Gorenjska
547 ogledov

Mestna kartica za lažjo uporabo storitev

Mestna občina Kranj (MOK) je med vodilnimi slovenskimi občinami na področju razvoja digitalnega okolja pametnega mesta in skupnosti. Prva je namreč objavila konkretne razpise za izgradnjo mestne platforme, katere nepogrešljivi del je tudi mestna kartica.

Uvedba mestne kartice je eden od gradnikov pametnega mesta, v katero se vključujejo občani, javni zavodi in gospodarstvo. Mogoče jo bo uporabljati za dostop do različnih storitev v mestu, saj načrtujejo, da bodo občani z njo postopno lahko uporabljati vse mestne storitve, za katere sedaj potrebujejo različne kartice in aplikacije. Kartica bo dostopna v fizični obliki, na določeno ime ali anonimno, dostopna pa bo tudi v obliki aplikacije na pametnem telefonu.

Pomemben del sistema mestne kartice je tudi sistem vzpodbud, preko katerega bo MOK vabila in nagrajevala uporabnike za uporabo storitev v mestu ter nagrajevala trajnostno obnašanje občanov. Nanjo bo mogoče naložiti dobroimetje in neposredno plačevati, hkrati pa jo bo mogoče povezati s svojim računom, iz katerega se bodo plačevale storitve v mestu. Prav tako bo tudi polno funkcionalna predplačniška kartica sistema, enega od tovrstnih kartičnih storitev, in jo bo mogoče uporabljati tudi za plačevanje na vseh prodajnih mestih, ki sprejemajo najbolj razširjene plačilne kartice.

 

Vse na enem mestu

Mestna kartica bo na enem nosilcu združevala možnosti identifikacije uporabnika in plačevanja različnih storitev v mestu. Njena zasnova bo omogočala širitev z enostavnim vključevanjem novih storitev ter širitev področja uporabe. Na MOK ob tem upajo, da bo postopno prerasla v gorenjsko »mestno kartico«, preko katere bo mogoče v več občinah z enotnim sistemom dostopa in plačevanja ponuditi široko paleto storitev, ki se izvajajo v lokalnih skupnostih. V sistemu vzpodbud bodo občine same določale politiko nagrajevanja uporabnikov. Načrtujejo tudi povezave z obstoječimi sistemi v občinah, kot so izposoja koles, električne polnilnice, potniški promet, parkiranje, in sicer na način, da bo mogoče do vseh teh storitev dostopati z eno kartico oziroma aplikacijo na pametni napravi.

MOK je že objavila javni razpis za mestno kartico, ki je dostopen na občinski spletni strani. Rok za oddajo dokumentacije je 7. junij do 13.00.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.