Gorenjska
355 ogledov

Mestna občina Kranj prejela naziv Občina po meri invalidov

Sandi Fišer/Mediaspeed
Mestna občina Kranj, ki velja za mladim, prostovoljstvu in branju prijazno občino ter se ponaša z varno točko ter demenci prijazno točko, je postala še občina po meri invalidov.

Pobudnik za vključitev Mestne občine Kranj (MOK) v projekt Zveze delovnih invalidov Slovenije  za pridobitev listine Občina po meri invalidov je bilo Medobčinsko društvo invalidov Kranj (MDI). »To priznanje ni samo priznanje Medobčinskemu društvu invalidov Kranj, temveč vsem članom delovne komisije Sveta invalidov in koordinacije invalidskih organizacij v MOK. To je priznanje, da smo delali pravilno in da smo s skupnimi močmi pripeljali projekt do te točke, da je MOK prejela listino, ki občino tudi v prihodnje zavezuje k odpravljanju ovir. S tem dosežemo večjo kakovost življenja, socialno vključenost invalidov in drugih občanov z različnimi potrebami ter jim omogočamo udejanjanje pravic. Občina je veliko naredila v korist invalidov in s tem olajšala življenje v okolju, v katerem bivajo. Zato naj tudi v prihodnje velja načelo: ničesar o invalidih brez invalidov,« je povedal Janez Zelnik, predsednik Medobčinskega društva invalidov Kranj.

Naziv Občina po meri invalidov poudarja načrtno odzivanje na posebne potrebe invalidov, njihovo socialno vključevanje, sožitje in večjo kakovost življenja vseh občanov. V MOK so sicer že do sedaj izvajali aktivnosti, ki prispevajo k dvigu kakovosti življenja ljudi z različnimi zmožnostmi. MOK namenja problematiki v povezavi z invalidi približno 1,3 milijona evrov na leto, in sicer za odpravljanje arhitekturnih ovir v občinski stavbi, taktilne oznake za slepe, financiranje javnih del, poglobitev robnikov pločnikov, sofinanciranje nevladnih organizacij, institucionalno varstvo, program družinski pomočnik, Varstveno delovni center Kranj, OŠ Helene Puhar, sofinanciranje otrok s posebnimi potrebami v vrtcih, sofinanciranje nevrofizioterapije in prevozov otrok s posebnimi potrebami, kar bodo nadaljevali tudi v prihodnje.

Župan Matjaž Rakovec je pred tremi leti oblikoval posebno skupino strokovnjakov, ki se je ukvarjala s tem, kako osebe z različnimi zmožnostmi čim bolj vključiti v družbo. Lani pa je nastal Svet za invalide in koordinacija invalidskih društev, ki ga je vzpostavilo MDI Kranj. Cilj je izboljšati položaj invalidov v lokalni skupnosti. MOK tako denimo pri novogradnjah intenzivno opozarja, da se že pri projektiranju upošteva dostopnost prostorov in uporabnost za vse. Sproti odpravljajo morebitne arhitekturne omejitve, trudijo se omogočati spremljanje okroglih miz in pomembnih tem za javnost tudi gluhim in naglušnim, prizadevajo si za vključevanje invalidov v skupnost. »Rad pa bi izpostavil še dve pomembni pridobitvi. Oktobra smo odprli nove dodatne prostore Glasbene šole Kranj, in sicer v prenovljenem objektu v starem mestnem jedru, ki je bil zapuščen dolga leta. V stavbo smo vgradili dvigalo in s tem so invalidi prvič dobili možnost glasbenega izobraževanja. Na Pungertu pa smo prejšnji teden prenovili otroško igrišče, kjer je odslej na voljo tudi vrtiljak za gibalno ovirane otroke,« je med drugim povedal Rakovec, ki pravi, da je pridobljena listina Občina po meri invalidov velika čast, hkrati pa velika obveza za naprej. »Priznati moram, da nisem še povsem zadovoljen s stanjem, saj določene strukture še ne razmišljajo o potrebah invalidov. Skupaj z MDI si bomo še naprej prizadevali, da bi se to spremenilo.«

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.