Gorenjska
1869 ogledov

Minuta molka za F. Pibernikom in V. Pivkom

Žalna knjiga v spomin na Franceta Pibernika na Mestni občini Kranj M. Ha. Žalna knjiga v spomin na Franceta Pibernika na Mestni občini Kranj.
Pred začetkom današnje izredne seje so se kranjski mestni svetniki z minuto molka poklonili pokojnima Kranjčanoma, častnemu občanu Francetu Piberniku in dolgoletnemu ravnatelju Gimnazije Kranj mag. Valentinu Pivku.

Mestni svetniki so pred izredno sejo z minuto molka počastili spomin na Franceta Pibernika, pesnika, pisatelja, esejista in literarnega zgodovinarja, ki je umrl 21. aprila v 93. letu starosti. Bil je član Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra PEN ter častni meščan Mestne občine Kranj.

Župan Matjaž Rakovec je v nagovoru povedal, da je France Pibernik z bogatim literarnim in raziskovalnim delom ter poučevanjem na Gimnaziji Kranj pustil neizbrisen pečat.

"Kot profesor je številnim generacijam prenašal svoje bogato znanje in jim prikazal vso lepoto slovenskega jezika, bralcem prav tako. Napisal je kar sedem pesniških zbirk, v strokovnih delih se je loteval slovstvene zgodovine. Z raziskovalnim delom je odkrival zamolčane slovenske pesnike, s povezovalnim delom z zamejskimi Slovenci pa razširil slovenski kulturni prostor. Pisal je tudi o Kranju, aktivno pa sodeloval tudi pri izdajah Kranjskih zbornikov. S svojim prizadevnim delom je pustil neizbrisen pečat ne le v Kranju, pač pa mnogo širše. Ponosni smo, da je tako velik literat kot častni meščan zapisan tudi v kranjsko zgodovino. Ohranili ga bomo v večnem spominu," je dejal župan.

Dolgoletni profesor in ravnatelj Gimnazije Kranj Valentin Pivk je umrl šest dni za Francetom Pibernikom, 27. aprila, v 88. letu starosti.

Kot so zapisali na spletni strani Gimnazije Kranj, je pri njih ravnateljeval 22 let, in sicer od leta 1974 do svoje upokojitve leta 1996. V času njegovega ravnateljevanja se je podvojilo število vpisanih dijakov, obnovila gimnazijska stavba in leta 1979 dogradil nov prizidek, kar je omogočilo sodoben pouk z moderno učno opremo. Vseskozi je sodeloval pri reformi slovenskega šolstva. Bil je eden redkih in posebej dejaven pri ponovni uvedbi gimnazije leta 1990 in mature leta 1995, pri čemer je zagovarjal vidik dviga kvalitete slovenskega šolstva. Pomembno je prispeval k ohranjanju in povečanju ugleda Gimnazije Kranj kot vodilne gorenjske izobraževalne ustanove.

Rodil se je 1. februarja 1933 v družini šestih otrok na domačiji Pri petelinu v Žirovskem Vrhu. Na Gimnaziji Kranj je maturiral leta 1953, iz fizike je diplomiral na Prirodoslovno-matematični fakulteti v Ljubljani leta 1959, magistriral je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani leta 1978. Fiziko in matematiko je poučeval na gimnazijah v Škofji Loki in Kranju. Na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru je bil promoviran za višjega predavatelja. Leta 1997 je prejel nagrado Republike Slovenije za življenjsko delo na področju šolstva.  

Svojega pedagoškega poslanstva mag. Valentin Pivk ni izpolnjeval le na šoli in v šolskih institucijah, temveč je objavil 90 člankov in razprav o šolstvu, pedagogiki, slovenski zgodovini, so zapisali na spletni strani Gimnazije Kranj.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.