturo in se veliko pogovarjali o romanih. Dijaki so napisali kar nekaj esejev," je povedala, a se hkrati prav tako zaveda, da delo na daljavo ne more biti tako učinkovito kot tisto v živo. "Nam je pa ravno spletna aplikacija Microsoft Teams med prvomajskimi počitnicami omogočila, da smo izvedli dodatne ure in konzultacije." 

Prav tako se problema pouka na daljavo zavedajo dijaki, dodaja Vito Krajnik, predsednik dijaške skupnosti na Gimnaziji Kranj: "Dijaki smo večino izobraževanja spremljali od doma, prav tako smo se na esej z izjemo preteklih dveh mesecev pripravljali na daljavo. Počutimo se pripravljene, a zavedati se moramo, da šolanje na daljavo ni enakovredno šolanju v učilnicah," je povedal pred svojim prvim delom splošne mature.

Prihajajo dnevi učenja

V prihodnjih dneh tako za srednješolce prihaja mesec intenzivnega učenja: mednarodna matura se v prihodnjih dneh piše skoraj vsak dan do 20. maja, naslednji del splošne in prvi del poklicne mature se začne 29. maja (angleščina), zadnji pisni preizkus poteka 16. junija (kemija). Temu sledijo ustni deli.

Profesorji so, po besedah Knetove, dali pri pripravah vse od sebe – tudi dijaki so pokazali veliko mero predanosti, zrelosti in samostojnosti, kakšne sadove pa bo ta trud obrodil, bo znano 12. julija, ko bodo na dan prišli rezultati preizkusa.

Komentarjev 1
  • Dusan21 09:10 04.maj 2021.

    Kdo si lasti pravico, da ocenjuje dijake, da niso, ali so pripravljeni za maturo, je to vseved Pečan, morda psiolog m.t. Moderndorfer kako lepo sede ta beseda v uho skoraj razgaljene Lidije, bogato oprsje, brez podpore se ji razliva po ...prikaži več parlamentarnih klopeh, in ni nič čudnnega da Trček z izbuljenimi očmi pod ventilatorjem hlasta po zraku