Gorenjska
552 ogledov

Nagrada in priznanje tudi v Gorenjski muzej

Prešernova hiša v Kranju, Kranj
1/3
M. Ha. Prešernova hiša v Kranju
Danes, ob mednarodnem dnevu muzejev, so v Narodni galeriji v Ljubljani slovesno podelili Valvasorjeva odličja za izjemne dosežke v muzejski dejavnosti v letu 2022. Najprestižnejše odličje, nagrado za življenjsko delo, je prejela Ivana Leskovec, ki je kot direktorica 27 let vodila Mestni muzej Idrija – muzej za Idrijsko in Cerkljansko.

Izjemno so se Valvasorjeve nagrade za enkratne dosežke in priznanja Valvasorjev nagelj razveselili v Gorenjskem muzeju.

Nabor nominacij za Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke za leto 2022 je bil obsežen, prijavljenih je bilo kar 15 razstav in muzejskih projektov. Za Valvasorjevo nagrado je komisija izbrala tri: občasno razstavo v Moderni galeriji (Od blizu: ohranjanje, varovanje in konserviranje-restavriranje del moderne in sodobne umetnosti), stalno razstavo v Muzeju Ribnica (Suhorobarstvo in lončarstvo) in stalno razstavo Gorenjskega muzeja, Kranj z naslovom Prešeren – pesnik. Gre za razstavo v Prešernovi hiši v Kranju, za katero je zaslužna avtorska skupina: Gašper Peternel (vodja projekta in avtor), Ariana Furlan Prijon, Dušan Grobovšek in Andrej Štular.

Gorenjski muzej Kranj, Gašper Peternel | Avtor: Gorenjski muzej Kranj Gašper Peternel, kustos Gorenjskega muzeja. Gorenjski muzej Kranj

Omenjena razstava v Kranju "v ospredje postavlja Prešernove potrtete in kult njegove osebnosti, medtem ko so Prešernove Poezije v osrednjem stebru slovenstva poudarjene kot kulturni temelj naroda. Z dodatnimi vsebinami, Prešernovimi nagrajenci in sodobnimi umetniškimi projekti v Prešernovi hiši nadgrajujejo stalno postavitev," je zapisano v obrazložitvi.

Ob razstavi so posneli tudi video.  

Nagelj za Ženske zgodbe

Priznanje Valvasorjev nagelj si je za vzorno sodelovanje skupine muzealk, muzealcev in drugih strokovnjakov, aktualizacijo vloge žensk, sodobnih ženskih gibanj in socialne empatije zaslužila medmuzejska razstava z naslovom Ženske zgodbe: mitske podobe in realnost skozi muzejske predmete avtorske skupine pod vodstvom ddr. Verene Vidrih Perko, muzejske svetnice, ki je v Gorenjskem muzeju zaposlena na oddelku arheologije.

Gorenjski muzej Kranj, ddr. Verena Vidrih Perko | Avtor: Gorenjski muzej Kranj Ddr. Verena Vidrih Perko, muzejska svetnica Gorenjskega muzeja. Gorenjski muzej Kranj

V avtorski skupini so še dr. Maša Saccara, Snježana Karinja, dr. Nadja Terčon, Špela Prunk, Andrej Preložnik, mag. Matjaž Novšak, Petra Stipančić, Oži Lorber, Jana Puhar, Barbara Trnovec, dr. Maja Bausovac, dr. Karla Oder, Aleksandra Nestorović, Jože Štukl, prof. dr. Helena Gabrijelčič Tomc, doc. dr. Tanja Nuša Kočevar, izr. prof. dr. Dejana Javoršek, Gregor Oštir, Anže Mrak ter drugi strokovnjaki in sodelavci z drugih področij.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.