Gorenjska
1876 ogledov

Medvode: komasacija za večjo kmetijsko proizvodnjo

Valburga, Hraše, občina Medvode M. Ha. Pogled s smledniškega Starega gradu na Hraše.
Predvidoma do sredine leta 2024 bodo na območju Krajevne skupnosti Smlednik oziroma na območju katastrskih občin Hraše, Moše in Smednik v občini Medvode "zložili" 374,5 hektara kmetijskih zemljišč. Komasacijo bo spremljala tudi agromelioracija, ki bo potekala hkrati in se nadaljevala do sredine leta 2025.

Po uspešni prijavi Občine Medvode je komasacijo z agromelioracijo podprl s skoraj 865 tisoč evri nepovratnih sredstev tudi Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja. Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Jože Podgoršek je tako danes na Starem gradu v Smledniku izročil medvoškemu županu Nejcu Smoletu odločbo o dodelitvi sredstev, nato pa se je med drugim srečal tudi s člani komasijskega odbora.

Komasacijsko območje obsega 374,5 ha kmetijskih zemljišč, kar predstavlja 983 katastrskih parcel, katerih povprečna velikost znaša približno 3800 kvadratnih metrov. V komasacijski postopek je vključenih 248 lastnikov kmetijskih zemljišč. Da se postopek lahko začne, so morali soglašati lastniki več kot dveh tretjin površin kmetijskih zemljišč. In doslej so zbrali  soglasja lastnikov 69,89 odstotka površin, so sporočili iz Občine Medvode.

Namen izvedbe agromelioracije s komasacijo Smlednik je racionalizirati in optimizirati kmetijsko proizvodnjo. Razdrobljenost in majhnost kmetijskih parcel predstavlja velik problem, saj dodatno obremenjuje kmetije z višjimi stroški pridelave in jim onemogoča doseganje optimalnih rezultatov v kmetijski proizvodnji. Racionalizacija kmetijske proizvodnje na podlagi izvedene agromelioracije s komasacijo bo spodbudila razvoj kmetijske dejavnosti v občini Medvode in posledično vplivala na širši gospodarski razvoj, so prepričani v Občini Medvode.

V nadaljevanju postopka, po izvedbi postopka komasacije, ki bo končana sredi leta 2024, se bo pristopilo k izvedbi rekonstrukcij obstoječih poti, gradnji novih poti, urejanju dostopov in urejanju vegetacije. Končni cilj projekta je tudi, da se po izvedbi naložbe poveča bruto dodana vrednost kmetijske proizvodnje na območju komasacije.

S komasacijo se bo razdelilo zemljišče med lastnike tako, da bodo imeli čim bolj strnjeno zemljišče v bližini svojih kmetij ter da bodo imeli urejene dostopne poti. Na celotnem območju komasacije so predvideni posegi agromelioracije, ki se bodo izvajali sočasno s komasacijo kot ureditev poti, sanacija poti in drugi posegi, ki vplivajo na ekonomičnost kmetovanja v obravnavanem območju. S komasacijo se bo racionalizirala in optimizirala kmetijska proizvodnja, saj se bodo zaradi združevanja zemljišč in formiranja večjih obdelovalnih kosov zmanjšali stroški obdelave.

"Lastnikom zemljišč se želi urediti dostope do svojih parcel, neracionalne poti pa sanirati. Predvidevamo, da bodo večji kmetje zaradi komasacijskih postopkov v prihodnje bolj zainteresirani za nakup manjših zemljišč, ki jih lastniki iz drugih krajev želijo prodati. Prav tako predvidevamo, da se bo povprečna velikost parcele povečala, s tem pa se bo v povprečju delovni čas, potreben za obdelovanje, bistveno skrajšal," načrtujejo v Občini Medvode.

V območju komasacije je 84,5 odstotka površin najboljših kmetijskih zemljišč (K1) ter 1,1 odstotka površin drugih kmetijskih zemljišč (K2). Z namenom zaokrožitve območja so v komasacijo vključeni še deli stanovanjskih območij ob robovih naselji, območja razpršene gradnje, gozdne površine ob robu kmetijskih zemljišč, območja za šport in rekreacijo, območja za potrebe obrambe in celinske vode. Nekmetijskih zemljišč je 9,9 odstotka.

Občina Medvode je sicer prve korake naredila leta 2016, ko so na pobudo lastnikov kmetijskih zemljišč začeli aktivnosti za uvedbo komasacijskega in agromelioracijskega postopka na tem območju. V letu 2017 je občina v sodelovanju z družbo GDL d.o.o. začela s pripravo vse potrebne dokumentacije za kandidaturo na razpisih ministrstva. Upravna enota Ljubljana je poleti 2018 izdala Odločbo o postopku komasacije na komasacijskem območju Smlednik. Na začetku leta 2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izdalo Odločbo o uvedbi agromelioracije na komasacijskem območju Smlednik. Maja 2021 pa se je Občina Medvode nato prijavila na razpis ministrstva za sofinanciranje projekta, a ta prijava zaradi velikega števila prijavljenih projektov ni bila uspešna. Novembra 2021 se je občina Medvode prijavila na nov razpis, kandidatura pa je bila tokrat uspešna.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.