Gorenjska
258 ogledov

Namesto Šeligove drame danes avtorski projekt

Nada Žgank
V Prešernovem gledališču Kranj bodo nocoj premierno odigrali avtorski projekt Zadnji naj ugasne luč. To je dvignilo precej prahu, saj ga bodo uprizorili namesto napovedanega Šeligovega besedila Kdor skak, tisti hlap.

Uprizoritev Zadnji naj ugasne luč je projekt, ki raziskuje bolečino sodobnega bivanja. »Sredstvo za dosego tega je katalogiziranje prizorov oziroma trenutkov, ki sestavljajo naše bivanje. Srečanja so kratka, na videz neusodna, ukvarjajo se z otopelostjo in našo voljo po nevednosti, s tem, kako nočemo ali ne znamo razumeti, zakaj smo se znašli v svetu, v katerem živimo. Otopele osebe se znajdejo v situacijah, v katerih njihovi trki, izmenjave izkušnje sveta in idej, namesto rasti rojevajo dodatno odtujenost,« pravi režiser Dorian Šilec Petek in dodaja: »S katalogom skušamo zaobjeti strah pred neznanim – pred možnostjo, da minemo, da izginemo, da se spremenimo. Pred tem strahom je morda poslednja stvar, ki nam preostane, pripovedovanje zgodb o sebi, o tem, kar smo videli in za kar upamo, da še bomo doživeli. Katalogi so navidezni spomeniki, s katerimi beležimo smisel.«

 | Avtor:

V uprizoritvi igrajo Vesna Jevnikar, Doroteja Nadrah, Vesna Pernarčič, Miha Rodman, Vesna Slapar in Aljoša Ternovšek. Likovno podobo so zasnovali FrešTreš, scenografka je Nika Curk, skladatelj Laren Polič Zdravič, kostumografinja Tina Bonča, umetniška sodelavka Maja Cerar, dramaturška svetovalka Staša Prah, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak in oblikovalec maske Matej Pajntar

 

Predstava je dvignila prah že pred premiero

V zadnjem času je v repertoarju Prešernovega gledališča Kranj prišlo do spremembe, kjer bodo namesto napovedanega Šeligovega besedila Kdor skak, tisti hlap uprizorili avtorski projekt Zadnji naj ugasne luč. Iz Fundacije Rudi Šeligo so med drugim zapisali, da je avtorski projekt nastal na pogorišču Šeligovega dela in ki odpira vprašanje o statusu in pomenu avtorja nasploh. Kot so opozorili, sta neuprizoritev in izkazani odnos do Šeligovega dela globoko in surovo zarezala v zaupanje in pričakovanja dedičev avtorskih pravic del Rudija Šeliga, ki so dovolili in zaupali izvedbo dela ustvarjalcem Prešernovega gledališča.

Ob tem so spomnili, da je v gledališču v Kranju, kjer je Šeligo prebival večino svojega življenja, postavljen njegov kiparski portret in da je po njem poimenovana nagrada za najboljšo uprizoritev, ki jo podeljujejo v okviru Tedna slovenske drame. Poudarili so tudi Šeligova prizadevanja za ohranitev in razvoj kranjske kulture ter identitete mesta Kranj in uspešna prizadevanja za ubranitev Prešernovega gledališča pred denacionalizacijskimi zahtevami.

Rudi Šeligo | Avtor: Fundacija Rudi Šeligo Fundacija Rudi Šeligo

Pisatelj Aleš Berger se je ob ugotovitvi, da je premiera Šeligove igre izginila z repertoarja Prešernovega gledališča, z vprašanji obrnil na vodstvo gledališča. Njegov direktor Jure Novak je v odgovoru poudaril, da je ustvarjanje gledališke predstave zahteven, kompleksen, krhek in nepredvidljiv umetniški proces: »Včasih gre vse po načrtih, kdaj drugič pa ustvarjalna ekipa med študijem ugotovi, da jih je izhodišče odpeljalo drugam, kot so načrtovali. To se nam je zgodilo tokrat. Med študijem Šeligove drame Kdor skak, tisti hlap je avtorska ekipa, se pravi režiser Dorian Šilec Petek s soustvarjalci in igralsko zasedbo, po tehtni analizi in po pogovorih soglasno spremenila fokus projekta,« je navedel Novak in pojasnil, da so ustvarjalci ugotovili, da morajo, če hočejo iskreno spregovoriti o temah in izhodiščih, ki jih drama razpira, razviti svoje avtorske odzive nanje.

»Zavedamo se, da je sprememba tako pozno v procesu nenavadna. Tudi sam sem z veseljem pričakoval uprizoritev Šeligove drame, med drugim tudi zato, ker je avtor osebno vezan na Kranj in Gorenjsko. Žal mi je, da je tokrat ne bomo uprizorili. Hkrati pa moram odločitev ustvarjalcev razumeti z vidika umetniške avtonomije in avtonomije ustvarjalnega procesa,« je povedal Novak in napovedal, da se bodo Šeligu in njegovi dramatiki znova posvetili aprila, ko načrtujejo izid zbornika člankov simpozija, ki je potekal na lanskem Tednu slovenske drame z naslovom Magično gledališče Rudija Šeliga. Predstavitev bodo pospremili z uprizoritvami odlomkov iz njegovih dramskih del. Prav tako so, kot je zagotovil Novak, s Šeligovimi dediči v pogovorih o uvrstitvi katere od njegovih dram v programe prihodnjih sezon.

Komentarjev 1
  • Donna_Curtis 11:12 10.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎