Gorenjska
1456 ogledov

Na Planini začetek obnove stavbe za dnevno varstvo starejših

V ponedeljek, 22. novembra, bodo začeli obnavljati zapuščen nekdanji trgovski objekt na Planini, v katerem bodo nato vzpostavili enoto za dnevno varstvo starejših.

V okviru projekta »Dnevno varstvo starejših - Planina« bo Mestna občina Kranj (MOK) preuredila leta 1960 zgrajeno poslovno pritlično stavbo, v kateri je nekdaj delovala živilska trgovina in je zdaj že nekaj let opuščena. Stavba, ki jo je Mestna občina Kranj odkupila junija lani in ima več kot 420 m2 neto tlorisne površine, bo po obnovi znova zaživela, preuredili pa jo bodo tako, da bo zagotavljala ustrezne prostorske pogoje za izvajanje dnevnih oblik varstva za 25 oseb, starejših od 65 let.

V notranjosti bo izbrani izvajalec del,  Adaptacije – vzdrževanje, gradbena, obrtniška in inštalacijska dela, d. o. o., odstranil predelne stene, uredil spuščene strope in tlake, ki jih bodo nadomestili z novimi, spremenili bodo tudi zunanjo podobo objekta. Gradbena in obrtniška dela bodo po načrtih trajala do aprila prihodnje leto, predvidoma jeseni leta 2022 pa naj bi bil nared za uporabnike. Dober milijon evrov vredno naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj s 350.000 evri, vložek MOK je nekaj manj kot 700.000 evrov.

Ilustracija, kako naj bi bila videti stavba nekdanjega Mercatorja po obnovi. | Avtor: Ilustracija, kako naj bi bila videti stavba nekdanjega Mercatorja po obnovi.

Operacija sledi konceptu prehoda iz institucionalnih na skupnostne oblike storitev za lokalno in širše okolje ter bo zato prispevala k izboljšanju kakovosti skupnostnih storitev oskrbe. Program v prenovljenem objektu bo namenjen posameznikom, ki še ne potrebujejo celodnevne, stacionarne oskrbe in si želijo oziroma potrebujejo pomoč, nadzor ali organizirano obliko bivanja le za določeno število ur dnevno. S tem pridobiva tudi soseska, v kateri se nahaja stavba, saj je bila ta doslej zapuščena in neizkoriščena ter prepuščena propadanju, zdaj pa bo dobila visoko uporabno vrednost, z osveženim videzom pa bo prispevala tudi k urejenosti soseske.

»Korak za korakom napredujemo po poti, ki smo jo začrtali tudi v strategiji varstva starejših za obdobje 2020–2024. Prihodnje leto tak čas, upam, bodo v novih prostorih uporabniki že kakovostno in spodbudno preživljali dneve s pomočjo usposobljenega osebja iz Doma upokojencev Kranj. Povpraševanje je veliko, tudi po institucionalnem varstvu, zato upamo, da bo čimprej stekla še gradnja novega doma za starostnike na Zlatem polju.  Še ena dobra novica je vsekakor tudi, da bodo na Planini in v Stražišču zgradili varovana stanovanja. Skratka, razmere izboljšujemo tudi za naše starejše občanke in občane,« je ob tem povedal župan MOK Matjaž Rakovec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.