Gorenjska
2544 ogledov

Medvode po več kot 60 letih menjajo upravljalca

vodovod Profimedia Fotografija je simbolična.
Občina Medvode se odloča, da bi upravljanje javnega vodovodnega omrežja prenesla s Komunale Kranj na ljubljansko podjetje VOKA SNAGA. Zagotovo pri tem tehtanju dodatno težo daje še zahteva o zaprtju ventila v vodovodnem jašku na merilnem mestu Podreča–Zbilje. Zaplet je nastal, ker je omenjeni ventil po eni razlagi del magistralnega voda MV13 Delavski most–Podreča in torej tudi v lasti Mestne občine Kranj, po drugi razlagi pa ni del magistralnega voda in je last le Občine Medvode.

V imenu Občine Medvode je zaprtje ventila v dopisu že 23. decembra lani pisno zahtevala vodja oddelka za okolje, prostor in razvoj, a tega Komunala Kranj ni storila. "Razlogi za takšno naročilo, ki naj bi ga po pričakovanju občine Medvode izvedli še isti dan 23. decembra, nam niso znani," so včeraj sporočili iz Komunale Kranj.
V Komunali Kranj pojasnjujejo, da omenjeni ventil sodi med naprave, namenjene izvajanju obveznih gospodarskih služb, ki so določene kot javno dobro in se lahko uporabljajo samo na način in pod pogoji, da se ne posega v javne dobrine. Naročilo Občine Medvode pa bi lahko bistveno vplivalo na pravice uporabnikov teh javnih dobrin, zato so kot upravljavci to naročilo zavrnili. Naročilo pa so v Kranju zavrnili tudi zato, ker menijo, "da ga ni izdal ustrezen organ občine" in še, da bi "izvedba takega naročila lahko vplivala tudi na solastniško razmerje. Ta ventil je namreč del magistralnega voda MV13, katerega solastnica je tudi Mestna občina Kranj."

"Magistralni vod se zaključi v jašku pred ventilom"

Z vprašanjem, zakaj so se odločili za tako potezo oziroma naročilo, smo se obrnili tudi na Občino Medvode.
Prejeli smo naslednji odgovor: Magistralni vod, po katerem pitna voda priteka v občino Medvode, je imenovan MV 13 Delavski most–Podreča. Magistralni vod se zaključi v merilnem jašku pred ventilom. Od tu naprej poteka le še primarni vod za potrebe občine Medvode.

Zapora ventila, ki ga je leta 2012 vgradila in plačala Občina Medvode bi torej lahko pomenila le težavo za uporabnike na medvoški strani, ki pa jih zaradi investicije v obnovo primarnega vodovoda v letu 2014 ni več, saj smo uspeli zagotoviti dobro vodooskrbno za prebivalce območja Zbilj in okolice. Ker je ventil naročila in plačala Občina Medvode, predvsem pa ker gre za vodo, ki priteka po gravitaciji v občino Medvode, torej zaprtje ne bi povzročilo nobene škode za uporabnike na območju Mestne občine Kranj. V pripravi je nov predlog uporabe magistralnih vodov in ker po našem mnenju za vodooskrbo občanov občine Medvode ne potrebujemo magistralnega voda MV 13, smo Komunali Kranj predlagali, da se napajanje iz tega vira prekine. V kolikor naša predvidevanja ne držijo, smo prepričani, da jih bo Komunala Kranj ovrgla s strokovno argumentacijo.

Namera o prenosu že septembra 2020

O tem, da se iskri med Medvodami in Komunalo Kranj že nekaj časa, pa je mogoče razumeti tudi napoved, da naj bi javno vodovodno omrežje v Medvodah v prihodnje upravljalo VOKA SNAGA.

Na Komunali Kranj so nam včeraj pojasnili, da je medvoški župan Nejc Smole na sestanku 18. septembra lani, nato pa še z elektronskim sporočilom, izrazil namero, da bo Občina Medvode upravljanje svojega občinskega vodovodnega omrežja prenesla na ljubljansko javno podjetje VOKA SNAGA. Solastniški deli Občine Medvode na magistralnem omrežju, ki se napaja s kranjskega območja, pa naj bi ostali v najemu in upravljanju Komunale Kranj. Iz tega naslova ni nikakršnega nesporazuma, saj se vse strani strinjamo s tem predlogom.

Občina Medvode je solastnica več javnih podjetij, med drugim javnega podjetja Komunala Kranj, d.o.o., (7 odstotkov) in Javnega holdinga Ljubljana (3,84 odstotka), v katerega je vključeno tudi javno podjetje VOKA SNAGA d.o.o. Obe omenjeni javni podjetji se ukvarjata z upravljanjem vodovodnih omrežij in zagotavljanjem vodooskrbe za občane različnih občin. Že od nekdaj je za vodooskrbo občine Medvode skrbelo podjetje Komunala Kranj, medtem ko druge javne službe opravlja Javni holding Ljubljana in javna podjetja, združena vanj.

Na vprašanje, kako je z upravljalsko pogodbo, koliko časa jo že izvaja podjetje iz Kranja in ali se mora o morebitnem novem upravljalcu izreči medvoški občinski svet, pa smo iz Medvod dobili pojasnilo, da je Komunala Kranj v letu 2018 praznovala 60 let delovanja, a začetki gradnje javnega vodovodnega omrežja na območju občine Medvode segajo že v leta pred ustanovitvijo podjetja. "Komunala Kranj je že od vsega začetka upravljalec vodovodnega omrežja na našem območju. Za vse gospodarske javne službe velja, da jih občine lahko izvajajo same, na primer z režijskimi obrati, s pomočjo javnih podjetij v njihovi lasti ali s podelitvijo koncesije. Izvajanje javne službe javnemu podjetju je v našem primeru podeljeno za nedoločen čas, odločitev o načinu izvajanja javne službe pa sprejema občinski svet."

Odločal bo medvoški občinski svet

V nadaljevanju pa so z Občine Medvode razložili, da si ves čas prizadevajo, "da bi občani naše občine bili deležni čimbolj kvalitetnih storitev javnih služb in da bi za njihove storitve plačevali čimmanj. Tako ves čas tehtamo med različnimi opcijami izvajanja javnih službe, med drugim tudi o tem, katero javno podjetje predstavlja najboljšega partnerja za oskrbo z vodo v naši občini. V lanskem letu smo intenzivirali pogovore o možnosti menjave upravljalca vodovodnega omrežja, končno odločitev o tem pa bomo v sprejem predlagali Občinskemu svetu Občine Medvode na eni od prihodnjih sej."

O tem, kako bi se zamenjava upravljalca vodovodnega sistema poznala na položnicah medvoških občanov, pa so v Medvodah pri tej oceni zaenkrat še previdni. "Prve grobe analize so pokazale, da bi bila vodooskrba v sklopu VOKA SNAGA d.o.o. za naše občane nekoliko cenejša, ob menjavi upravljalca pa bi bila potrebna priprava novega elaborata cene, skladna s predpisano metodologijo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.