Gorenjska
1420 ogledov

Na kranjskem tednu restavracij tudi Michelinovi nagrajenci

Tudi v Kranju poteka teden restavracij.
Med 8. in 17. oktobrom se teden restavracij vrača v jesenski preobleki. V znamenitem tednu, ko si lahko za nekaj manj odštetega privoščimo marsikatero imenitno jed, sodelujejo tudi tri kranjske restavracije.

Odlične jedi si lahko v Kranju privoščimo kar v treh restavracijah: v restavraciji Brioni, ki se nahaja v centru mesta, v Gostilni Pr' Matičku na kranjskem Primskovem in v Gostilni Krištof, katere odličnost in trajnostno naravnanost gostilne je ponovno nedavno potrdil priznani kuharski vodnik Michelin z že drugo leto zapored podeljenima Michelinovim krožnikom in Michelinovo zeleno zvezdico.

Tradicija izhaja iz Francije

Teden restavracij ima svoj izvor v Franciji – francoski vodilni kuharji, predvsem tisti z Michelinovimi zvezdicami, so se zavedali, da si njihove jedi lahko privošči le kopica najbogatejših, in so v želji, da bi najboljšo kulinariko preizkusili tudi manj privligirani, jedi v določenem obdobju ponujali tudi za nižjo ceno. »V Franciji so to ugodnost ponujali kakšna dva dni v tednu za določeno obdobje, pri nas traja to kar 10 dni, kar je sicer hud zalogaj za gostince,« nam je zaupal Uroš Gorjanc, glavni chef Gostilne Krištof.

V kranjski odlični restavraciji tako ponujajo jedi po cenejši ceni prvi in drugi petek ter prvo in drugo soboto tedna restavracij, na voljo pa sta dva menija: vegetarijanski in mesni. »Letos smo se v kuhinji res potrudili in napravili še bolj lokalno ponudbo menija – to, kar pojeste, je, če že ne vse pridelano kakšnih 10 kilometrov stran od gostilne, pa vsaj gotovo iz Slovenije,« poudarja lokalnost ponudbe glavni chef Krištofa.

V ospredju trajnost

Velja namreč še enkrat poudariti, da so prav letos pri Krištofu prejeli potrditev zelene Michelinove zvezdice, ki se jo podeljuje za trajnost – za iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu, sodelovanju z okolijsko osveščenimi proizvajalci surovin in ravnanju z odpadki.

Prav tako na sveže sestavine prisegajo v Brionih in Pr'Matičku, kjer so v ospredju divjačinske in morske jedi, jedi v okviru tedna restavracij pa ponujajo vse delovne dni restavracij.

Redkokdo se lahko vrne

Namen tedna restavracij je ponuditi možnost okusiti vrhunske jedi tudi tistim, ki si tega sicer ne morejo privoščiti. »S tem damo možnost ljudem, ki restavracij v tem cenovnem okvirju ne morejo obiskovati. Restavracije se s tem predstavijo širši javnosti,« je še povedal Gorjanc, a dodal, da se redko kdo vrne izven tedna restavracij, saj so takrat jedi kar dvakrat dražje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.