Kranj
2285 ogledov

Najboljšo vodo pijemo v Kranju

ilustracija voda, pipa, pitna voda Boštjan Tacol
Kranju za nadpovprečno kakovost pitno vodo iz javnega vodnjaka prvi mednarodni certifikat odličnosti BWF.

V okviru mednarodnega blejskega dogodka Bled Water Forum 2023 v soorganizaciji Ministrstva za naravne vire in prostor in Javnega zavoda Turizem Bled, je strokovna komisija podelila dve visoki priznanji. Prvo so prejeli Mestna občina Kranj, Zavod za turizem in kulturo Kranj ter Komunala Kranj za zagotavljanje nadpovprečno kakovost pitne vode v vodnjaku na Glavnem trgu v Kranju. Prejeto priznanje se nanaša tudi na dokazano odgovornost in razumevanje pomena pitne vode za lokalno skupnost.

Ob prejemu priznanja je kranjski župan Matjaž Rakovec izpostavil, da je zelo vesel, da so prvi v Sloveniji prejeli ta mednarodni certifikat in da je še posebej ponosen na to, "da je kakovost naše vode krepko nad osnovnimi zahtevami varnosti in da lahko zagotavljamo najvišjo raven ozaveščenosti o pomenu pitne vode v državi. Pitje vode iz pipe namreč zmanjšuje nepotrebno uporabo plastike in ohranja okolje čisto. Zato spodbujamo občane in goste, da pijejo vodo iz pipe doma." Dodal je še, da se lahko domačini in turisti med obiskom občine odžejajo na kar trinajstih vodnjakih s pitno vodo.

Med letošnjimi prijavljenimi najbolj inovativnimi in trajnostnimi tehnološkimi rešitvami na področju pitne vode pa je za svoj sistem za nadzor kakovosti pitne vode Symbio Biomonioting System prejelo nagrado European Water Award 2023 poljsko podjetje PROTE Technologies for our Environment. SYMBIO BIOMONITORING SYSTEM je sistem zgodnjega opozarjanja pred onesnaženjem vode, namenjen vodi za pitje. Sistem združuje naravno metodo bioindikacije, ki temelji na živih organizmih, imenovanih bioindikatorji, z moderno tehnologijo, ki omogoča avtomatski nadzor vode in arhiviranje podatkov.

Komentarjev 1
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 10:46 10.junij 2023.

    povsod pijejo najboljšo vodo po analizi in meritvah so pa rezultati katastrofalni. V večini vod iz vodovodov so tudi fekalije zato je še posebej poleti več trebušnih težav z bakterijami in paraziti. Svetujem montažo filtra reverzne osmoze. Poglej kakšen video ...prikaži več na fb strani Stoyan Svet.