Gorenjska
235 ogledov

Na čelu razvojnega sveta Ivan Šmon

Cvetoče drevo M. Ha. Gorenjska je v pričakovanju razcveta.
Razvojni svet gorenjske regije v obdobju 2021-2027 bo vodil predsednik uprave Elektra Gorenjska Ivan Šmon, podpredsednika pa bosta preddvorski župan Rok Roblek in Nina Arnuš iz Zavoda Tri. To so na današnji ustanovni seja sveta na Brdu pri Kranju odločili predstavniki gorenjskih občin, gospodarstva in nevladnih organizacij. Seznanili so se tudi z osnutkom regionalnega razvojnega programa.

Predsednik razvojnega sveta gorenjske regije v obdobju 2014-2020 Stanislav Bobnar je ob zaključku mandata povedal, da Gorenjska izstopa po visoki stopnji delovne aktivnosti in nizki stopnji brezposelnosti, tudi med mladimi. Gorenjska ima visoko izobraženo delovno silo in visoko produktivnost.

"Razveseljivo je tudi, da smo uspeli na Gorenjskem indeks razvojne ogroženosti od leta 2014 do leta 2019 znižati za devet odstotnih točk, kar pomeni, da se je razvitost Gorenjske v tem obdobju izboljšala," je izpostavil Bobnar in pojasnil, da je to uspelo le še dvema slovenskima regijama, medtem ko se je razvitost devetih regij v tem obdobju poslabšala.

"Rezultati kažejo na dejstvo, da smo na Gorenjskem v preteklem obdobju dobro gospodarili in tudi investirali v prave projekte," je poudaril Bobnar. Pri pripravi osnutka Regionalnega razvojnega programa gorenjske regije za obdobje 2021-2027, ki so se ga lotili leta 2018, so na podlagi prednosti, slabosti in priložnosti začrtali tudi ključne projekte za nadaljnji razvoj gorenjske regije.

Kot je povedal, so se pri njihovem delu pojavljali tudi problemi. "Te vidim predvsem v pomanjkanju državnih strategij razvoja na različnih področjih ali pa v njihovem pogostem spreminjanju, velikokrat tudi v odvisnosti od prioritet vsakokratne vladajoče politične opcije," je izpostavil.

Po njegovem mnenju bi bila nujna tudi debirokratizacija in večja odzivnost organov, ki se ukvarjajo z regionalnim razvojem. Prav tako bi bila nujna ustanovitev pokrajin, kar bi premostilo prepad med državo in občinami ter pripomoglo k decentralizaciji odločanja pri tako pomembnih vprašanjih, kot je razvoj regij.

Med težavami je Bobnar izpostavil še neobstoj regijskega prostorskega načrta, pa tudi pomanjkanje pravih regionalnih projektov, saj so prevladovali projekti, ki so zadovoljevali potrebe ene ali le nekaj sosednih občin. "Prevečkrat smo se srečavali tudi z nedefiniranimi, nepripravljenimi projekti, brez ustrezne dokumentacije. Njihova izvedba je bila vprašljiva, s tem pa tudi poraba denarja," je navedel.

Nov razvojni svet se je na današnji seji seznanil tudi s pripravo in osnutkom regionalnega razvojnega programa Gorenjske za prihodnje obdobje, ki je temeljni programski dokument na regionalni ravni. Kot je povedala vodja njegove priprave Franja Gabrovšek Schmidt iz Regionalne razvojne agencije Gorenjske - BSC Kranj, imajo člani do sredine junija še čas, da podajo predloge morebitnih sprememb osnutka. Po izvedbi teritorialnega razvojnega dialoga z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo pa bo šel dokument v sprejem in potrditev na regijskih organih.

Dokument vključuje okoli 60 projektov skupaj vrednih več kot milijardo evrov. Z njimi bodo na Gorenjskem sledili petim razvojnim prioritetam. To so enakomerno razvita in poseljena regija, energetsko varčna in čista regija, dostopna in prometno varna regija, inovativno in trajnostno gospodarstvo ter Gorenjska - s priložnostmi za vse.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.