Gorenjska
1563 ogledov

Na Gorenjskem še vedno rekordi aktivno okuženih

Kranjska Gora Profimedia Kranjska Gora.
Optimistične projekcije napovedujejo upadanje petega vala epidemije covid-19. V največji gorenjski občini, Mestni občini Kranj, so rekord rekordov dosegli 2. februarja, ko je bilo, po podatkih Sledilnika covid-19 kar 5444 aktivno okuženih prebivalcev.

Danes objavljeni podatki za Mestno občino Kranj, ki se nanašajo na 3. februar, so že boljši: 5407 aktivno okuženih, samo včeraj, v četrtek, so na novo potrdili 296 okužb.
Najslabše epidemiološke razmere na Gorenjskem imata občina Železniki, kjer je aktivno okuženih 958 prebivalcev, in občina Gorenja vas - Poljane, kjer je aktivno okuženih 984 prebivalcev. V obeh omenjenih občinah sta to nova rekorda.
Nove rekorde rekordov aktivno okuženih na dan 3. februar, kot navaja danes Sledilnik covid-19, beležijo tudi naslednje gorenjske občine: Škofja Loka (2508), Šenčur (983), Naklo (561), Žiri (507), Preddvor (396) in Jezersko (62).

Cepljenje enkrat na teden

Zaradi manjšega zanimanja za cepljenje proti covid-19 to poteka v Vojašnici Petra Petriča Kranj, največjem gorenjskem cepilnem centru, le še enkrat tedensko. In tako bo predvidoma tudi v prihodnje.
Minulo sredo, 2. februarja, so, kot so nam sporočili iz Zdravstvenega doma Kranj, cepili v vojašnici 463 ljudi, med njimi 32 otrok, starih med pet in enajst let. S prvim odmerkom proti covidu je zdravstveno osebje cepilo 24 občanov, dobrih 61 odstotkov oziroma 285 občanov pa je prejelo tretji odmerek cepiva.

Po današnjih podatkih NIJZ je z enim odmerkom cepiva proti covidu cepljenih 60 odstotkov Gorenjcev, z vsemi odmerki pa 58 odstotkov Gorenjcev. Najvišjo precepljenost v državi (in tudi na Gorenjskem, seveda) ima občina Kranjska Gora (68,9 odstotka prebivalcev z enim odmerkom, 67 odstotkov z vsemi odmerki). V Mestni občini Kranj je en odmerek prejelo 58,4 odstotka, vse pa 56,7 odstotka prebivalcev, kaj je natančno enako, kot je povprečje za vso Slovenijo in je manj, kot je gorenjsko povprečje.

Zahtevne razmere v obeh gorenjskih bolnišnicah

V Univerzitetni kliniki Golnik zdravijo 31 bolnikov s covidom, vsi imajo, kot navaja Sledilnik covid-19, vodilno diagnozo covid. Med bolniki na Golniku jih sedem potrebuje intenzivno terapijo. Včeraj so, kot navajajo, sprejeli osem novih bolnikov, odpustili pa so dva.
Zahtevne razmere so tudi v Splošni bolnišnici Jesenice, kjer, kot objavlja sledilnik, na dan 4. februar, zdravijo 22 bolnikov s covidom, od teh jih ima 16 vodilno diagnozo covid. Dva bolnika sta umrla, na novo so jih sprejeli šest, štiri so odpustili.

 

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 22:37 04.februar 2022.

    sej ni čudno. zadnjič grem na sprehod na sveži zrak in d vitamin pa mi nasproti prideta dve dami. eni zazvoni telefon in slišim :" JA SEM ŠLA MAL VEN, SEM V KARANTENI PA SE GREM MAL ŠETAT" lepo.. bežmo ...prikaži večmo hitr stran. no danes spet sonček, jest spet na sprehod pa glej vraga spet dve ženski pa ena razlaga drugi, ja " pr nas smo v karanteni smo pozitivni ".. pa mirno lepo na sprehod pa še v družbo.. no sicer , saj pravim še en kravji bal bi bilo krasno sedaj izvest, da bo na brzino mir ratal.