Gorenjska
11490 ogledov

Na Gorenjskem prvi Zero waste hotel v Sloveniji

Ribno Alpine Resort je postal prvi prejemnik evropskega Zero waste poslovnega certifikata.

Zunanji strokovnjaki organizacije Mission Zero Academy (MiZA) so za Ribno Alpine Resort revidirali uspešnost izvajanja zero waste ukrepov in skladnost s strogimi pogoji, ki jih zahteva Zero waste (ZW)  poslovni certifikat. »Vse več ljudi si želi počitnikovati na trajnosten način in certifikat je pečat odličnosti za turistične ponudnike, ki dokazujejo, da ponujajo to možnost. Ribno Alpine Resort je s svojo ambicioznostjo, vodstvom in vsakodnevnim izvajanjem praks za zmanjševanje odpadkov navdihnil na tisoče turistov, študentov in strokovnjakov za ravnanje z odpadki. Nedvomno si zasluži zero waste poslovni certifikat in v čast nam je podeliti to priznanje. So živi dokaz, da so počitnice brez odpadkov možne in prijetne,« poudarja vodja MiZA, Kaisa Karjalainen.

 | Avtor:

Evropski ZW poslovni certifikat, ki ga je razvila MiZA pod okriljem Zero Waste Europe, je nastal na osnovi več kot deset let profesionalnih izkušenj na terenu ter je namenjen različnim vrstam organizacij. Spodbuja uvedbo učinkovitih sistemov, ki varčujejo z naravnimi viri ter krepi zunanjo podobo. Ambiciozen certifikacijski postopek, zasnovan na ideji zmanjševanja odpadkov in preseganju cilja 90 % ločeno zbranih odpadkov, je sestavljen iz štirih korakov, in sicer izraza interesa, implementacije, certificiranja in letnih izboljšav. Vključuje stalno podporo strokovnih mentorjev in vsebuje tako splošne kot kriterije, prilagojene različnim sektorjem. Ena zvezdica pomeni dobro prakso, dve najboljšo prakso na državnem nivoju, tri pa najboljšo na evropskem.

»Naziv Prvi Zero waste hotel v Sloveniji, ki smo ga pridobili pred štirimi leti je bil dokaz, da smo na pravi poti. Ob širitvi naše ponudbe smo ukrepe razširili tudi na oba glampinga in jih ves čas poskušali še izboljševati. Ponosni in zadovoljni smo, da je naš trud prepoznan in potrjen tudi na evropski ravni. Evropski ZW poslovni certifikat nam daje zagon, da se bomo v resortu še naprej trudili za izvajanje dobre zero waste prakse,« ob pridobitvi certifikata izpostavlja Katarina Strgar, vodja marketinga v Ribno Alpine Resort. Po pridobitvi certifikata pa se delo ne konča. Poleg nadgradnje ukrepov se mora nadaljevati njihovo redno spremljanje. Najmanj vsaka tri leta bo za ohranitev certifikata ponovljena zunanja revizija z možnostjo višanja  ocene.

Komentarjev 4
 • Ejsi_Disi 09:56 07.januar 2023.

  Jebovas, v celem člankui niste zmožni napisat kje je ta hotel.

 • rd2dmk2 21:10 06.januar 2023.

  tale "zero waste" ima napako. ogromno napako. kot piše v članku je osnova 90 % ločevanje odpadkov. torej ločiš plastenke od steklenice in si zmagal. kolk plastenk in kolk steklenic si pa odvrgel pa nikomur mar. sicer pa je cela ...prikaži veča občina bled Zero Waste, ima pa največji mercator center v njihovi občini napako. ne pozna vračljivih steklenic, ker je turistom velik lažji prodat konzervo. kje pa ta konča , pa nikomur mar. še največ jih konča ob cestah. tolk o zero waste.

 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 14:22 05.januar 2023.

  Ha ha brez odpadkov??? To bi rad videl!!! A tud WC papirja nimajo na stranišču? Butale!