Gorenjska
434 ogledov

Na Gorenjskem odlična odzivnost na Svit

rak
Marec je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke. Na Gorenjskem je to peti najpogostejši rak pri obeh spolih. Rak na debelem črevesu in danki je sicer ena izmed redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s presejanjem.

Rak na debelem črevesu in danki se še vedno uvršča med zelo pogoste rake, na Gorenjskem je bil leta 2017 5. najpogostejši rak  pri obeh spolih, medtem ko je tako pri ženskah kot pri moških po pogostosti na 4. mestu. V letu 2017 je bilo tako na novo odkritih 130 rakov debelega črevesa in danke,  82 pri moških in 48 pri ženskah. Istega leta je zaradi tega raka umrlo 66 oseb, 46 moških in 20 žensk. V primerjavi s Slovenijo je na Gorenjskem stopnja novo odkritih rakov debelega črevesa in danke po letu 2010 nižja kot v Sloveniji tako pri moških kot pri ženskah, nižja pa je tudi umrljivost moških in še bolj žensk zaradi tega raka.

Najvišjo stopnjo novoodkritih rakov na debelem črevesu in danki za oba spola so imeli leta 2010 kot leta 2017 v UE Jesenice, v letu 2017 pa je bila stopnja pri moških najvišja v UE Jesenice, pri ženskah pa v UE Tržič. Najvišjo stopnjo umrljivosti za oba spola in za ženske so imeli leta 2017 v UE Kranj, pri moških pa v UE Radovljica.

 

Raka na debelem črevesu in danki je mogoče preprečiti s presejanjem

V Sloveniji imamo odličen presejalni program SVIT, s katerim je mogoče preprečiti raka na debelem črevesu in danki. Gre za državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb ter raka na debelem črevesu in danki. S tem programom zmanjšujejo število na novo zbolelih oziroma raka odkrivajo v zgodnejših stadijih, kar bolniku omogoči lažje in učinkovitejše spopadanje z boleznijo ter posledično izboljša kakovost njegovega  življenja. V Sloveniji poteka od leta 2009.

Vpliv programa Svit je precejšen, saj je odzivnost na Gorenjskem vse od uvedbe nadpovprečna in rastoča. V letu 2010, le leto po uvedbi programa Svit, so na Gorenjskem zabeležili najvišjo stopnjo novoodkritih rakov, v letu 2017 pa je znašala 49,6. Upad so v obdobju 2010-2017 opazovali tako pri moških kot pri ženskah, a ta vrsta raka ostaja pogostejši pri moških. Tudi stopnja umrljivosti je bila na Gorenjskem najvišja v letu 2010, ko je znašala 36,5 na 100.000 prebivalcev, medtem ko je bila v letu 2017 23,3. Enako velja tako za kot ženske. Umrljivost moških zaradi raka na debelem črevesu in danki je bila na Gorenjskem v letu 2017 trikrat višja od umrljivosti žensk.

 

COVID-19 kriv za nižjo odzivnost na Gorenjskem

Program Svit sicer, kot ugotavljajo na kranjskem NIJZ, prispeva tako k upadu števila novoodkritih rakov kot tudi k znižanju umrljivosti, zato je spremljanje odzivnosti v program še kako pomembno. V letu 2019 in nekaj predhodnih letih je bila regija po odzivnosti na 1. mestu, s covid 19 zaznamovano leto 2020 pa je zaključila na 2. mestu. Odzivnost je v letu 2020 upadla za 1,9 % in je znašala 67,6 % za oba spola, pri ženskah je bila za skoraj 9 % višja kot pri moških in je presegala ciljnih 70 %.  Leta 2019 je bilo v okviru programa SVIT odkritih 13 primerov raka debelega črevesa in danke, 198 oseb je imelo napredovani adenom, ki predstavlja večje tveganje za nastanek raka. V letu 2020 je bilo v okviru programa odkritih rakov več - 21, več je bilo tudi oseb z napredovalim adenomom – 218.

Program Svit je v letu 2020 dosegel ciljno 70 % odzivnosti v  petih gorenjskih občinah, in sicer Železnikih, Gorenji vasi - Poljanah, Žireh, Škofji Loki in Šenčurju. V vseh ostalih občinah, z izjemo Jesenic, je odzivnost presegala 64%, skoraj 10 % slabša pa je bila v občini Jesenice, kjer je bila samo 55,5 %.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.