Gorenjska
1118 ogledov

Naj medi tudi Kranju

Regrat M. Ha. Letos bo štel vsak regratov cvet.
V Mestni občini Kranj so se odzvali pobudi čebelarja Marjana Papeža, ki je pozval k poznejši košnji zelenic z željo, da bi imele čebele kljub pozebi spomladi dovolj hrane. Tam, kjer je to možno, bodo tako s košnjo začeli pozneje kot običajno, letos prvič bodo čebelji paši namenili dva travnika, dodatno zasajenima s travniškimi cvetlicami.

Pred nekaj dnevi je čebelar Marjan Papež na spletu objavil naslednji poziv: »Letos je pozeba uničila večino cvetja sadnega drevja. Glavni vir hrane za čebele spomladi bodo cvetlice na travnikih, na javnih površinah in tudi zelenicah okrog hiš. Predlagam, da predvsem javne površine in zelenice kosite čim kasneje, saj na njih ne gre za pridelavo krme. Del zelenice, po katerem ne hodite, lahko pustite, da cveti in bo tako hrana za čebele. Še posebej je pomemben regrat, ki izdatno medi. Letos bo štel vsak regratov cvet, zato pustite, da regrat odcveti in potem pokosite zelenico. Čebele in čebelarji vam bomo hvaležni. Letos bo štel vsak regratov (pa še kak drug) cvet.«
Njegove navedbe so potrdili tudi v Čebelarski zvezi Slovenije (ČZS). »To v celoti drži. Več je cvetočih rastlin, bolje je za čebele. Naj medi!,« je odgovoril Aleš Bozovičar iz ČZS.

Poznejša košnja in zasaditve za čebeljo pašo

V Mestni občini Kranj so se v pomoč čebelam dogovorili, da bo Komunala Kranj začela s košnjo po 10. maju, in sicer povsod tam, kjer je to mogoče. Na površinah, kjer se trava le mulči (odrezani del ostane na travniku), pa tega ne bodo mogli upoštevati.

Za čebele, kot poudarjajo na Mestni občini Kranj, je na območju njihove občine dobro poskrbljeno, saj so zasadili več medovitih enoletnih rastlin in trajnic, pa tudi novih dreves, predvsem lipovcev, ki so odlični za čebele.

Letos prvič bodo v Kranju za čebeljo pašo namenili tudi dva travnika, dodatno zasajena s travniškimi cvetlicami, pokosili pa ju bodo le dvakrat v letu. En vrt je ob makadamski poti v kanjon Kokre na Hujah, drugi pa je na Valjavčevi ulici nasproti Zavarovalnice Triglav.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.