Gorenjska
2364 ogledov

Najbolj inovativni Domel, Elan, Iskratel in Sij Acroni

Iskratel Kranj arhiv Iskratel Kranj Poslovna stavba podjetja S &T Iskratel na Laborah v Kranju.
Gorenjska regionalna gospodarska zbornica je danes v Kranju s podporniki inovativnosti ter v partnerstvu z gospodarskim ministrstvom in javno agencijo Spirit Slovenija podelila priznanja najboljšim inovacijam v regiji. Zlata priznanja so dobili Domel, Elan, Iskratel, ki se bodo v prihodnje potegovali tudi za priznanje na državni ravni, in Sij Acroni. Nagrado za izziv 2021 - Inovacije, ki rešujejo izzive covida-19, je prejel SRC Infonet.

Na razpis za podelitev priznanj najboljšim inovacijam Gorenjske za leto 2021 se je odzvalo 10 podjetij s skupaj 11 prijavljenimi inovacijskimi projekti. Za podelitev priznanj je tričlanska ocenjevalna komisija, ki ji je predsedoval Stanislav Jakelj, upoštevala projekte, ki so vsebovali kriterij odličnosti in učinkovitosti ter so uspešni v praksi. V nagrajenih inovacijskih projektih je sodelovalo več kot 70 inovatork in inovatorjev ter več skupin.

Ekipa iz podjetja Domel, to so Martin Tolar, Aljoša Močnik, Tomaž Stanonik, Andraž Rant, Tadeja Bergant, Gašper Zdravje, Cene Rant, Gregor Bernik, Simon Gaber, Kristjan Kostelec, Peter Kovač, Žiga Ravnihar, Izidor Tušek, Jure Pfajfar in Matevž Mali, je dobila zlato prizanje za razvoj in industrializacijo motorja 721.

Kot so zapisali v obrazložitvi, "je črpalka MP 150 namenjena delovanju v hladilnem mediju, mešanici glikola in vode. Razvita je bila za uporabo v e-vozilih, in sicer za trajno hlajenje baterijskega sklopa in pogonskih elektromotorjev. Povsem nov koncept črpalk in njihovo inovativnost potrjujejo kupci, karakteristike pa presegajo najstrožje zahteve proizvajalcev e-avtomobilov. Proizvajalci vozil (OEM-i) so prepoznali izdelek kot izredno inovativen, tržno zanimiv, načrtovane proizvodne kapacitete pa so takoj razprodali. S tem aktivno sodelujejo pri razvoju nove generacije električnih vozil."

Drugo zlato priznanje je prejel Elan oziroma ekipa Vinko Avguštin, Andrej Hrovat, Bogdan Rozman, Marko Kozjek, Melanja Korošec in Luka Bassanese za Elan Voyager, prve zložljive, vsestranske karving smuči na svetu.

Iskratel ozroma njegova ICP ekipa je prejela zlato priznanje za geografsko porazdeljeno zasebno oblačno okolje za kritično infrastrukturo - Iskratel Cloud Platform (ICP).

V obrazložitvi so zapisali, da "z rešitvijo ICP zgradijo več zasebnih oblakov na oddaljenih lokacijah, ki uporabniku približajo računsko moč, avtomatizirajo delovanje ter skrajšajo čas obdelave podatkov. Storitve se izvajajo lokalno, podatki ne zapuščajo varnega okolja podjetja. Dodana vrednost je centralni nadzor z upravljanjem in avtomatizacijo. Sistem je lahko ekstremno kompakten, preprosto nadgradljiv, brez prekinitev delovanja. Uporabniki si zagotovijo lasten nadzor nad strateško infrastrukturo, stalno razpoložljivost storitev, najvišjo varnost podatkov ter enostavno vključevanje novih aplikacij."

Četrto zlato priznanje si je prislužila ekipa iz SIJ Acroni v sestavi Ermina Pašić, Anica Pesjak, Stanislav Jakelj, Roman Robič, Janez Katnik, Martin Jeram, Igor Smolej, Anton Jaklič, Zmago Jeraj in Mojca Smolej. Razvili so novo vrsto jekla za električna vozila EV22AL1.

Srebrno priznanje so prejeli Iskraemeco za modularno platformo eloT, SRC Infonet za mobilno aplikacijo v podporo množičnemu testiranju na covid-19 (ta inovacija je prejela hkrati tudi nagrado za izziv 2021 - Inovacije, ki rešujejo izzive covida-19) in Anže Šavs s.p. za samozavorni magnetni voziček za spust po strmi jeklenici.

Bronasto priznanje so si prislužli inovatorji iz podjetij Alples za pohištvo z zaščito pred RF EM sevanjem, Sij Acroni za razvoj in vpeljavo lastne realno-časovne mobilne storitve in M Sora za upravljanje procesov pri proizvodnji oken M Sora Remote.

Podjetje ResEvo so danes v Kranju nagradili za platformo za popolno digitalizacijo procesov/projektov.

Priznanja najboljšim inovacijam na regionalni ravni predstavljajo najvišje priznanje inovativnim dosežkom podjetij in organizacijam zasebnega in javnega sektorja. Priznanja na državni ravni bodo podelili 12. oktobra v okviru Dneva inovativnosti na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.