Gorenjska
177 ogledov

Mestna občina Kranj: kaže na zelo močno zmago Rakovca

Volitve, Mestna občina Kranj, SD Peter Šalamon V pričakovanju odličnega izida: predsednica SD Tanja Fajon in Matjaž Rakovec.
V Mestni občini Kranj so volivke in volivci izbirali novega župana. V živo na žurnal24.si tudi nocoj spremljamo rezultate volitev. Po 53 odstotkih preštetih glasov kaže na zelo močno zmago Matjaža Rakovca, in sicer je osvojil 69,18 odstotka glasov.

Pred kratkim so se v Mestni občini Kranj (MOK) zaprla volišča v drugem krogu županskih volitev. V prvi krog sta se uvrstila dosedanji župan Matjaž Rakovec (SD), ki sta mu pred štirinajstimi dnevi za zmago zmanjkala le slaba dva odstotka, prejel je namreč 48,23 % glasov, in Ivo Bajec (SDS, NSi, SLS, Zeleni Slovenije), ki je v prvem krogu prepričal 19,5 % volivk in volivcev. Kampanja pred drugim krogom je bila medla. Sedanji župan je tako v zadnjih štirinajstih dneh odprl oziroma začel kar nekaj projektov, Bajec pa je med drugim sodeloval na okrogli mizi o priseljevanju tujcev. Rakovec ob tem obljublja, da bo nadaljeval s svojim delom in uspešno ekipo ter zaključil z načrti, ki jih je obljubil pred štirimi leti in letos. Bajec pa stavi na spremembo in pospešitev pomembnih projektov za Kranj.

Oba optimistična, oba napovedala zmago

Medtem ko na voliščih štejejo glasove, sta prvi izjavi v prostorih občine podala oba županska kandidata.

Matjaž Rakovec je glede volilne udeležbe dejal, da naj bi bila po zadnjih dosegljivih podatkih med 20 in 30 odstotki, ker bo, kot je dejal, zadoščalo za zmago. Na vprašanje, kako bo po zmagi sodeloval z opozicijo, je odgovoril, da je to, kaj je opozicija, relativno vprašanje.

"Zadnja štiri leta v Kranju nismo imeli koalicije in tako tudi ne opozicije. Res smo veliko veliko delali na tem, da smo pred odločitvami predebatirali teme s posameznimi svetniškimi skupinami in to mi je tudi uspelo. Če pa namigujete, da sem član stranke SD, nasprotna pola pa NSi in SDS, naj povem, da smo s temi svetniki dobro sodelovali. Tukaj ne vidim problema. Kar bo dobro za Kranj, bomo dobili podporo. Če pa bo koalicija, se bomo o tem odločili  po teh volitvah... imamo čas do 21. decembra, ko bo ustanovna seja. Imamo še kar nekaj časa."

Na vprašanje, kaj bo prva stvar, ki jo bo naredil oziroma uresničil v drugem županskem mandatu, je Rakovec odgovoril, da je teh stvari oziroma projektov veliko, najprej pa je izpostavil dom za upokojence, nov zdravstveni dom in satelitski urgentni center.

Ivo Bajec je novinarjem povedal, da je odlično razpoložen in da pričakuje zmago. Glede udeležbe je dejal, da "nizka volilna udeležba pomeni, da so se volivke in volivci malo naveličali vsak teden hoditi na volitve. Ampak jaz mislim, da tisti, ki podpirajo mene, da so to volivci, ki hodijo na volitve in podpirajo svojega kandidata," je dejal.

volitve Kranj | Avtor: Profimedia Volitve 4. decembra 2022 v Mestni občini Kranj. Profimedia

Predsednica SD pričakala volilne izide v Kranju

Predsednica SD Tanja Fajon je danes v Kranju skupaj s podporniki in ekipo Matjaža Rakovca pričakala volilne rezultate v lokalu Klubar. Novinarjem je dejala, da je Matjaž Rakovec spet prepričljivo dobil podporo volivk in volivcev v Mestni občini Kranj. "Sem zelo vesela, da so ljudje prepoznali njegovo delo in tudi delo njegove ekipe v preteklosti."

Na vprašanje, kako to, da spremlja volitve v Kranju, je odgovorila, da je "Kranj najbližje mojemu domu v Medvodah. In z županom se dobro poznava, sva prijatelja, veliko delamo skupaj z ekipo. Bom pa še nocoj odšla na Jesenice, kjer bomo imeli slavje." Po dosegljivih podatkih je kandidat SD Peter Bohinc premagal dosedanjega župana Blaža Račiča.

Ankete so napovedovale veliko premoč Rakovcu

Predvolilne ankete so sicer napovedovale veliko premoč sedanjega župana Rakovca pred izzivalcem Bajcem. Zadnja, ki so jo opravili v Gorenjskem glasu, je tako kazala, da bi za Rakovca glasovalo skoraj 67 % volivk in volivcev, za Bajca pa skoraj 27 %. Rezultati bodo lahko tudi tokrat povezani z udeležbo. Pred štirimi leti je bila v drugem krogu precej manjša kot v prvem, in sicer dobrih 36 %. Danes se je do 16. ure na volišča v Mestni občini Kranj odpravilo 17,5 % volivk in volivcev, kar je skoraj 10 % manj kot v prvem krogu.

Sestava mestnega sveta je že znana

Pred štirinajstimi dnevi so volivke in volivci že izbrali člane mestnega sveta Mestne občine Kranj v prihodnjem štiriletnem mandatu. Na presenečenje številnih je prvo mesto dosegla stranka SD, ki jo bo v novem mandatu zastopalo 7 svetnic in svetnikov (v prejšnjem mandatu je imela 4 svetnice in svetnike, ena svetnica je namreč izstopila iz svetniške skupine in postala samostojna svetnica).

Ankete so v Kranju napovedovale sicer zmago stranki Gibanje Svoboda, na koncu pa je zasedla drugo mesto. V mestnem svetu bo imela 6 članic in članov (v prejšnjem mandatu je z združitvijo strank in nekaterimi prestopi ob koncu mandata v mestnem svetu sedelo 5 njihovih svetnic in svetnikov).

Na tretjem mestu je z nekaj manj odstotki kot Gibanje Svoboda in s šestimi osvojenimi mandati stranka SDS (v prejšnjem mandatu je imela enako število svetnic in svetnikov).

Stranka Resni.ca je tokrat dobila en mandat manj kot pred štirimi leti. V naslednjih štirih letih bo imela 5 članic in članov (ob koncu mandata so sicer v prejšnjem mandatu imeli le še 4 svetnike, saj sta med mandatom svetniško skupino zapustili dve svetnici, ki sta delovali kot samostojni).

En mandat več kot doslej pa bo imela stranka NSi: v novem mestnem svetu jo bodo zastopali trije svetniki.

Glede na prejšnje volitve je dva mandata izgubila stranka Več za Kranj. V novem mandatu jo bosta zastopala dva svetnika (v prejšnjem mandatu so sicer ob koncu v Več za Kranj že ostali pri dveh mandatih, saj sta dva svetnika stranko zapustila, najprej delovala kot samostojna svetnika, na koncu pa sta se priključili Gibanju Svoboda).

Svetnika več, in sicer dva, pa bodo v novem mandatu imeli v Povezanih lokalnih skupnostih.

Po en mandat sta na volitvah dobili še Levica (tudi v prejšnjem mandatu je imela eno svetnico) in Lista za razvoj Kranja (v prejšnjem mandatu je imela ob začetku 4 svetnice in svetnike, ob koncu mandata pa je ena od njih prestopila h Gibanju Svoboda).

Pred vrati kranjskega mestnega sveta so tako ostali SLS in Zeleni Slovenije, DeSUS (ta je imela v prejšnjem mandatu enega svetnika) in SNS.

Več sledi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.