Gorenjska
2823 ogledov

Na Gorenjskem vsi štabi v pripravljenosti

Tržič, poplave,
1/4
To fotografijo so danes, 4. avgusta 2023, objavili na FB Občine Tržič.
Na Gorenjskem so se razmere po ujmi pozno popoldne nekoliko umirile, zvečer pa je spet začelo močno deževati. Še vedno je najhuje na območjih Škofje Loke, Gorenje vasi - Poljan in Tržiča. Evakuacije so zaključene, v teku je vzpostavljanje cestnih povezav. Iz Mestne občine Kranj so sporočili, da so zaradi močnih nalivov pristojne službe izvedle več kot 300 intervencij.

Stanovalce na poplavnih območjih pristojni pozivajo, naj ne zapuščajo domov. Zaprte so številne ceste, zapore se sproti spreminjajo. Gasilsko reševalna služba Kranj (GARS Kranj) obvešča, da lahko občani  protipoplavne vreče prevzamejo na njihovem sedežu na Bleiweisovi 34 v Kranju. Trenutno pomoči pri polnjenju vreč ne potrebujejo več.

Zaradi posledic močnih nalivov so na terenu poleg predstavnikov GARS Kranj in CZ MOK tudi medobčinsko redarstvo, Policijska uprava Kranj, Komunala Kranj in taborniki. Stanovalce na poplavnih območjih pozivajo, naj ne zapuščajo domov. Javnost opozarjajo, naj se ne zadržujejo v bližini rek in ostalih vodotokov zaradi poplavljanja ter naj upoštevajo signalizacijo in navodila interventnih služb.

Zaradi posledic močnih nalivov so na terenu poleg predstavnikov GARS Kranj in CZ MOK tudi medobčinsko redarstvo, Policijska uprava Kranj, Komunala Kranj in taborniki. Stanovalce na poplavnih območjih pozivajo, naj ne zapuščajo domov. Javnost opozarjajo, naj se ne zadržujejo v bližini rek in ostalih vodotokov zaradi poplavljanja ter naj upoštevajo signalizacijo in navodila interventnih služb.

Tržič, poplave, | Avtor: Fotografijo so objavili 4. avgusta 2023 na FB Občine Tržič.

Protipoplavna zaščita

Gasilsko reševalna služba Kranj ima za občane na razpolago protipoplavne vreče. Lahko jih dobijo kadarkoli, na naslovu Bleiweisova cesta 34, Kranj. Pripeljejo se do rampe, pokličejo prek domofona, povedo, zakaj so prišli, in počakajo na nadaljnja navodila. Vsakemu (na gospodinjstvo) pripada šest protipoplavnih vreč. Navodila, kako pravilno postaviti zasilno protipoplavno zaščito, so na tej povezavi in v zgibanki (opisani so različni načini zaščite objekta pred vdorom vode ali/in prek kanalizacije, kako pravilno postaviti vreče ipd.)

Prekuhavanje vode in parkiranje

Ažurne informacije, kje je zaradi vremenskih nevšečnosti motena oskrba z vodo in kje jo je treba prekuhavati, so na voljo na spletni strani Komunale Kranj. Komunala Kranj zaradi slabih vremenskih razmer in trenutnega stanja omogoča brezplačno parkiranje na parkiriščih Huje in Čebelica.

Zapore cest se sproti spreminjajo

Pristojni opozarjajo občane, naj vozijo previdno in se pred zaporo še pravočasno ustavijo ter poiščejo drugo pot. Pred odhodom na pot naj obvezno preverijo prevoznost cest Prometno informacijskega centra za državne ceste, saj se razmere sproti spreminjajo.

Še vedno nedostopna Poljanska dolina

Prezgodaj pa je še za ocene, koliko objektov in infrastrukture je bilo v poplavah in plazovih uničenih. Podatki se še zbirajo, marsikatero območje namreč zaradi poplavljenih cest, podrtih mostov in zemeljskih plazov ostaja nedostopno. Tako je v svoji hiši ujet tudi župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež.

Kot je pojasnil za STA, je ponoči ob močnem deževju hitro narasel potok Brebovščica. Medtem ko je v poplavah leta 2014 pretok hitro padel, pa je bilo tokrat drugače, saj je zelo visok vodostaj vztrajal več ur. Voda je s seboj prinesla tudi drevje in veje, ki jih je polomilo neurje, ki je Poljansko dolino prizadelo pred dvema tednoma.

Na območju občine Gorenja vas - Poljane je voda ponoči zalila številne objekte, med drugim tudi športno dvorano in Hišo generacij. Zaprti so vrtci, pošta, trgovine in podjetja, ambulante v zdravstvenem domu v Gorenji vasi ne delujejo.

Kot sporočajo iz štaba Civilne zaščite Občine Gorenja vas - Poljane, razmere v občini ostajajo resne. Poljanska dolina še vedno ni dostopna. Sprožili so se številni plazovi, ki ogrožajo hiše in ceste. Poljanska Sora je sicer upadla, številni pritoki pa še vedno ne. Na terenu ostaja okoli 150 gasilcev iz vseh sedmih gasilskih društev v občini s pogodbenimi izvajalci z gradbeno mehanizacijo, ki pomagajo sanirati stanje na terenu.

Prečrpavanje še ni mogoče

V Žireh, kjer je bilo poplavljenih več kot 100 objektov, se ob upadu voda razkriva vse več posledic ujme, ki je povzročila veliko škode na objektih in infrastrukturi. Kot ugotavlja poveljnik Civilne zaščite Žiri Janez Tratnik, je šlo za dogodek večjih razsežnosti, posledice pa bodo terjale dolgotrajno sanacijo.

V Škofji Loki je na terenu še vedno okoli 120 gasilcev. Kot so sporočili iz občine, so nekatere vasi še vedno nedostopne in nekateri objekti še vedno pod vodo. Ljudi, ki so bili življenjsko ogroženi, so evakuirali.

Sanacijska dela bodo potekala po končanju nujnih intervencij, umiritvi vremena in upadu vode, so sporočili in pojasnili, da dokler voda ne upade, prečrpavanje ni mogoče.

Motena oskrba s pitno vodo in električno energijo

Motena je tudi oskrba z električno energijo in s pitno vodo. Kot so sporočili iz Komunale Škofja Loka, so eno od okvar uspeli sanirati, tako da je dostop do pitne vode omogočen čim večjemu številu občanov, kjer je oskrba še motena, pa se bo uredilo do večera. Izjema so kraji Visoko, Na Logu, Zminec in Bodovlje, kjer bodo pitno vodo zagotovili, ko bo to mogoče.

Na Gorenjskem je imelo okoli 18. ure še 600 uporabnikov moteno oskrbo z električno energijo, so sporočili iz Elektro Gorenjska. Zaradi poplav večjih razsežnosti in posledično nedostopa se ekipe niso uspele prebiti do vasi v Poljanski dolini, kjer ostaja motena oskrba z električno energijo. Do prekinitev z elektriko občasno prihaja po vsej Gorenjski.

Težke razmere v Tržiču

V tržiški občini je pretok Tržiške Bistrice še vedno visok, Mošenik pa se je vrnil v strugo. Kot poročajo z Občine Tržič, so uspeli na električno omrežje znova priključiti prebivalce Raven, v Podljubelju pa je plaz odnesel napeljavo. Poleg tega v Podljubelju večji plaz ogroža hišo, katere stanovalce so zato začasno izselili.

Tržič, poplave, | Avtor: Razdejanje na območju občine Tržič, foto so objavili na FB Občine Tržič.

Razmere v Ravnah se umirjajo, poteka sanacija in čiščenje, za naprej pa so pripravljeni hlodovina in protipoplavne vreče za zaščito objektov pred morebitnim ponovnim prestopom struge. Cesta Tržič-Ravne-Podljubelj je še vedno zaprta. Vse prebivalce pa pozivajo k previdnosti, saj se je na območju občine sprožilo veliko plazov.

Tržič, poplave, | Avtor: Fotografijo so objavili danes, 4. avgusta 2023, na FB Občina Tržič.

Neurje je povzročilo precejšnje razdejanje tudi v Dovžanovi soteski. Razgledna pot je do nadaljnjega zaprta. Vse obiskovalce naprošajo, naj upoštevajo zapore in varnostna opozorila.

Okoli 21. ure so iz Občine Tržič sporočili, da na celotnem območju njihove občine potekajo interventna dela za vzpostavitev pretočnosti vodotokov in cestnih povezav.

Popoldne sta se, kot so navedli, v Podljubelju sprožila še dva plazova. Gasilci poskušajo plazišča ustaviti s prekrivanjem.

Napovedali so še, da bodo tudi jutri, v soboto, vse enote opravljale najnujnejša dela za zavarovanje ljudi in premoženja.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.