Gorenjska
421 ogledov

Znana dobitnika Jakopičeve nagrade za življenjsko delo

Franc Novinc Boštjan Soklič, Loški muzej Škofja Loka Likovni pedagog in akademski slikar Franc Novinc z barvitimi slikami v svojem ateljeju.
Slikarka Milena Usenik ter slikar in likovni pedagog Franc Novinc sta letošnja dobitnika nagrade Riharda Jakopiča za življenjsko delo. Jakopičevo nagrado za letošnje leto prejme slikar in grafik Silvester Plotajs Sicoe, priznanji pa slikarka Uršula Berlot in kiparka Paola Korošec.

Na razpis za najpomembnejšo nagrado na področju likovno-vizualne umetnosti v Sloveniji, poimenovano po slikarju, impresionistu Rihardu Jakopiču (1869-1943), je prispelo 25 predlogov, v katerih je bilo predlaganih 27 kandidatov za nagrade, so sporočili iz Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU).

Žirijo so sestavljali Aleksander Bassin kot predsednik ter člani Marko Jenko, Tomaž Furlan in Mojca Smerdu, ki so se odločili, da izboru nagrajencev posvetijo več časa, zato so se sestali 14. in 15. aprila. Ker je bil nabor kandidatov za nagrado velik, pa so poleg dveh priznanj in nagrade Riharda Jakopiča podelili še dve enakovredni nagradi za življenjsko delo.

Podelitev nagrad in priznanj bo odvisna od zdravstvenih razmer v državi in zahtev Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede pandemije covida-19. Organizator vsakoletne slovesne podelitve je sicer ZDSLU v sodelovanju z Moderno galerijo, denarna sredstva zanje pa zagotavlja ministrstvo za kulturo.

Bo pa med 22. aprilom in 15. majem v Galeriji ZDSLU na ogled razstava, posvečena letošnjim nagrajencem. Na njej bodo svoja dela razstavili Silvester Plotajs Sicoe, Milena Usenik in Franc Novinc, so še sporočili iz ZDSLU.

"Slikam tisto, kar poznam, kar se je vame vtisnilo, tisto, kar sem občutil"

Franc Novinc se je rodil 24. novembra 1939 v vasi Godešič pri Škofji Loki. V tej vasi, ki leži na terasi reke Sore, je odraščal in živi še danes. Zgornji del, kjer so njive in obdelovalna zemlja, se razteza v dobrave Sorškega polja, v spodnjem delu, ob rečnih rokavih Sore, je pokrajina močvirnata. V tem "čarobnem svetu" močvirij, z mistiko svetlobe in noči, včasih nekoliko strašljivih meglic, je kot otrok iskal zavetje pred realnim svetom. V svojem slikarstvu združuje oba svetova, obe pokrajini. Pri slikanju izhajam iz sebe. Nikoli ne slikam na pamet, kar tako. Slikam tisto, kar poznam, kar se je vame vtisnilo, tisto, kar sem občutil. Motivno se že desetletja vrti v enakam svetu, je zapisala Tina Bizjak, soavtorica monografije z naslovom Franc Novinc, ki jo je izdala leta 2019 ob avtorjevi 80. obletnici založba Modrijan.

Leta 1964 je Novinc diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorjih Francetu Miheliču in Maksimu Sedeju. Leta 1986 je bil na isti akademiji izvoljen za docenta, leta 1991 za izrednega in leta 1996 za rednega profesorja. Na akademiji je predaval večerni akt vse do upokojitve leta 2012.

Kot prvi slikar v Himalaji

Franc Novinc je prvič razstavljal leta 1966 v Loški galeriji skupaj s kiparjem Francem Kokaljem, leta 1970 pa je dobil naziv svobodnega umetnika in se docela posvetil slikanju. Kot zagret športnik se je, kot je navedeno v monografiji, leta 1979 s slovensko odpravo kot prvi slikar povzpel v Himalajo, na Mount Everest. S seboj je vzel akvarele, tuš in krede ter vzpon dokumentiral. Po vrnitvi domov je še še več mesecev slikal prizore strmo goratih pokrajin, odetih v strupeno zelene barve. Nato se je vrnil k motivom domače pokrajine.

Leta 1984 je prejel Novinc nagrado Prešernovega sklada za dosežke v krajinarstvu, tri leta pozneje pa še Groharjevo nagrado. Po podatkih Loškega muzeja, objavljenih na spletu, je imel zadnje samostojne razstave v letu 2018: v Galeriji na Gradu, ki sodi v Loški muzej Škofja Loka, in v Kranju, in sicer v Galeriji Prešernove hiše in Galeriji Prešernovih nagrajencev.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.