Gorenjska
632 ogledov

Medvode: radi bi dvignili kakovost bivanja

Medvode participativni proračun Občina Medvode
Občina Medvode je danes, 7. aprila, začela zbirati predloge projektov, ki jih bodo financirali iz participativnega proračuna. V letih 2021 in 2022 namreč namerava med projekte, ki jih bodo predlagali in izglasovali občani, razdeliti 300.000 evrov proračunskih sredstev.

Od danes pa do 7. maja 2021 lahko Medvoščani oziroma vsi s stalnim bivališčem v občini Medvode in so stari vsaj 15 let (teh je 13.800) na obrazcu predlagajo projekte, ki bi izboljšali kakovost bivanja v skupnosti. Predloge lahko oddajo na spletni strani www.sodelujinglasuj.si, kjer je tudi več informacij o projektu. Samo glasovanje o predlogih, ki jih bo kot ustrezne prepoznala tudi komisija, sestavljena iz treh predstavnikov občinske uprave in dveh občinskih svetnikov, pa bo potekalo prek spleta od 14. do 20. junija.

Omenjena komisija bo, kot navajajo na občini, preverila, ali je predlog izvedljiv, skladen z zakonodajo, v pristojnosti Občine Medvode in ali je finančno ovrednoten med 3000 in 20.000 evri.

Ni mišljeno, da bi gradili ceste in delili denar društvom

Občina Medvode se tako pridružuje 26 slovenskim občinam, ki so uvedle participativni proračun kot relativno nov način vključevanja občanov pri odločanju o razporejanju proračunskih sredstev. Najpogosteje gre, kot pravijo v Medvodah, za manjše projekte kot so gradnja ali obnova otroških igrišč, športnih površin ali urbane opreme.

Namen projekta participativnega razdeljevanja proračunskih sredstev je spodbujanje aktivne participacije in vključenosti občanov, dvig kakovosti bivanja v lokalnem okolju in krepitev skupnosti. In kot še opozarjajo z občine Medvode, participativni proračun ni razdeljevanje proračunskih sredstev društvom ali krajevnim skupnostim in tudi predlagatelj sam ne prejme denarja. Prav tako participativni proračun ni namenjen velikim komunalnim projektom in ni javno naročilo za izbor izvajalca.

Z namenom razpršitve projektov po celotni občini in z vključevanjem tudi najmanjših naselij so občino Medvode razdelili na 11 območij. Občani lahko podajo predlog za katerokoli območje, a glasovali bodo lahko le za projekte z območja, kjer imajo naslov stalnega prebivališča.

Največ, to je 51 tisoč evrov, je predvideno za območje Krajevne skupnosti Pirniče oziroma naselja Verje, Zgornje in Spodnje Pirniče, Vikrče in Zavrh pod Šmarno goro. Sledi Krajevna skupnost Smlednik z naselji Smlednik, Valburga, Hraše, Dragočajna in Moše v višini 46 tisoč evrov. Najnižji znesek, to je 11 tisoč evrov, si lahko obetajo v Zbiljah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.