Gorenjska
6576 ogledov

Medvode: evakuacija iz občinske stavbe in knjižnice

Onesnaženje, reka Sora, Goričane pri Medvodah
1/2
I. H. Onesnažena reka Sora v Goričanah, posneto 2. marca 2022.
Danes, 4. marca, dopoldne so bile v Medvodah izredne razmere. Gradbeni izvajalci so namreč na Cesti komandanta Staneta okoli pol enajste ure za občinsko stavbo prebili glavno plinsko cev. Že v sredo, 2. marca, pa je prav tako na območju Medvod, in sicer v Goričanah, prišlo do izlitja odpadnega olja v reko Soro.

Pripadniki civilne zaščite so danes zaradi nevarnosti uhajanja plina izpraznili občinsko stavbo in bližnjo knjižnico, skupaj z gasilci Gasilske brigade Ljubljana pa so zavarovali in zaprli območje. Gasilci so s tehničnim posegom vstopili v plinsko postajo in zaprli ventil ter izvedli vse potrebne ukrepe. Na kraju so bile vse pristojne službe, je na spletni strani objavila Uprava RS za zaščito in reševanje.

V Soro izteklo odpadno olje, krivca še iščejo

Še ena nesreča se je zgodila v Medvodah v sredo, 2. marca, pozno popoldne: tedaj je bila reka Sora v Goričanah pri Medvodah polna madežev. Onesnaženje reke in tudi močan vonj po razliti nafti je malo po 18. uri zaznal občan in prijavil na intervencijsko številko 112.

V intervenciji so sodelovali gasilci Gasilske brigade Ljubljana in Prostovoljnega gasilskega društva Preska - Medvode. Ti so ugotovili, da je prišlo do enkratnega izpusta odpadnega olja. Postavili so pivnike in območje dekontaminirali z bioversalom. Na kraju so bili navzoči tudi policisti.

S Policijske postaje Medvode so dan po nesreči na javnost naslovili sporočilo, v katerem so zapisali, da je "neznanec v meteorno kanalizacijsko omrežje Goričan in Rakovnika izlil ali izpustil večjo količino naftnih derivatov,  s čimer je povzročil onesnaženje porečja Sore, posledično škodo življenjskega okolja rastlin, živali in človeka. Hkrati je storil kaznivo dejanje Obremenjevanje in uničevanje okolja po I. odstavku 332. člena Kazenskega zakonika (KZ-1), po katerem se ga lahko kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let. Občane prosimo, da se takih dejanj vzdržijo, saj škodujejo vsem."

Z vprašanjem, koliko odpadnega olja naj bi se bilo izteklo v reko Soro in ali so odkrili krivca, smo se obrnili tudi na Policijsko upravo Ljubljana. Tomaž Tomaževič, predstavnik za odnose z javnostmi na PU Ljubljana, je odgovoril, da "policisti o dogodku in vseh okoliščinah še zbirajo obvestila, osumljenec kaznivega dejanja Obremenjevanje in uničevanje okolja pa še ni znan. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo".

Z Občine Medvode so ob tem onesnaženju zaprosili vse občane, naj poskrbijo za svoje bivalno okolje. Hkrati pa so pozvali tudi morebitne očividce, da informacije o podobnih primerih nemudoma sporočijo na intervencijsko številko 112.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.