Gorenjska
937 ogledov

Minister Vizjak si je ogledal bele in črne človeške ribice

jamski laboratorij Tular Kranj, obisk minister Vizjak, človeška ribica
1/3
Jure Kos Minister Andrej Vizjak si je danes, 29. oktobra 2021, ogledal jamski laboratorij v Kranju.
Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak je danes obiskal jamski laboratorij Tular v Kranju. V edinem laboratoriju za preučevanje človeške ribice v Sloveniji so ministra seznanili s projektom informacijskega centra o človeški ribici. Tega nameravata urediti zakonca Gregor in Magdalena Aljančič skupaj z Mestno občino Kranj v javno-zasebnem partnestvu v kranjskih rovih pod Pungartom.

Minister si je v laboratoriju ogledal primerke bele in črne človeške ribice in je, kot  so objavili na spletni strani ministrstva po končanem obisku, podprl prizadevanje za odprtje informacijskega centra, v katerem bi se ljudje lahko seznanili s to redko živalsko vrsto. Kranjski rovi bi tako po Postojnski jami postali druga lokacija, kjer bi bila človeška ribica redno na ogled javnosti.

Jamski laboratorij je leta 1960 v majhni jami Tular pod Gaštejskim klancem osnoval jamski biolog Marko Aljančič, njegovo delo pa zdaj nadaljuje njegov sin Gregor in tudi Gregorjeva žena Magdalena. Poleg podzemnega laboratorija v Moulisu v francoskih Pirenejih je Tular edini kraj, kjer se človeške ribice uspešno razmnožujejo zunaj svojega naravnega habitata.

V jamskem laboratoriju Tular človeške ribice preučujejo predvsem z opazovanjem njihovega vedenja, ki razkriva izjemno dolgoživost, čutilne sposobnosti in počasno razmnoževanje, pa tudi optimalne pogoje zadrževanja ter verodostojnejšo predstavitev te ogrožene dvoživke. O svojih ugotovitvah poročajo v najuglednejših domačih in mednarodnih strokovnih revijah, z organiziranjem bienalnega mednarodnega posveta SOS Proteus pa spodbujajo povezovanje domače in mednarodne strokovne javnosti na področju raziskovanja in varstva človeške ribice.

Kljub prostovoljskemu delu in brez javne finančne podpore je laboratorij postal eno od mednarodnih stičišč raziskovanja in varstva človeške ribice. Veliko truda posvečajo osveščanju javnosti in promociji človeške ribice kot žive zgodbe slovenskega krasa, ki po vsem svetu simbolizira skrb za ohranjanje virov pitne vode, so zapisali na spletni strani ministrstva za okolje in prostor.

V laboratoriju se zavedajo, da zgodba o človeški ribici ni le skrb za ohranjanje izjemne podzemne biotske raznovrstnosti in pitne vode, ampak je že od Valvasorja in Zoisa postala del naše kulture kot tudi podobe Slovenije v svetu. V laboratoriju želijo v javno-zasebnem partnerstvu z Mestno občino Kranj urediti informacijski center za človeško ribico, kjer bi ta živa zgodba lahko služila za osveščanje in izobraževanje javnosti, zbrana sredstva pa bi vložili v raziskovanje in varstvo človeške ribice.

Dogodek je bil zaprt za javnost

Minister Vizjak si je jamski laboratorij ogledal na povabilo Gregorja Aljančiča, dogodek sam pa je bil zaprt za javnost. Že predhodno smo bili novinarji obveščeni, da se bo ogleda udeležil tudi podžupan Janez Černe. No, iz objavljenih fotografij na spletni strani občine in ministrstva pa je razvidno, da so bili v jami poleg ministra, zakoncev Aljančič, podžupana tudi poslanka Mateja Udovč (SMC), poslanec in kranjski mestni svetnik Branko Grims (SDS), kranjski mestni svetnik Iztok Jenko (SDS) in vodja občinskega urada za gospodarsko dejavnost in promet Marko Čehovin.

Komentarjev 5
  • malarin 20:39 01.november 2021.

    Jest bi ga kr noter pustu.

  • Avatar LOPOV
    LOPOV 10:38 01.november 2021.

    jih bo privatiziral pa prodal tujcem

  • Luksi 22:57 31.oktober 2021.

    Konec je z ribicami, že razmišlja, kaj bo zgradil v jamah...