Gorenjska
11613 ogledov

Na Gorenjskem bodo delali

Goodyear Slovenija v Kranju Goodyear Slovenija V Goodyearu Slovenija v teh dneh zaradi epidemije covida-19 ne dosegajo proizvodnih načrtov.
Danes smo v osem večjih podjetij vprašali, kako bodo organizirali delo ob vnovičnem zapiranju gospodarstva in javnega življenja zaradi zaostrenih zdravstvenih razmer. Odgovorili so nam iz sedmih in zanimivo, prav v vseh bo proizvodnja tekla tudi med 1. in 11. aprilom, majhna izjema je le Iskraemeco, ki bo imel na veliki petek kolektivni dopust.

Samo v petek, 2. aprila, bodo imeli v kranjskem Iskraemecu kolektivni dopust za proizvodnjo in vse oddelke, ki so neposredno povezani s proizvodnim procesom, je sporočila vodja staterškega marketinga Smilja Dolgan Paternoster. Izjema so dežurstva in izvajanje nujnih projektov.
Vse druge dni do 11. aprila pa bo proizvodnja delala normalno, vsi drugi zaposleni pa kjer in kolikor je mogoče delajo od doma.
 

V Domelu ne bo zmanjšanja proizvodnje

"Naši kupci povečano povprašujejo po naših izdelkih in zato imamo proizvodne kapacitete popolnoma zapolnjene vse do poletnih dopustov. V Domelu zato ne predvidevamo ustavitve oziroma zmanjšanja proizvodnje. Skladno z vladnimi ukrepi bomo vse režijske in podporne službe napotili na delo od doma, za tiste zaposlene, ki delajo v proizvodnji, pa bomo poskrbeli za zaščito in preprečitev prenosa. Uvedenih zaščitnih ukrepov v zadnjih tednih nismo sproščali, zato bomo z izvajanjem le-teh samo nadaljevali in dodatno opozarjali na spoštovanje ukrepov," je sporočil Matjaž Čemažar, predsednik uprave Domel Holding iz Železnikov.

Na vprašanje, kaj bi pomenila popolna 11-dnevna ustavitev proizvodnje za Domel, pa je predsednik uprave Čemažar odgovoril, da je to "kritično z vidika pogodbenih obveznosti do kupcev, saj Domel velja za zanesljivega in prilagodljivega dobavitelja."

V zadnjem obdobju so namreč v Železnikih obseg proizvodnje popolnoma prilagajali potrebam na trgu in niso povečevali zalog preko dogovorjenih varnostnih zalog, ki pa načeloma ne presegajo dveh tednov... Če izdelkov ne bi dobavili, bi to imelo dolgoročne posledice na strateških pozicijah, saj kupci, če jim izdelek ni dobavljen, tega iščejo drugod.    

V Lipnici bo delalo več kot 400 zaposlenih v proizvodnji

Podobno kot v železnikarskem Domelu je tudi v Iskra Mehanizmih v Lipnici. Glavni direktor dr. Marjan Pogačnik je za Žurnal24 pojasnil, "da ker imamo večino proizvodnje pogodbeno vezano na dobave večjim kupcem, kjer bi izostanek dobav pomenil večje odškodnine kratkoročno in najbrž izgubo posla dolgoročno, bomo pozivu vlade sledili tako, da bomo v proizvodnji (dobrih 400 delavcev), že tako kot do sedaj, predvsem zagotavljali vse potrebne ukrepe za zaščito pred širjenjem virusa, vključno s testiranjem zaposlenih, merjenjem temperature pri prihodu v službo ipd. Zaenkrat smo bili s temi ukrepi precej uspešni."

V nadaljevanju je glavni direktor Iskre Mehanizmi še navedel, da bo večina od nekaj več kot 200 režijskih delavcev delala od doma, le približno 50 zaposenih pa bo med lockdownom koristila dopust.

Knauf Insulation: pri proizvodnji vsi varnostni ukrepi

O tem, da proizvodnje ne bodo ustavili, pa so nam potrdili tudi iz družbe Knauf Insulation s Trate pri Škofji Loki. "Skladno z odlokom vlade, bomo vse aktivnosti od 1. – 11. aprila, ki niso vezane na 24/7 proizvodnjo, prilagodili priporočilom odloka. Pri proizvodnji, ki bo obratovala, pa bomo zagotavljali vse potrebne varnostne ukrepe," je zapisala Barbara Hafner iz službe za odnose z javnostjo.

Proizvodnja v Iskratelu ne bo obstala

Ana Pivk, pristojna za odnose z mediji v Iskratelu, je pojasnila, da bodo v njihovem podjetju sledili pozivu države o zagotovitvi dela na domu v čim večji meri. Tako bodo v času lockdowna na lokaciji Iskratela v Kranju le zaposleni, ki zaradi narave dela tega ne morejo opravljati na domu. To pa je večinoma proizvodnja.

Goodyear Slovenija: dogovore moramo izpolniti

V Goodyearu več kot 200 zaposlenih že od jeseni stalno ali večji del delovnega tedna opravlja delo na daljavo, med lockdownom pa bodo takšen način dela še dodatno spodbujali.

"Najpomembnejše je, da poskrbimo za zdravje vseh naših sodelavcev, pripomoremo k omejevanju širjenja bolezni Covid-19 znotraj našega delovnega procesa, obenem pa zagotovimo neprekinjeno storitev vsem našim kupcem," je na naše vprašanje, kako bodo ravnali v prihodnjih dneh, odgovorila Simona Dijak, vodja komunikacij za skupino Evropa Jugovzhod Goodyear Slovenija.

Goodyearova proizvodnja v Kranju se bo ustavila le na velikonočno nedeljo in velikonočni ponedeljek, 4. in 5. aprila, saj, kot je poudarila Simona Dijak, le tako lahko zagotovijo kontinuiteto in varnost vsem kritičnim infrastrukturnim sektorjem. Nemotena oskrba s pnevmatikami je namreč ključnega pomena za vse tiste, ki jih potrebujejo – vključno z reševalnimi službami, organi pregona in transportnimi voznimi parki, ki zagotavljajo tudi prevoze prehranskih in medicinskih dobrin ter oskrbo vseh prebivalcev Slovenije (kot tudi prebivalcev drugih evropskih držav).

"Goodyear približno 80 odstotkov pnevmatik proda v evropske in druge države preko prodajne mreže koncerna Goodyear. Prav tako v Goodyearovi tovarni v Kranju proizvajamo pnevmatike, ki so namenjene prvi vgradnji znotraj avtomobilske industrije in naše dogovore s kupci moramo izpolniti," je poudarila Simona Dijak.   

Na lokaciji v Kranju je tudi regijski distribucijski center, ki pokriva države celotne jugovzhodne Evrope, Avstrijo in Italijo. Ta bo enako zaprt za dva dni, to je v nedeljo in ponedeljek, 4. in 5. aprila.  

Za zaščito sodelavcev v podjetju oziroma za preprečevanje širjenja okužb na lokaciji pa, kot je še razložila Simona Dijak, skrbijo z doslednim izvajanjem ukrepov.

To pomeni vzdrževanje medosebne razdalje, dezinfekcija rok, razkuževanje skupnih površin in delovne opreme, zaščitne pregrade med določenimi delovnimi mesti, prilagojen način organizirane prehrane na delu ter prihoda in odhoda na delo (izmene se ne srečujejo), preureditev garderobnih prostorov na način, da je med omaricami ustrezna razdalja, uporaba mask v skupnih prostorih in na delovnih mestih, kjer ni mogoče vzdrževati ustrezne razdalje, ter vsakodnevno merjenje telesne temperature.

Družbe Skupine SIJ ne ustavljajo proizvodnje

Poostrenim ukrepom za preprečevanje širjenja koronavirusa, ki bodo v Sloveniji veljali od 1. do 12. aprila, so se prilagodili tudi v Skupini SIJ, Slovenska industrija jekla.

"Kot doslej bomo dosledno izvajali in upoštevali preventivne ukrepe za zaščito zdravja sodelavcev. Režijski delavci bodo celoten april ponovno delali v že utečenih timih en teden od doma in en teden v službenih prostorih. Proizvodnega procesa v družbah Skupine SIJ tudi tokrat, kot že ves čas epidemije koronavirusa od marca lani, ne bomo zaustavljali.

Z upoštevanjem vseh sprejetih ukrepo za zavarovanje zdravja naših zaposlenih namreč želimo še naprej ostati zanesljivi partner našim kupcem in ostalim deležnikom, kar nam omogočajo tudi naročila, ki so že na ravni pred epidemijo," je iz Sij d. d. sporočila Anja Potočnik, specialistka za korporativno komuniciranje. 

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 21:25 31.marec 2021.

    državna uprava bo pa doma in dobila dodatke za težko delo med epidemijo. delavci, ki bodo delali med epidemijo bodo pa dobili , to kar dobijo od vekomaj, mizerno mezdo. so rekli 12 dni zaprto. in kaj bo zaprto ? ...prikaži več mogoče kakšna rit, ker je kje zmanjkal donata. lejte če grem peš po cesti rabim masko, če se pa s kolesom peljem pa trimčkam in jo ne rabim? ma naj mi tile pametnjakoviči od nijz povedo, a rabim masko ko štiham vrt ? a delam al trimčkam ?

  • desyncx 19:39 31.marec 2021.

    V proizvodnjah ne obstaja covid. Samo dve možnosti so. Ali je covid-19 prevara ali pa je interes eliti čimdlje zavlačevati z epidemijo in čimveč okuženih in mrtvih. Konec koncev se pa vidi, kako država pomaga malim podjetnikom in kako velikm.