Gorenjska
5226 ogledov

Na Jezerskem dopoldne ostali brez pitne vode

Gorniška vas Jezersko Manca Čujež Zgornje Jezersko.
Danes, 12. avgusta, dopoldne na Jezerskem iz pip ni tekla pitna voda. Malo čez sedmo uro zjutraj je namreč prišlo do okvare na javnem vodovodu Jezersko, ki oskrbuje prebivalce Spodnje in Zgornje Jezersko.

Iz Komunale Kranj so nam na vprašanje, zakaj je prišlo do ustavitve preskrbe s pitno vodo, malo čez 14. uro odgovorili, da je bila najdena okvara, pri kateri je iztekala voda. "Danes smo popravili puščanje vode in predhodno obvestili uporabnike o moteni oskrbi s pitno vodo v skladu z načrtom obveščanja."

Dolgotrajna suša je povzročila, da je izdatnost tudi vodnih zajetij tudi na Jezerskem močno upadla, zato so iz Komunale Kranj že prejšnji petek, 5. avgusta (se pravi tretji dan bivanja britanskega premiera Borisa Johnsona in njegove žene Carrie v Vili Planinka na Zgornjem Jezerskem, op. a.) pozvali Jezerjane "k skrajnemu varčevanju, ker vode primanjkuje že za osnovno oskrbo".

Največji problem je izdatnost vodnega vira

Prebivalci Spodnjega Jezerskega in Zgornjega Jezerskega se oskrbujejo s pitno vodo iz vodnega vira Anclovo. Voda iz vira Ancolovo ni presahnila, se je pa zmanjšala njegova izdatnost. Kot prvi ukrep smo pričeli z obveščanjem uporabnikov o varčevanju z vodo, so poudarili iz Komunale Kranj.

Na vprašanje, koliko uporabnikov ima javni vodovod in kaj pomeni, če je na Jezerskem veliko turistov oziroma za koliko poleti naraste poraba zaradi turizma, so za Žurnal24 iz Komunale odgovorili, da vodovodni sistem Jezersko oskrbuje s pitno vodo 510 prebivalcev in da poraba vode ni bistveno večja. Glede na meritve se je povečala za največ 10 odstotkov glede na ostale mesece v letu. Največji problem je zmanjšana izdatnost vodnega vira.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Toma 17:27 12.avgust 2022.

    Johnson je bilpa fejst žejn ;-)