Gorenjska
368 ogledov

Medgeneracijski dialog o ljubezni, osamljenosti, žalosti in današnjem svetu

Pesem ptic v drevesnih krošnjah, Gašper Lovrec (levo) in Vesna Jevnikar (desno) Željko Stevanić Pesem ptic v drevesnih krošnjah, Gašper Lovrec (levo) in Vesna Jevnikar (desno)
V Stolpu Škrlovec bodo krstno uprizorili medgeneracijsko soočenje, dramo Jake Smerkolja Simonetija Pesem ptic v drevesnih krošnjah v režiji Ivana Lobode.

Drama Pesem ptic v drevesnih krošnjah je magistrska produkcija besedila Jake Smerkolja Simonetija, ki je bilo na 53. Tednu slovenske drame nominirano za nagrado za mladega dramatika, uprizoritev pa je nastala v sodelovanju med Prešernovim gledališčem Kranj in AGRFT. Naključno srečanje med Mikijem, ki ga igra Gašper Lovrec, in Natalijo, ki jo igra Vesna Jevnikar, je medgeneracijski dialog o ljubezni, o osamljenosti, žalosti in kaotičnem svetu, v katerem živita. Tako kot njima se lahko vsakemu zgodi, da v življenju ostane sam, da se počuti neizmerno osamljenega, odtujenega, zavrženega. Predstava išče lepoto, ki se širi v takih stanjih, lepoto v žalosti in samoti ter lepoto v naključnih srečanjih.

Jaka Smerkolj Simoneti | Avtor: Lucija Rosc Jaka Smerkolj Simoneti Lucija Rosc

"Ukvarjal sem se predvsem z iskanjem lepote v žalosti v naključnem srečanju, v iskanju lepote v medgeneracijskem dialogu, ki je včasih neprijeten, včasih lep. Tu se ta dva lika pokažeta kot zelo odprta, svobodna, ker sta oba pripravljena poslušati in se učiti drug od drugega; in tako se ta žalost spremeni v neko grenko srečo, ampak še vedno srečo – in v tem je lepota," je povedal režiser uprizoritve Ivan Loboda.

Ivan Loboda | Avtor: Jaka Varmuž Ivan Loboda Jaka Varmuž

"Ponosni smo, da lahko sodelujemo z AGRFT in najmlajšo generacijo gledaliških ustvarjalcev, hkrati pa naša igralka in strokovne službe projektu zagotavljajo vrhunsko izvedbo in najboljše možnosti za uspeh," pa je povedal direktor Prešernovega gledališča Kranj Jure Novak in ob tem dodal: "Besedilo Smerkolja Simonetija, nominirano za nagrado na 53. Tednu slovenske drame, je odlično in z veseljem smo projekt uvrstili v svoj repertoar in abonma 2023/24."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.