Gorenjska
984 ogledov

Najbolj kakovostna in tudi najcenejša pitna voda v Sloveniji je še vedno voda iz pipe

Pitna voda Profimedia
Zavod za turizem in kulturo Kranj je skupaj s Komunalo Kranj organiziral Turistični vodni dan.

22. marca obeležujemo svetovni dan vode. Ob tej priložnosti je Zavod za turizem in kulturo (ZTK) Kranj skupaj s Komunalo Kranj pripravil  Turistični vodni dan, ki je bil namenjen predstavitvi kakovosti vode kranjskega vodovodnega sistema širši in strokovni javnosti ter kranjskemu turističnemu sektorju. ZTK Kranj je na dogodku tudi uradno prejel certifikat Voda iz pipe, ki ga podeljuje Zbornica komunalnega gospodarstva.

Iztok Rozman iz Zbornice komunalnega gospodarstva je o namenu omenjenega certifikata povedal, da s tem želijo dvigniti zavest o kakovosti pitne vode, spodbuditi zdravje zaposlenih, zmanjšati okoljski odtis ter spodbujati dobre prakse s področja uporabe pitne vode. Direktor Zbornice komunalnega gospodarstva Sebastijan Zupanc je ob tem direktorju ZTK Kranj Klemenu Malovrhu predal certifikat Voda iz pipe. Slednji je ob tem izpostavil, da so konec lanskega leta v okviru Zelene sheme slovenskega turizma prejeli platinasti znak, letos so nosilci naziva evropska destinacija odličnosti 2023, delovati trajnostno pa sega tudi na področje odnosa do vode. »K certifikatu Voda iz pipe smo pristopili, ker se zavedamo kakovosti naše vode in pomembnosti varčnega in skrbnega odnosa do nje. Zaposleni pijemo vodo iz pipe, ki jo ponujamo tudi našim poslovnim gostom. Pri organizaciji prireditev smo ukinili uporabo ustekleničene vode, še posebej v plastični embalaži, ponujamo pa kozarce za večkratno uporabo in vodo iz pipe. V turističnem sektorju poslovne partnerje nagovarjamo k uporabi vode iz pipe in promoviramo pitno vodo iz pipe tudi našim gostom, turistom,« je povedal Malovrh.

 | Avtor: Arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj Arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj

Od kod v Mestni občini Kranj pridobivamo vodo, kje so zajetja in vodni hrami, kako poteka proces prečiščevanja in razkuževanja vode in kako se izvaja nadzor nad ustreznostjo pitne vode, so sodelujočim predstavili Maja Rozman, Rok Oblak in Miha Tallarini iz Komunale Kranj. Med drugim so kot zanimivost povedali, da prebivalci kranjske občine na dan porabimo med 5 in 6 olimpijskih bazenov vode, največja poraba vode pa je okoli 19. ure zvečer. »Ob zaznavi prekomerne porabe Komunala prijazno obvesti odjemalca o morebitnih napakah v sistemu. Sicer pa uporabniki sami lahko podrobneje spremljamo porabo vode na spletnem portalu Komunale Kranj,« so ob tem še dodali.

 | Avtor: Arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj Arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj
Ob zaključku dogodka, ki je potekal v Kovačnici, sta vodna someljeja Marko Gajić in Boštjan Jelovčan iz Blejskega vodnega foruma predstavila različne tipe vode in njihovo uporabo. Kot zanimivost sta povedala, da po svetu v gostinstvu že postrežejo z vodnimi kartami ustekleničenih voda. Od teh nekatere dosegajo cene tudi do 500 dolarjev. Za sladek zaključek sta še postregla z vodnim koktejlom iz rdeče pese, ingverja, medu in limone, posutim z zlatimi lističi.

 | Avtor: Arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj Arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj

Komentarjev 4
  • sam1 11:07 22.marec 2023.

    Vodo so komunale in občine izkoristile za kovanje dobičkov,saj so si izmislili zraven vode,ki jo drago plačujemo še celo vrsto nesmislov,ki ceno vode še podeseterijo......

  • Ejsi_Disi 08:44 22.marec 2023.

    Ker do sedaj pa ni bilo kanalizacije speljane čez vodne vire v Lj? Pa tudi kemtje niso nikoli gnojili in škropili.

  • Plavi-mil 08:15 22.marec 2023.

    V Ljubljani dolgo več ne bo, ker balkanec zanalašč pelje drekovod čez vodovarstveno območje, ptičja vlada mu pa štango drži in kje je bajsa?