Gorenjska
1276 ogledov

Naval na cepljenje v Naklem, Škofji Loki in Tržiču

Cepljenje Škofja Loka PR ZD Škofja Loka Čakanje za cepljenje proti covidu-19 pred Turistično-informativnim centrom (TIC) na Kidričevi cesti v Škofji Loki, posneto 14. septembra 2021.
Na odprto cepljenje v Zdravstveno postajo Naklo se je danes zgrnila množica nenaročenih, tako da so morali predvideno dveurno cepljenje podaljšati kar za uro in pol. Za eno uro so morali zaradi navala nenaročenih podaljšati cepljenje v Turistično-informativnem centru v Škofji Loki. Izreden odziv je bil tudi v Tržiču.

Mobilna ekipa Zdravstvenega doma Kranj je tako danes v Naklem cepila 271 ljudi, ki so čakali v vrsti vse do doma starejših.  

V Škofji Loki je bila že malo po 8. uri več kot 100-metrska vrsta. Ker so ljudje čakali tudi po 12. uri, ko je bil predviden zaključek, so cepljenje podaljšali za eno uro. Skupaj je ekipa ZD Škofja Loka v TIC-u na Kidričevi cesti danes cepila kar 463 ljudi, to je približno enako kot je bilo cepljenih na prav tako odprtem terminu na začetku poletja.

V ZD Tržič je bilo današnje odprto cepljenje predvideno od 14. do 16.30, a so ga podaljšali kar za dve uri oziroma vse do 18.30 ure. Skupaj so cepili 312 ljudi.

Več zanimanja za cepljenje si obetajo tudi v kranjski vojašnici

Jutri, v sredo, 15. septembra, in pojutrišnjem, v četrtek, 16. septembra, si povečano zanimanje za cepljenje proti covidu-19 obetajo tudi v kranjski vojašnici na Bleiweisovi cesti, kjer bodo poleg naročenih cepili tudi nenaročene.

Nenaročene bo medicinsko osebje ZD Kranj cepilo v sredo od 11.30 do 13.30.
V četrtek pa tudi nenaročene otroke do 13.30 do 14.30, nato pa še nenaročene odrasle do 17. ure.

Pogoj PCT bo pred ZD Kranj preverjalo medicinsko osebje

Poročali smo, da bo pogoj PCT pred Zdravstvenim domom Kranj od 15. septembra najprej na vseh vstopnih točkah prverjal varnostnik. A so to odločitev, kot so nam danes sporočili iz ZD Kranj, spremenili. Pogoj PCT bo preverjalo medicinsko osebje na triaži, med njimi tudi študentje zdravstvenih smeri, ki že od lani sodelujejo z ZD Kranj. Enako bo predvidoma tudi v Tržiču.

V ZD Škofja Loka bo poleg medicinskega osebja na triaži in študentov zdravstvenih smeri pogoj PCT preverjal tudi varnostnik.

Za vstop v zdravstveni dom je, kot je znano že nekaj dni, potrebno imeti potrdilo o cepljenju ali testiranju s QR kodo ali cepilni kartonček ali zdravniško potrdilo o prebolevnosti. Izjema so nujna stanja, o tem odloči osebni zdravnik. Pravilo PCT ne velja za mlajše od 12 let in spremljevalce otrok do 15 let oziroma odraslega, ki ni sposoben skrbeti zase.

Paciente brez pogoja PCT in brez nujnega stanja - z na primer vnaprej naročeno storitvijo oziroma pregledom – bodo v ZD Kranj napotili na samoplačniško HAGT testiranje.

O pregledu pacienta, ki navaja nujno stanje, presodi njegov izbrani zdravnik, in sicer že ob naročanju na storitev. Če bo bolnik potreboval nujno pomoč, ga bodo preusmerili na Nujno medicinsko pomoč, so danes pojasnili iz službe za stike z javnostjo, ki skrbi za obveščanje tako v ZD Kranj kot tudi v ZD Škofja Loka in ZD Tržič.

Na vprašanje, kako se bodo lahko občani cepili proti covidu-19 v prihodnje, če je cepilna točka v zdravstvenem domu ali zdravstveni postaji, pa nismo dobili jasnega odgovora. Pogoja PCT pri cepljenju se namreč doslej ni preverjalo.  
Vsi naročeni pacienti v ZD Škofja Loka so se namreč doslej praviloma cepili v zdravstvenem domu, v ZD Tržič pa so cepili v stavbi zdravstvenega doma tako naročene kot nenaročene.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.