Gorenjska
2078 ogledov

Na Bobovku nad zlato rozgo in suholetnico

Enoletna suholetnica, invazivka, Bobovek pri Kranju Zavod RS za varstvo narave, OE Kranj Enoletna suholetnica na Bobovku pri Kranju.
Zavod RS za varstvo narave bo v sodelovanju z Mestno občino Kranj v torek, 10. avgusta, od 17. do 19. ure pripravil prostovoljno akcijo odstranjevanja invazivnih tujerodnih rastlin pri naravnem rezervatu glinokopih bajerjev na Bobovku.

Invazivne tujerodne rastline se vedno bolj širijo v naravo in izpodrivajo domorodne vrste, spreminjajo podobo krajine, preprečujejo dostop do vode, povzročajo gospodarsko škodo, nekatere so tudi zdravju škodljive. Da bi zmanjšali njihove negativne vplive, jih je treba odstranjevati.

Ob Bobovških jezercih se, kot pojasnjujejo strokovnjaki iz Zavoda RS za varstvo narave, razraščata predvsem kanadska zlata rozga in enoletna suholetnica.

Obe izvirata iz Severne Amerike, v Evropo pa so ju pripeljali kot okrasni rastlini. Postopoma sta pobegnili z vrtov in parkov, saj se zlahka širita z lahkimi semeni, ki jih razširja veter. Na travnikih, gozdnih robovih in drugih svetlih površinah prerasteta vse drugo rastlinje in čez nekaj let na njunih rastiščih ne raste nič drugega kot ena od teh dveh vrst.

Kanadska zlata rozga je sicer medovita rastlina in priljubljena med čebelarji, a njeni negativni vplivi so veliko večji od koristi, zato je tudi njeno omejevanje nujno.

Obe rastlini se razmnožujeta s semeni, zato jih je najbolje odstranjevati pred cvetenjem, če pa to fazo zamudimo, je treba cvetoče rastline odpeljati v industrijsko kompostiranje ali jih sežgati. Pri odstranjevanju je treba izkopati tudi čim več podzemnih delov, zaradi semen, ki so že v zemlji, pa je treba odstranjevanje ponavljati več let zapored.

Kot so sporočili iz Mestne občine Kranj, so na akciji dobrodošli vsi, ljubiteljice in ljubitelji narave, ki želijo, da bi v okolici jezerc na Bobovku še ohranili biotsko pestrost in domorodne vrste. Štel bo prav vsak par pridnih rok, so navedli, priporočajo pa primerno obutev, dolge hlače in zaščitne rokavice, s seboj pa prinesite tudi delovno orodje: kopuljico oziroma motiko.

 

 

Komentarjev 2
  • Detel5ica 19:18 08.avgust 2021.

    Pričakujem množično udeležbo okoljevarstvenikov iz cele Slovenije.

  • Donald_Williams 09:58 07.avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦