Gorenjska
1202 ogledov

Mnogi iščejo pomoč šele, ko je že prepozno

Fajdigova ambulanta Anže Petkovšek Fajdigova ambulanta na Gosposvetski 9 v Kranju.
Pred dobrim mesecem je v Kranju zelo odmevala dobrodelna akcija za Fajdigovo ambulanto oziroma brezplačno ambulanto za vse, ki nimajo zdravstvenega zavarovanja. Tedaj so iskali donatorja pri nakupu naprave za razkuževanje prostorov. Odzvala se je tako Komunala Kranj kot tudi številni posamezniki s prostovoljnimi prispevki, zdravili in medicinskimi pripomočki. Nas pa je zanimalo, kako je v teh dneh v ambulanti na Gosposvetski 9, saj si tam prostore delijo z Zdravstvenim domom Kranj, ki ima na tej lokaciji laboratorij za covid-19.

Tomaž Krišelj, predsednik društva Fajdigova ambulanta, tudi sam prostovoljec, je povedal, da že ves čas epidemije in seveda tudi zdaj ambulanta deluje tako, da se morajo uporabniki vnaprej naročiti po telefonu. "Teh klicev je malo. Naši pacienti najraje vidijo, da je ambulanta odprta in pridejo, na pa da koga prej kličejo ali sprašujejo," je pojasnil.

V Fajdigovi ambulanti so začeli paciente obravnavati marca 2017, zdaj pa v njej prostovoljno delajo zdravnice Ana Teran, Anda Perdan in Nevenka Perčič, vse dr. med. splošne medicine. Poleg njih pa tudi magistra farmacije Tamara Pestotnik, diplomirani zdravstvenik Dejan Doberšek in tri medicinske sestre: Olga Gril, Helena Sitar in Branka Kozina.

Lani denimo so v Fajdigovi ambulanti imeli približno 60 obravnav. "Letos je tega komaj za vzorec, v letošnjem novembru in v decembru do današnjega dne so prišli samo štirje. Po odpravi ukrepov in omejitev v zvezi s covid-19, pričakujemo precejšnjo rast," je napovedal Tomaž Krišelj.

Na vprašanje, kako osebno vidi socialne stiske v Kranju, je Tomaž Krišelj odgovorl, da je stisk vse več, vendar "se mnogi težko obrnejo na našo pomoč. Ko se, je velikokrat že zelo pozno oziroma prepozno. Zato tudi na tem mestu pozivam vse, ki so ostali zaradi kakršnihkoli razlogov brez zdravstvenega zavarovanja in imajo zdravstvene težave, da pridejo čimprej."

Nujno je torej treba poklicati na telefonski številki 04 208 22 08 ali 031 518 372. Če potrebujete zdravstveno oskrbo, pokličite in se dogovorite za ustrezen termin.
Delo v ambulanti in društvu je prostovoljno, brez plačila. In vse storitve so v Fajdigovi ambulanti za paciente brezplačne.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.