Gorenjska
529 ogledov

Mestna občina Kranj vodilni partner v trajnostnem projektu

sončni kolektorji Žurnal24 main Še poleti je bolje prepustiiti opravila na strehi profesionalcem.
Mestna občina Kranj se je v prizadevanju za trajnostni razvoj lokalnega okolja vključila v program ELENA (European Local Energy Assistance), pri tem pa nastopa tudi kot vodilni partner projekta ELENA »Sustainable Energy – East Slovenia (SE-ES)«. Projekt, ki se je uradno začel aprila letos in bo trajal do marca leta 2024, sofinancira Evropska investicijska banka, so danes sporočili iz Mestne občine Kranj.

Konzorcijska pogodba med partnerji vključuje 11 občin in dve podjetji, in sicer mestne občine Kranj, Novo mesto in Maribor, občine Laško, Slovenske Konjice, Zreče, Slovenska Bistrica, Šmarje pri Jelšah, Makole, Selnica ob Dravi in Duplek ter podjetji ELES, d.o.o., in Pošta Slovenije, d.o.o..

Evropska investicijska banka (EIB), ki spodbuja naložbe na področju energetske učinkovitosti in obnovljivih virov energije, z namenom zmanjševanja emisij CO2, je ukrep ELENA energija prepoznala kot enega boljših projektov trajnostne energije v tem delu Evropske unije.

Sredstva, ki jih vlaga za program ELENA, so namenjena za sofinanciranje tehnične in druge dokumentacije investicijskih projektov, s ciljem izvedbe energetskih naložb na področju energetske sanacije stavb, namestitve fotovoltaičnih naprav, ukrepov za energetsko učinkovitost ulične razsvetljave ter izkoriščanja odpadne toplote iz transformatorjev.

Celoten projekt je upravičen do 1.991.700 evrov tehnične pomoči EIB, pri čemer bo Mestna občina Kranj predvidoma pridobila 255.146 evrov za sofinanciranje izdelave upravičene dokumentacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.